Migren Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Migren Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Migren Baş Ağrısı

Migren, isteğimiz dışında otomatik çalışan organların yönetiminden sorumlu otonom (özerk) sinir sisteminin çeşitli iç ve dış etkilere karşı vermiş olduğu tepkidir. Genellikle ensede, alında ve başın sağ veya sol yarısında zonklamalar şeklinde ortaya çıkar. Tıp literatürüne Yunanca'dan geçen migren, başın bir tarafında ağrı, kafa tasında ağrı veya başın yarısında ağrı gibi anlamlara gelir. Ayrıca kulak arkasında, gözlerde, şakaklarda da hissedilebilir fakat bunların migren mi yoksa başka bir hastalık mı olduğu tetkik edilmelidir. Migrenin sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Migren tanısı nörolojik ve fiziki muayene ile ortaya çıkarılır. Migren hastalarının randevu alması gereken hekim nöroloji uzmanıdır.

Migren Neden Olur?

Migren ağrısı çok şiddetlidir ve nedenleri karmaşık olsa da, yaşam şartlarındaki iyileşmelerle birlikte nedenler ortadan kalkabilir. Aşağıda sıralanan koşullar ve yiyecekler migren ağrısının başlaması için tetikleyici etki yapabilir:

  • Bedenimizi rahatsız eden birkaç günlük fiziksel aktivite,
  • Pencere açık cereyanda kalma,
  • Yoğun stres,
  • Başın çok üşümesi,
  • Yüksek tansiyon,
  • Çikolatalar,
  • Asitli meyveler,
  • Üzüm (glikoz) içeriğinden dolayı kırmızı şarap,
  • Özellikle tatlılar,
  • Açlık,
  • Kadınlarda özel günler.

Migren oluşumunu tamamen beslenme ve yaşam koşullarına bağlamak doğru değildir. Erkek ve kadınlarda ergenlik dönemi, östrojen ve testosteron seviyelerindeki değişiklikler migren için önemli bir tetikleyicidir. Erkeklerde nadir görülür, fakat kadınların özel günlerinde eğer migren için başka şartlar oluşmuşsa migren tetiklenebilir. Bu şekilde migren ataklarının önü açılmış olur ve bazen birkaç ay, bazen de üç beş yıl sürecek bir hastalık haline gelebilir. Migrenin tetiklenmesinde asitli meyveler bir gün migren atağı meydana getirirken bir diğer gün getirmeyebilir. Bunun nedeni, belirtilen yiyecek ve koşulların birikim yaparak migren ataklarını tetiklemesindendir. Bir başka örnek olarak stres, uykusuzluk, yorgunluk, hormonsal durum beyinde tetikleyici etkenlere zemin hazırlayarak ertesi gün yenilen bir küçük peynir dilimi atakların başlamasında suçlu ilan edilebilir. Migren tetikleyiciler zamanla değişiklik gösterir, fakat genellikle başın üşümesi, ıslak bırakılması, şekerler, kadınlarda özel günler ve ergenlik dönemi geçişleri migreni tetiklemektedir.

Migren Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Migren hastaları ağrının bir an önce başlarından uzaklaşması için birçok yol denerler fakat sonuca ulaşamazlar. Yapabildikleri en iyi şey karanlık, sessiz bir oda ve kafalarına kadar çektikleri battaniyedir. Migrenin başınızdan uzaklaşması için nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için aşağıdaki tedavileri uygulayabilirsiniz:

  • Psikolojik durumunuzu iyileştirmeye çalışın. Özellikle genç yaşlarda sosyal alanda, karşı cinse karşı olan ilgi ile hormonal durum ve ergenlik sorunları migrenin tetiklenmesine neden olabilir, bu nedenle kafanızda gereğinden fazla şey tutmayın.
  • Migren atağı başladığında açık ve sessiz bir havada yavaş yavaş yürüyüş yapın. Yürürken imkansız şeyleri değil, size değer veren sevdiklerinizi düşünün.
  • Şekerli şeylerden özellikle üzümden uzak durun. Acı biber beyinde endorfin salgılanmasına neden olan bir besin kaynağıdır. Yiyebiliyorsanız acı biber yiyerek ağrıyı hafifletebilirsiniz. Eğer acı biberi direkt yiyemiyorsanız ekmek arasına koyarak yiyebilirsiniz.
  • Başınızı ıslak olarak uyumayın, cereyanda kalmayın. Yanınızda baş ağrısı için sürekli ağrı kesici bulundurun.
  • Nöroloji hekimine gidin, disiplinli bir şekilde hekimin vereceği tedaviyi uygulayın ve sabırlı olun. Migren hastalığı ile mücadele eden biri olarak söylemek gerekirse, bu uygulamalar kesinlikle işe yarıyor ve migren mutlaka sona erecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özlü

30 Nisan 2024 Salı

İyi günler migren ağrısı olan hastalara neden karanlık odada kalmaları tavsiye edilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Zevra

Merhaba, migren rahatsızlığı olan hastalar gözlerine gelen ışıktan son derece rahatsız olur ve gözün dinlenmeye ihtiyacı olur. Bunun için bol bol karanlık ortamlarda durarak ağrının daha hızlı bir şekilde ortadan kalkması sağlanır. Kişi karanlık ortamlarda kendini daha rahat hisseder.

2. Cevap
cevap

Kumukbay

Merhabalar. Migren türü hastalıkların birçok tetikleyicisi bulunmaktadır. Bunlardan biri de yüksek seviyede ışığa maruz kalmaktır. Beyindeki dinirleri uyandırarak migren ağrısını tetikler. Bu nedenle karanlık odalarda oturup gözleri ve beyni dinlendirmek tavsiye edilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Şakaklarda Ağrı Tedavisi

Şakaklarda Ağrı Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Kronik Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Ağrı Belirtileri ve Tedavisi