Diz Kapağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Diz Kapağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Ağrısı

Diz kapağı, küçük ve üçgen şeklini andıran bir kemiktir ve diz eklemini oluşturan birçok parçalardan biridir. Diz kapağı, diz eklemini, diz kemiklerinin altındaki kemikleri ve dokuları korur. Kişi bacağını hareket ettirdiğinde diz kapağı da aynı şekilde hareket eder. Makara sistemine benzer bir çalışma sistemi olan, kas ve bağlar ile işleyen diz kapağı, herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında ağrı durumu yaratabilir.

Diz Kapağı Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?

  • Kişi çömelip ayağa kalktığında
  • Yere diz çöktüğünde
  • Merdivenlerden inip çıkarken
  • Uzun süre boyunca dizi bükülü şekilde oturduğunda ağrı duyuyorsa bu ağrılar diz kapağı ağrısının belirtileri olabilir.

Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur?

  • Diz kapağı ağrılarına neden olan birçok etken vardır.
  • Bacak askısının yapısal nedenlerden dolayı bozuk olması
  • Yaralanma ve incinme durumları
  • Bacak kaslarının zayıf ve dengesiz olması
  • Diz kapağına aşırı yüklenme
  • Kişinin düz taban olması
  • Aşırı antrenman yapma gibi durumlar diz kapağı ağrısına neden olabilmektedir.

Diz Kapağı Ağrısının Tanısı Nasıl Koyulur?

Eğer yukarıda yazılı olan belirtileri yaşıyorsanız ve ağrılarınız ağrı kesicilere rağmen dinmeyip uzun süre devam ediyorsa ve sık sık tekrar ediyorsa ortopedi doktorlarına başvurmanız gerekmektedir.

Diz kapağı ağrılarında tanı için muayene yapılarak kişinin ağrılarının hangi pozisyonlarda arttığı ve ne kadar süre boyunca devam ettiği öğrenilmelidir. Bu şekilde hastanın diz kapağı ağrılarının ana eklem ağrıları ile karıştırılması önlenmiş olur. Konuşarak yapılan muayene sonrasında diz kapağı ağrılarının sebeplerinin araştırılması için birçok radyolojik incelemeler gerekebilir. Diz kapağının durumunu gözlemlemek için birçok açıdan çekilmiş röntgen örnekleri ve bilgisayarlı tomografiler gerekli olabilir. Aynı zamanda diz kapağının altındaki kıkırdağın durumunu saptamak için MR istenilebilir.

Diz Kapağı Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diz kapağı ağrılarının tedavisi ağrıların nedenlerine göre değişebilir. İlk önce elastik bandaj ve yukarıda tutma yöntemi uygulanır. Daha sonra çeşitli egzersizler, germe, esnetme ve fizik tedavi uygulanırken koordinasyon çalışmaları yapılarak kaslar kuvvetlendirilmeye çalışılır. Bu yöntemler ağrılar azalıp geçene kadar uygulanır. Eğer bu tedavi yöntemlerine rağmen ağrılarda azalma görülmüyorsa cerrahi tedavi seçenekleri uygulanır.

İki Çeşit Cerrahi Tedavi Yöntemi Vardır:

Artroskobik Cerrahi

1 cm'den küçük iki tane küçük kesi açılarak operasyon yapılır. Eklem içinin açılması sonucu bozulan kıkırdak parçalarının kazınması ve yeniden canlandırılması sağlanabilir. Miniopen teknikle kıkırdak nakilleri yapılabilir.

Yönlendirme Cerrahisi

Artroskopik operasyonun fayda sağlamadığı durumlarda ya da diz kapağının ileri derecede çıkık veya yarı çıkık olması durumunda diz kapağının yapısını düzeltmek için kemik operasyonları yapılabilir. Bu cerrahi tedavi sonrasında ayrıca fizik tedavi görülmesi gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Evgin

21 Temmuz 2024 Pazar

Diz kapağımda ağrı hissettiğimde merdiven çıkarken ya da çömelip kalkarken ağrının şiddetlendiğini fark ediyorum. Bu durum diz kapağı ağrısının belirtisi olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evgin, diz kapağında ağrı hissetmeniz ve bu ağrının merdiven çıkarken ya da çömelip kalkarken şiddetlenmesi diz kapağı ağrısının belirtisi olabilir. Bu tür ağrılar genellikle patellofemoral ağrı sendromu, menisküs yırtığı, bağ zedelenmeleri veya kıkırdak problemleri gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kesin bir teşhis için bir ortopedi uzmanına başvurmanız önemlidir. Uzman, gerekli muayeneleri ve görüntülemeleri yaparak doğru tanıyı koyabilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir. Sağlığınıza dikkat edin ve ağrılarınızı ihmal etmeyin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sağ Kol Ağrısı Tedavisi

Sağ Kol Ağrısı Tedavisi

Güncel

Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi