Hamilelikte Kasık Ağrısı, hemen her gebe kadında görülebilen bir ağrıdır. Bunun hamilelik süreciyle ilgili bir nedeni olabileceği gibi, hamileliği riske atabilecek bir nedeni de olabilir. Bu yüzden uzmanlar hamilelikte oluşan kasık ağrısının ihmal edilmemesini tavsiye ederler. Bazen tek başına etkili olan kasık ağrısına bazen bulantı ve kusma, kokulu vajinal akıntı, ateş idrarda yanma gibi belirtilerde eşlik edebilir. Bu nedenle anne adaylarının kasık ağrısı sorununu doktoruna mutlaka iletmesi gerekir.
Hamilelikte rahmin büyümesi kadında çeşitli fiziksel sorunlara neden olabilir. Hormon değişimi de buna etki edebilir. Rahimde gelişimini devam ettiren bebeği tehdit eden bir durumda kasık ağrısıyla kendini gösterebilir. Bu yüzden kasık ağrısı hem anne hem de bebek için riskli bir sorun olabilir.
Karın ve uyluk arasındaki bölgeyi kapsayan kasık genital organların bulunduğu alandadır. Bu kasık ağrısının nedenlerini genellikle üreme sistemindeki sorunlarla bağlantılı olduğunu düşündürür. Ayrıca idrar torbası ve bağırsaklardaki sorunlarda kasık ağrısına yol açabilir. Ayrıca çeşitli spor yaralanmaları, aktivitelerdeki travmalarda kasık ağrısına neden olabilir. Bu gebe kadının yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak gelişebilir.
Hamilelikte kasık ağrısı neden olur?
Normalde rahim kadının pelvis sınırları içinde olur. Ancak hamilelikle birlikte büyümeye başladığı için çevrede olan idrar torbası, bağırsaklar ve böbreklerden mesaneye idrarı taşıyan üreterler gibi organları yapıları iterek baskı yapmaya başlar. Ayrıca rahmi yerinde tutma görevi gören bağlarda gerilir ve kasık ağrısına yol açabilir. Gebelik ilerledikçe bebeğin hareketlenmesi de kasık ağrısı hissedilmesine neden olabilir. Sağlıklı bir gebelikte kasık ağrısıyla birlikte bulantı ve kusma gibi belirtilerde hissedilebilir. Hamilelikte kasık ağrısına neden olan etkenler arasında aşağıdakileri sıralayabiliriz.
Hamilelikte progesteron hormonun daha fazla salgılanması bağırsak hareketlerini arttırır. Bu nedenle gebe kadınlarda kabızlık ve gaz sorunu ortaya çıkar. Bunlar kasık ağrısına neden olabilir. Anne adayının bol su içmesi ve lifli besinlerle beslenmesi sorunu aşmasına yardımcı olur.
Hamilelikte hormonların aktifliği ve bebeğin büyümeye devam etmesi yüzünden leğen kemiğinde gevşeme olur. Bebeğin leğen kemiğine baskı yapması sonucunda hamilelikte kasık ağrısı ortaya çıkabilir.
Anne adayının vücudu hamilelik süresince doğuma hazırlanır. Bu nedenle zaman zaman yalancı doğum kasılmaları hissedilebilir. Bu düzensiz kasılmalar nedeniyle kasık ağrısı olabilir. Bunu aşmak için sıvı takviyesi yapılmalı ve doktorun önerisi olursa magnezyum tabletleri kullanılabilir.
Rahmin iki köşesinden dış genital organa uzanan yuvarlak bağlarda kasıkta ağrıya neden olabilir. Özellikle yatar pozisyonda dönerken hissedilen ağrılar bundan kaynaklanır. Hamileliğin 3-5 ayları arasında anne adaylarını en fazla etkileyen sorun budur. Yine doktor önerisiyle magnezyum tabletleri sorunu aşmanıza yardımcı olabilir.
Hamileliği başlamasıyla birlikte kadının vücut yapısında değişimler olur. Kadın bunlara uyum sağlarken oldukça zorlanabilir. Buna birde bebeğin ağırlığı eklenir ve bele binen yük artar. Vücutta ağırlık merkezi değiştiğinden, kasılmalar yüzünden kasık ağrısı ortaya çıkabilir.
Hamilelikte kasık ağrısı için ne zaman doktora gidilmelidir?
Eğer hamilelikte kasık ağrısı eşliğinde vajinadan sıvı gelmesi, kanama idrar çıkışında yanma, idrarda kan olması, ishal, baş ağrısı gibi belirtilerde oluyorsa acil bir şekilde tıbbi değerlendirilme yapılması gerekir. Gebe kadında oluşan kasık ağrısının değerlendirilmesinde gebelik haftasının da önemi vardır. Bunun yanı sıra vajinal kanama durumuna, bebeğin kalp atışlarına amniyon sıvısının durumuna da bakılmalı, gebe kadının genel durumu değerlendirilmelidir.
Kasık ağrısı değerlendirilmesinde anne adayı klinik bir muayeneden geçirilir, gerekirse kan ve idrar tetkikleri yapılır. Eğer su gelmesi, vajinal kanama, akıntı gibi sorunlarda varsa vajinal muayene yapılabilir. Bebeğin iyilik hali ultrason ile değerlendirilir, bu esnada miyom, böbrek taşı apandisit, yumurtalık kisti gibi kasık ağrısıyla bağlantılı olabilecek diğer nedenlere de bakılır. Bu değerlendirmeler sonucunda hamilelikte kasık ağrısı için tanı yapılarak, neler yapılacağına karar verilebilir.
Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar?
Kasık ağrısı hamilelik sürecinin bir belirtisi olarak ortaya çıkarsa, bu genellikle 6. 8. gebelik haftasında etkili olmaya başlar. Gebelik döneminde rahim ağzının büyümesinden de kasık ağrısı oluşabilir. Bu süreç yaklaşık gebeliğin 3. ayında görülür. Ancak ilk gebeliğini yaşayan kadınlarda kasık ağrısı daha etkili olur. Kasık ağrısı şiddetli olarak, bazen hafif derecede olabilir. Gebeliğin doğumla son bulmasıyla kasık ağrısı da etkisini yitirir.
Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman tehlikelidir?
Kasık ağrıları hamilelikte çoğu zaman normal kabul edilir. Ancak bazı hallerde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle anne adayları rutin kontrollerinde doktora ağrıları doğru ifade etmelidir. Kasık ağrısının neden kaynaklandığı hakkında mutlaka bir değerlendirme yapılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu, gebelik zehirlenmesi, dış gebelik olasılığı, erken doğum, böbrek taşı oluşumu gibi riskli durumlar mutlaka devre dışı bırakılmalıdır. Kasık ağrısının sadece hamileliğin olağan sürecinden kaynaklandığı belirlenmelidir. Bu yüzden gebe kadınlar doktoruyla iyi bir iletişim kurarak sağlıklı bir hamilelik geçirmelidir.