Kalça Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Kalça Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalça Ağrısı

Kalça ağrısı, birçok kişinin karşılaşabileceği yaygın bir sorundur. Kalça, vücudun en büyük eklemine sahip olan bir yapıdır ve neredeyse her harekette kullanılır. Kemikler arasında bulunan eklemi korumak amacıyla yastık etkisi yaratan ve sürtünme ile tahrişi önleyen kıkırdak tabakası bulunur. Kalça eklemi dayanıklı bir yapı olsa da gerilme, farklı hareketler ve aşırı kilo gibi nedenlerden dolayı yıpranabilir.

Kalça Ağrısı Nedenleri

Yaşlılık ve Zorlanma:

Kalça eklemi gün içinde çeşitli hareketlere ve gerilmeye maruz kaldığından dolayı, eklem arasındaki kıkırdak yapı zamanla yıpranabilir. Kıkırdak yapı yaşlanmayla beraber eklemleri yeterli seviyede korumamaya başlar. Bu durum, kemiklerin birbiri ile sürtünmesine ve kalçada ağrıya neden olur.

İltihap:

Eklemlerin sağlıklı bir şekilde hareket edebilmesi için kalça eklemine bir miktar sıvı salgılanır. Salgılanan sıvı miktarında artış ya da iltihap olduğunda, eklemler arasında yeterli boşluk kalmaz ve baskı artar. Bu baskı sonucunda kalça ağrısı kaçınılmaz hale gelir.

Kalça Kırılması:

İleri yaşlardaki kişiler kalça kırılmalarına daha fazla maruz kalabilir. Yaş ile kemikler incelir ve eskiye nazaran daha güçsüz hale gelir. Özellikle düşme sonucu ve osteoporoz hastalarında kalça kırığı ile şiddetli kalça ağrısı yaşanabilir.

Kireçlenme (Artrit):

Kalça ağrısının en sık rastlanan nedenlerinden biri kireçlenmedir. Osteoartrit, kalça bölgesinde ağrıya yol açan en yaygın kireçlenme tipidir. Osteoartrit, kalça sonundaki kıkırdak ve uyluk kemiğini olumsuz yönde etkiler.

Kalça Bursiti:

Bursit, kalçanın farklı bölgelerinde bulunan ufak yağlayıcı keseciklerin iltihaplanması sonucunda oluşur. Keseciklerin içi sıvı dolduğunda ve şiştiğinde bölgedeki iltihaplanmaya yol açar. Bursitin iltihaplanması sonucu da kalçada ağrı meydana gelir.

Osteonekroz:

Kalçaya ulaşan kan desteğinin zarar görmesi nedeniyle oluşan bir sorundur. Eğer tedavi edilmezse, kemik dokularının ölmesi söz konusu olabilir. Ayrıca kalça eklemlerine ciddi anlamda zarar verebilen bir sıkıntıdır.

Kalça Ağrısı Tedavisi

Kalça ağrısında uygulanacak tedavi, altta yatan nedene yönelik yapılır. Bu nedenle kalça ağrısına yol açan nedenin tespit edilmesi gerekir. Kalça ağrısı tedavisi ilaç tedavisi, ameliyat ve egzersiz tedavisi olmak üzere üç başlık altında toplanır.

İlaç Tedavisi:

Kalça ağrısı için farklı ilaçlar reçete edilebilir. İlaçlar ağrı kesici, enflamasyonu engelleyici, kemik kaybını ve kemiklerdeki hasarı engelleyici olarak reçete edilebilir. Kalça ağrısı için kullanılan ilaçlar şunlardır:
  • Vücutta normalde üretimi olan kortizona benzer etki yaratan ilaçlar, kortikosteroidler.
  • Steroid olmayan iltihap sökücü ilaçlar, bölgedeki iltihabı ve kireçlenme ağrısını kontrol altına almaya yarar.
  • Analjezikler, kalça kireçlenmesi yani artrit dahil farklı artrit türleri için reçete edilir.
  • Gut ilaçları, eklem ağrısı ve iltihap nöbetlerini kontrol altına almada kullanılır.
  • Osteoporoz ilaçları, kemik kaybını azaltır ve yeni kemik üretimine destek olur.

Ameliyat:

Kullanılan ilaçlar ile kalça ağrısı tedavi edilemezse ameliyat tercih edilebilir. Kalça ağrısı ve kalçada gelişen problemler için çeşitli ameliyat seçenekleri vardır:
  • Total eklem protezi ameliyatı, kalça bölgesinde uygulanan en yaygın cerrahidir. Dizdeki eklemden sonra kalça bölgesindeki eklem en fazla değiştirilen eklemdir.
  • Kalça yüzeyi değiştirme, daha genç ve hareketli kişiler için tercih edilir. Cerrahide uyluk kemiği başı tekrar şekillendirilir ve bölge metal kaplamayla bağlanır.
  • Artroskopi, kalça problemleri için kullanılan bir cerrahi seçenektir. Cerrahi, kamera yardımı ile yapılır. Deride ufak kesiler açılarak özel aletler ve kamera sistemi bu kesilerden yerleştirilir ve bölge tedavi edilir.
  • Osteotomi, kalçanın hasarlanmış bölümü alınarak eklemler düzeltilir. Daha çok artrit hastaları için tercih edilir.

Egzersizler:

Kalça ağrıları için önemli bir tedavi yöntemi olan egzersizlerle, bölgedeki hareketliliğin devam etmesi ve aksların kuvvetlenmesi amaçlanır. Doğru egzersiz programı ile kalça ağrıları azaltılabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

Sağ Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omuz ve Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz ve Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Kas Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Kas Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tabanı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tabanı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Ağrısı Başlıca Sebepleri

Gaz Ağrısı Başlıca Sebepleri