Boğaz Ve Kulak Ağrısı, genellikle birlikte görülen rahatsızdır. Boğaz ve kulak ağrısı birbirini tetiklemektedir. Boğaz ile kulak arasındaki östaki borusu adı verilen bağlantı olduğu için boğazda meydana gelen herhangi rahatsızlık kulağı da etkilemektedir. Boğaz ve kulak ağrısının birçok nedeni bulunmaktadır.
Boğaz ve Kulak Ağrısının Nedenleri
Birçok hastalık boğaz ve kulak ağrısını tetiklemektedir. Boğaz ağrısı şiddeti farklılık göstermektedir. Bazen ağrılar hafif, orta ve şiddetli olabilir. Boğaz ve kulak ağrısının şiddeti nedenine göre değişmektedir. Hafif ve orta dereceli boğaz ve kulak ağrıları çok fazla rahatsızlık vermezken şiddetli ağrılar yutkunma, ve nefes alma gibi durumları etkilemektedir. Kulak ağrısı orta, iç ve dış kulakta meydana gelen enfeksiyonlara bağlı meydana gelmektedir. Enfeksiyonun şiddetine göre kulak ağrısı da şiddeti de değişmektedir. Boğaz ve kulak ağrısının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Akut Sinüzit
Akut sinüzit boğaz ve kulak ağrısına neden olmaktadır. Burun deliğinin iltihaplanmasından dolayı meydana gelen bu ağrı yaklaşık 8 hafta kadar sürebilir. 8 haftadan uzun süren sinüzit kronik sinüzittir. Alerjik durumlar ve bakteriler sinüzite neden olmaktadır. Akut sinüzitin en belirgin belirtileri boğaz ve kulak ağrısı, baş ağrısı, kulak ve burunda tıkanıklıktır.
Bademcik İltihabı
Bakteri ve virüslerden kaynaklanan bademcik iltihabının öncelikli belirtisi boğaz ve kulak ağrısıdır. Bademcik iltihabı şiddetli boğaz ve kulak ağrına neden olmaktadır. Bademcik iltihabı yutkunurken boğaz ağrısına neden olmaktadır. Bademcik iltihabı gargara yada sıvı antibiyotik ile tedavi edilebilir. Katı antibiyotik yutkunurken boğazı ağrıtacağı için sıvı antibiyotik kullanılmalıdır.
Kulak Enfeksiyonu
Kulak enfeksiyonu ilk olarak kulak ağrısına neden olmaktadır. Kulak enfeksiyonun şiddetine göre kulakta meydana gelen ağrıda artmaktadır. Kulak enfeksiyonu genellikle çocuklarda meydana gelmektedir.
Soğuk Algınlığı ya da Grip
Boğaz ve kulak ağrısının en yaygın olan nedenlerinden biri de mevsimsel değişikliklerden kaynaklanan soğuk algınlığı ve griptir. Soğuk algınlığı ve grip için gerekli tedavi yöntemi uygulanmaz ise boğaz ve kulak ağrısının şiddeti de artar. Grip ve soğuk algınlığı için antibiyotik ve tedavi edici çorba tüketilmesi önerilmektedir.
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Larinks olarak da bilinen gırtlak kanseri boğaz ağrısına ve kulak ağrısına, kalıcı öksürüğe, nefes alma da güçlüğe ve boğaz da şişmeye neden olmaktadır.
Boğaz ve kulak ağrısına neden olan diğer etkenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Dişte meydana gelen iltihaplanmalar
- aşırı sıcak yada aşırı soğuk tüketilen içecek yada yiyecekler
- Küçük dil iltihabı
- Uzun süre konuşmaktan dolayı ses tellerinde oluşan hasar
- Aşırı derecede tüketilen alkol ve sigara
Boğaz ve Kulak Ağrısı TedavisiBoğaz ve kulak ağrısının neden olan birçok etken bulunmaktadır. Boğaz ve kulak ağrısı için öncelikle doktora başvurulmalı ve boğaz ve kulak ağrısına neden olan etmenlerin tam olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Doktor tedavisinin yanı sıra boğaz ve kulak ağrısı için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
Sarımsak
Doğal antibiyotik olarak bilinen ve iyileştirici özelliği sayesinde çok sık kullanılan sarımsak boğaz ve kulak ağrılarına iyi gelmektedir. Boğaz ağrısı için ortalama iki diş sarımsak iyi gelmektedir. Boğaz için tüketeceğiniz sarımsakları çorba ya da diğer içecekler ile tüketebilirsiniz. Kulak ağrısı için ise yarım dil sarımsak ile susam yağı karışımı önerilmektedir. Bu karışım için yarım diş sarımsağı temizleyin ve iyice ezin. Daha sonra 2 çay kaşığı sıcak susam yağı ile ezdiğiniz sarımsağı karıştırın. Bu karışımı günde bir defa kulağınıza 10 dakika aralıklarla her iki kulağa da damlatın.
Masaj
Masaj yöntemi birçok rahatsızlığın tedavisi için kullanılan yöntem boğaz ve kulak ağrısı için de kullanılmaktadır. Masaj sırasında 1 çay kaşığı zeytin yağıyla kullanılabilir. Kekik yağı ile boyun bölgesine masaj yaptıktan sonra havluyu ütü ile ısıtın ve boynunuza sarın.
Sıcak İçecekler
Boğaz ve kulak ağrısı için boğazın sıcak tutulması gerekmektedir. Tüketilecek içeceklerin aşırı sıcak olmaması gerekmektedir. Sıcak su veya limonlu ve ballı sıcak çay içmek boğaz ağrısına iyi gelir ve boğazı yumuşak tutar.