Burun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Burun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Ağrısı

İnsan vücudu, baş bölgesinin karmaşık sinir, damar ve duyarga sistemleri sayesinde birçok işlevi kontrol edebilir. Burun ağrısı, sadece burnun fizyolojik yapısıyla sınırlı kalmaz; tansiyon yüksekliği, migren, çene kemikleri, kulak ve diş hastalıkları gibi çeşitli durumlar da burun ağrısına neden olabilir. Burun ağrısına neden olabilecek yaygın hastalıklar aşağıda sıralanmıştır.

Burun Kanamalarına Bağlı Ağrılar

  • Buruna dışarıdan gelen darbeler
  • Burun kemik kırıkları, burunda ağda uygulaması, burnun karıştırılması
  • Sprey şeklinde buruna sıkılan kortizon içerikli ilaçlar
  • Burundan çekilen uyuşturucular
  • Nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları
  • Burun içinde meydana gelen tümoral hastalıklar
  • Kan sulandırıcı ilaçlar (Koraspirin, aspirin)
  • Karaciğer hastalıkları ve alkol alımı
  • Hemofili hastaları
  • Yüksek tansiyon

Burun Kanamalarının Önlenmesi Nasıl Yapılır?

Baş öne doğru eğilerek burun deliklerine özel üretim tıkaçlar kullanılmalıdır. Eğer bu yoksa gazlı bez sıkıştırılmalıdır. Enseyi soğuk su ile ıslatmanın faydası görülmüştür. En etkili yöntem, başparmak ve işaret parmağı ile burun sıkılarak birkaç dakika beklemektir. Kanamaların büyük bir kısmının bu yolla durduğu tespit edilmiştir. Beş dakika sonra burun kanaması devam ediyorsa acil polikliniğine başvurulmalı ve cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Burun Ağrılarına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

  • Nazal Polip: Geniz ve sinüslerdeki mukozada iltihaplanma oluşarak burun deliklerine ve boğaza kadar yayılabilir. Bu durum burunda tıkanıklığa ve ağrıya neden olur.
  • Burun ve Sinüste Tümoral Hastalıklar: Burunda meydana gelen iyi huylu tümörler, örneğin "popillom", nadiren kötü huylu tümörler ile de karşılaşılır.
  • Burun Kemiğinde Eğrilikler: Burun derisinin altında bulunan kıkırdak ve kemik yapısının bozulması ağrıya neden olabilir.
  • Sinüzit: Yüz kemikleri içinde bulunan sinüslerde iltihaplanma meydana gelerek burun ve çevresinde ağrı oluşturur. Bu hastalık, alerjenler ve soğuk algınlığı ile ortaya çıkar ve yüzde dolgunluk hissi, burun akıntısı ile birlikte ağrıya neden olur.

Burun Ağrılarına Neden Olan Hastalıklar Nasıl Önlenir?

Burun hastalıklarının önlenmesi ve tedavi edilmesi için öncelikle hastalığın nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Duştan sonra başın ıslak olmaması, alerjiye neden olan etkenlerden uzak durulması gerekmektedir. Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına giderek hastalığın teşhis edilmesi ve hekim tarafından antibiyotik ve diğer ilaç tedavileri uygulanmalıdır. İlaç tedavisi sonuç vermezse cerrahi müdahale ile hastalık sonlandırılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayse

26 Mayıs 2024 Pazar

Benim burnumun sol kemiği çok kötü ağrıyor ne yapmam lazım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayse,

Burnundaki ağrı için öncelikle bir doktora görünmen gerektiğini öneririm. Bu tür ağrılar bazen sinüzitten, bazen de burun içindeki bir kemik eğriliğinden kaynaklanabilir. Doktorun yapacağı muayene ve gerekirse çektireceği bir röntgen ile durumunun tam olarak ne olduğunu öğrenebilirsin. Evde rahatlamak için ise burun spreyleri ya da buhar banyosu yapmayı deneyebilirsin. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Ezgi

Bu durumun birçok sebebi bulunmaktadır. Daha önce almış olduğunuz sert bir darbe ya da hasar yüzünden bu sorunla karşılaşmış olabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte sürekli olarak ani burun kanamaları yaşıyorsanız eğer mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız. Çünkü burnun içerisinde yer alan kılcal damarlarda yırtılma meydana gelmiş olabilir. Geçmiş olsun Ayşe Hanım.

soru

Kerem

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Burnum nefes alırken neden çok ağrıyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kerem, burnunda ağrı hissetmenin birçok farklı nedeni olabilir. Sinüs enfeksiyonları, burun içinde yara veya tahriş, burun kemiğinde eğrilik (deviasyon) gibi durumlar bu ağrıya yol açabilir. Ayrıca, alerjiler veya soğuk algınlığı gibi durumlar da burun içinde şişlik ve ağrıya neden olabilir. Eğer ağrın uzun süredir devam ediyorsa veya şiddetliyse, bir kulak burun boğaz uzmanına görünmen iyi olur. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Cezri

Merhaba kerem bey, burundan nefes alırken zorlanıyorsanız burnunuzda et beni olabileceği gibi burun kemiğiniz siz farkında olmadan eğri olduğu için solunum yolunuzda sıkıntı çekiyor olabilirsiniz. Bulunduğunuzun odanın kuru olmamasını ve nemli olmasını sağlarsanız biraz rahat edebilirsiniz. Bunun için bir kbb uzmanına muayene olmanız gerekir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

İltihaplı Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

İltihaplı Diş Ağrısı Nasıl Geçer?