Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Hamilelikte Bel Ağrısı

Hamilelikte Bel Ağrısı

Hamilelikte Bel Ağrısı, gebe kadınları %75 oranında etkiler. Bu hamilelik dönemine en fazla görülen yakınmalar arasındadır. Hamilelik süresince dört gebe kadından üçü bundan etkilenir. Doğum sonrasında ise bel ağrısı genellikle etkisini kaybeder. Bu dönem vücutta hem hormon dengesinin değiştiği hem de vücudunun yükünün arttığı bir süreçtir.

Hamileliğin başlangıcından doğuma kadar geçen sürede ağrılara neden olan çeşitli etkenler vardır. Bu dönem etkili olan bel ağrısının en önemli nedenleri arasında omurga, pelvis ve kuyruk sokumu kemiklerinin taşıdığı yükün artması yani bu kemiklere aşırı yükün binmesi bulunmaktadır. Hamilelikte salgılanan hormonlar bu süreçte oluşan bel ağrısı gibi çeşitli yakınmaların sebebi olarak görülmektedir. Özellikle ilk trimesterde eklemlerde enflamasyon ve hassasiyetin artışından hormonlar sorumludur.

Hamileliğin ikinci trimesterinde ise bebeğin rahimde büyümesiyle birlikte pelvis ve kaburga genişlemesi eklem hassasiyetin artmasını tetikler. Hamileliğin erken aşamasında postür değişimleri başlar. Bununla kaslarda oluşan kontraksiyon ile sinirlerdeki gerilmeler bel ağrısının bir nedeni olabilir.

Rahmin hızla büyümesi, beraberinde bebeğinde büyümesi bel ve pelvik alanda gerilmeye neden olur. Bu sayede bel omurga eğriliği artar ve sinirlerde sıkışma olur. Hamileliğin yedinci ayından itibaren relaxin hormonun artmaya başlaması doğumun daha kolay yapılmasını sağlar. Bu gelişmeler kasları ve ligamanları gevşetir, dolayısıyla bel ağrısı artmaya başlar. Bu gelişmelerin hepsi doğal hamilelik sürecinin bir parçasıdır Ayrıca doğumun olması içinde gerekli gelişmelerdir.

Hamilelik sürecindeki bu gelişmeler yüzünden kalça ağrısı, bel ağrısı, bacak ağrısı, uyluk ağrısı, bacaklarda ve kalçada uyuşma ve güç kaybı gibi farklı ağrı etkileri ortaya çıkar. Ancak gebe kadınların bu ağrılarla hamileliğini geçirmesine gerek yoktur. Bunları doktoruyla paylaşarak, semptomların azaltılması için gereken araştırmalar yapılacak ve gerekli önemler alınarak, tedavi uygulanacaktır.

Hamilelikte bel ağrısı nasıl azaltılır?


Hamilelikte bel ağrısını azaltmanın en etkili yolu duruşunuza dikkat etmektir. Büyüyen bebeğiniz nedeniyle vücudunuzun ağırlık merkezi öne doğru kayar. Sizde öne doğru düşmemek için vücudunuzu dengeleyebilmek için sırt kaslarınızı gererek dik durmaya çalışırsınız. Bu durum bel ağrısına yol açar. Bu yüzden postur çalışması önem kazanır. Baş ve omuzlarınızı dik tutarak, öne eğilmeden vücudunuzu gergin tutabilmeniz önemlidir. Araba kullanıyorsanız yine duruşunuza dikkat etmelisiniz. Dizler kalçadan yukarıda, dirsekleriniz de rahat bir şekilde direksiyonu tutacak pozisyonda olmalı.

Oturup kalkarken de dikkat etmelisiniz. Oturma sırasında ayaklarınız hafifçe yukarıda olmalı. Sandalyeniz sırtınızı desteklemeli, gerekirse beliniz için yastık kullanmalısınız. Pozisyonunuzu sıkça değiştirin, uzun süre ayakta kalmayın. Ayakta kalmanız gerekirse bacağınızın birini alçak bir basamakta tutarak, omurganıza binen yükü azaltın.

Kendinize uygun şekilde yük kaldırma ve eğilme teknikleri geliştirmeniz gerekir. Yere eğilirken dizlerini kırmalı, omurganızı dik tutmalısınız. Eşya taşırken ağırlığınızı bacaklarınıza vermeli ve eşyayı vücudunuza yakın tutmalısınız. Ancak çok ağrı eşyaları kaldırmamaya çalışmalısınız.

Yatarken yan yatmanızı öneririz. Hamilelikte bel ağrısı için yatma pozisyonu da önemlidir. Yan yatarak dizlerinizin birini ya da ikisini kırın. Dizlerin arasında yastık koymanızda ağrıyı azaltmanın başka bir yoludur.

Hamilelikte bel ağrısı için ayakkabılarınızı ve giysilerini de doğru seçmelisiniz. Ayakkabı topukları kısa olmalı, pantolonlarınızın bel bantlı olması iyi bir tercihtir. Destekleyici kemerlerde bu dönem size fayda sağlayacaktır.

Hamilelik süresinde egzersiz yapmanız fit kalmanıza yardımcı olur. Dolayısıyla bel kaslarınızda güçleniş olur. Bu ağrının azaltılmasında en etkili yöntemlerden biridir. Yüzmek, sıkça yürüyüş yapmak mutlaka etkili olacaktır. Bunlar hamilelik içinde uygun egzersizlerdir. Ancak dinlenmeye de özen göstermelisiniz. Kaslarınızı güçlendirmek için pilates yapabilirsiniz. Egzersizleri abartmadan, bilinçli olarak yapmaya gayret edin.

Hamilelik döneminde su içmeye de dikkat edin. Az miktarda, ancak sıkça su içmelisiniz. Bu vücudunuzdaki hormon değişimlerini dengeleyecek, olumsuz etkileri azaltacaktır. Ayrıca hormonların etkisi de bu şekilde azaltılabilir.

Hamilelikte bel ağrısı için bölgeye buz tatbik etmeniz de faydalı olur. Bölgeye 10 dakika kadar buz uygulaması yapabilirsiniz. Bunu 20 dakika arayla tekrarladığınızda bölgedeki artan kan akımını kontrol altına alırsınız. Bu ağrıyı azaltacaktır. Bunu diğer ağrılarınız içinde uygulayabilirsiniz. Ancak kalça ve koltuk altına buz tatbik etmemelisiniz. Bu bölgelerdeki yüzeysel kan damarları, lenfatik sistem olduğundan vücut ısısında ani düşüşler olabilir.

Hamilelikte bel ağrısı için medikal ve cerrahi tedavi nasıl yapılır?


Alacağınız önlemlerle bel ağrısı geçmediği takdirde doktorunuz medikal tedavi. Uygulayabilir. Bazı hamilelerde akupunktur ya da kriopraktik bakım bel ağrısını azaltabilir. Asetaminofen grubu ilaçlarda hamilelik döneminde kullanılabilir. Doktorunuz uygun ilaçları size reçete edecektir. Sinirlerdeki enflamasyonun azaltılması için enjeksiyon da yapılabilir. Ancak bu konuda Uzman bir doktorun enjeksiyonu uygulaması gerekir.

Hamilelikte bel ağrısı şiddetli bir şekilde oluyorsa cerrahi tedavi yoluna başvurulabilir. Eğer bel ağrısı eşliğinde bacaklarda ani başlayan güç kaybı, idrar tutamama gibi sorunlar yaşanıyorsa bu cauda equina sendromuna işarettir. Bu durumda hamilelikte cerrahi tedavi düşünülebilir. Ancak tedavinin hamilelikte hangi ayda yapılacağı da çok önemlidir. Eğer son aylara yakın bu sorun yaşanırsa, bebeğin doğumundan sonra tedavi uygulanır. Bebek yeterince gelişmemişse, annenin durumuna göre ameliyat yapılabilir. Cerrahi girişimde genellikle epidural anestezi kullanılır.

Hamilelikte bel ağrısı normal kabul edilen bir yakınmadır. Ancak ağrıları önemsememekte olmaz. Bazen ciddi bir soruna işaret edebilir. Ağrının yoğun olması erken doğum habercisi olabilir. Ayrıca bel ağrısı ile vajinal kanama oluyorsa bu da önemli bir sorunun olduğuna işaret olabilir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 10:02:36
Hamilelikte Bel Ağrısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Hamilelikte Bel Ağrısı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Hamilelikte Bel Ağrısı"
Benim eşimde hamileyken her gün bel ağrısından duramıyordu. Hamilelikte bel ağrısını azaltmak için neler yapılabilir. Hamilelikte bel ağrısı çok olduğu zaman cerrahi müdahale edilebilirmi.
Yiğithan . 23.08.2018
CEVAP YAZ
Burun Ağrısı
Burun Ağrısı
Burun Ağrısı, İnsanın anatomik yapısı gereği yönetici konumunda bulunan baş bölgesi vücudun tamamını kontrol altında tutabilmesi için çok karmaşık sinir, duyarga ve damar sistemine sahiptir, burun ağrısının oluşmasına neden olan hastalıklar sadece bu...
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Gaz kasık ağrısı yapar mı, bilindiği gibi her yaşta çeşitli dönemlerde kasık ağrısı gaz sorunu belirtisi olabilir. Günümüzde çok kişinin yaşadığı bu sorun rahatsız edici bir hale gelmektedir. Kişilerin tükettiği gıdalar fazla yemesi ya da ağır gelmes...
Sol Kulak Ağrısı
Sol Kulak Ağrısı
Sol Kulak Ağrısı, Kulak ağrısı genel olarak çocuklardan duyulur ama esasen, yetişkinlerde de sık sık rastlanan durumlardan biridir. Kulak ağrısını rutin olarak yaşayan kişiler, bu ağrının nasıl şekilde bastırılabileceği ya da ne kadar şiddetli olabil...
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Hamilelikte idrar yaparken kasık ağrısı, Hamilelikte meydana gelen idrar yaparken kasıklarda ağrı meydana gelmesinin nedeni idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Hamilelikte bayanların oldukça şikâyet ettikleri idrar yolları iltihabına karşı kasık ağrısı ...
Sol Yan Ağrısı
Sol Yan Ağrısı
Sol Yan Ağrısı, Vücudumuzun canlı kalması için gerekli beyin hariç iç organların hepsi karın ve göğüs boşluğunda bulunur, buradaki organlar hayati öneme sahiptir. Bu organlar; Sağ ve sol akciğerler, göğsün solunda yer alan kalp, gövdenin tam ortasınd...
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı, hamilelik süreci kadınlar için oldukça sıkıntılı bir dönem olduğundan birçok problemle karşılaşılmaktadır. Bu problemler bazen büyük hastalıklara yol açabilir. Bu problemler hamilelikte sağ tarafta ağrı veya kasıklarda a...
Erkeklerde İlişki Sonrası Kasık Ağrısı
Erkeklerde İlişki Sonrası Kasık Ağrısı
Erkeklerde ilişki Sonrası Kasık Ağrısı, erkeklerde kasık ağrısı ani ve bilinçsiz kas hareketleri sonucu ortaya çıkar. Zorlayıcı aktiviteler ve ağır işler kasların gerilmesine sebep olur. Kadınlar genellikle iç hastalıkları ve kadınsal problemleri yaş...
Hamilelikte Topuk Ağrısı
Hamilelikte Topuk Ağrısı
Hamilelikte Topuk Ağrısı, Onlarca kemik, kemik eklemleri, yüzün üzerinde tendonlar ve tendon bağlarının hemen hemen bütün kasların kesişen noktalarının bulunduğu organımız olan ayağın en büyük kemiği topuktur. Yürüyüş esnasında zemin ile en baş temas...
Sağ Boşlukta Ağrı
Sağ Boşlukta Ağrı
Sağ Boşlukta Ağrı, Genel olarak bu ağrı karın bölgesinin sağ tarafında bulunan organlardan kaynaklanır. Sağ boşlukta oluşan ağrıların nedeni daha çok apandisit, böbrek taşı ve yumurtalık kisti gibi rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Karnın Sağ boşl...
Kalp Kası Ağrısı
Kalp Kası Ağrısı
Kalp kası ağrısı genel olarak, kalp krizinin sonucu olarak ortaya çıkar ve uzun süreli olmaz. Kalp kaslarının ağrısı insan vücudunda genel olarak göğüs ağrısı olarak tanımlanır. Fakat yapılan araştırmalara göre göğüs ağrısı yaşayan kişilerin yaklaşık...
Alt Baldır Ağrısı
Alt Baldır Ağrısı
Alt Baldır Ağrısı, vücut organlarından olan baldır kısmına ağır yüklenmeler, yaralanma, kas, tendon ve baldır bağı sorunlarının varlığı, yaşa bağlı aşınma ve bu noktadaki yıpranma sebepleriyle ağrının meydana gelmesidir. Hafif düzeyde değerlendirileb...
Adet Döneminde Bel Ağrısı
Adet Döneminde Bel Ağrısı
Adet döneminde bel ağrısı, her bayanın yaşadığı bir belirti olmayabilir. Adet dönemi yaklaşan bayanların bir kısmı eğer zorlu bir süreç geçiriyorlarsa bu günler onları oldukça telaşlandırabilir. Bazı bayanlar ve genç kızlar daha adet olmadan yoğun be...

 

Burun Ağrısı
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Sol Kulak Ağrısı
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Sol Yan Ağrısı
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı
Erkeklerde İlişki Sonrası Kasık Ağrısı
Hamilelikte Topuk Ağrısı
Sağ Boşlukta Ağrı
Kalp Kası Ağrısı
Alt Baldır Ağrısı
Adet Döneminde Bel Ağrısı
Erkeklerde Karın Ağrısı
Sol Boyun Ağrısı
Sağ Koltuk Altı Ağrısı
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı
Dil Ağrısı
Üst Baldır Ağrısı
Sırta Vuran Mide Ağrısı
Kol Damar Ağrısı
Alın Ağrısı
Hamilelikte Sağ Boşlukta Ağrı
Dalak Ağrısı
Sol Sırt Ağrısı
Sol Böbrek Ağrısı
Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısı
Hamilelikte Yumurtalık Ağrısı
17 Haftalık Gebelikte Karın Ağrısı
Sezeryan Ağrıları
Sağ Yumurtalıkta Ağrı
Popüler İçerik
Erkeklerde Karın Ağrısı
Erkeklerde Karın Ağrısı
Erkeklerde karın ağrısı, Karın ağrısı, başta sindirim sistemi olmak üzere karın içi veya karın dışı organlardan kaynaklanan bir semptomdur. Bir yerdek...
Sol Boyun Ağrısı
Sol Boyun Ağrısı
Sol boyun ağrısı, boynun sol kısmından hem arka tarafa hem de omuz kısımlarına doğru yayılan bir ağrı olarak hissedilmektedir. Bu durum günümüzde bilg...
Sağ Koltuk Altı Ağrısı
Sağ Koltuk Altı Ağrısı
Sağ koltuk altı ağrısı, Koltuk ağrısının bir çok sebebi vardır. Koltuk altı ağrısı ile birlikte elinize şişlik veya bir top gibi bir şey geliyorsa mem...
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı, genellikle anne adaylarının son aylara doğru yaklaştıkları dönemde sık görülmeye başlayan ağrı çeşitleri arasında yer al...
Dil Ağrısı
Dil Ağrısı
Dil Ağrısı, Dil, yemek yemek ve tat almak gibi görevleri sağlayan, en önemli ağız içi organlarından birisidir. Ağız içi hastalıkları sonucunda dilde m...
Üst Baldır Ağrısı
Üst Baldır Ağrısı
Üst Baldır Ağrısı, Vücutta bulunan sinirler, beynimize etrafta hissettiğimiz durumlarla ilgili bilgi yollamakta, aynı zamanda beyin de, kaslara hareke...
Sırta Vuran Mide Ağrısı
Sırta Vuran Mide Ağrısı
Sırta Vuran Mide Ağrısı, Sırt ağrısı ve bunun yanında mide bulantısı genellikle sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanmaktadır. Mide ve bağırsaklard...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Burun Ağrısı
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Sol Kulak Ağrısı
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Sol Yan Ağrısı
Göğüs Ağrısı
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Göğüs Ağrısı
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024