Sırta Vuran Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Sırta Vuran Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sırta Vuran Mide Ağrısı

Sırta vuran mide ağrısı ve buna eşlik eden mide bulantısı, genellikle sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanmaktadır. Mide ve bağırsaklarda yaşanan problemler, ağrıya neden olmakla birlikte, bu ağrılar bazen sırt ağrısı olarak da hissedilebilir. Bazen hafif ve geçici olan ağrılar normal iken, kronik ve daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Kendini aşırı derecede hissettiren mide ağrıları, karın bölgesinin dışına çıkarak sırt ve çevresinde kendini gösterebilir. Sırta vuran mide sancıları, karakter olarak şiddetli ve ani ağrılar olup, birden başlayıp artarak devam eder.

Mide Asitlerinin Rolü

Mide, tükettiğimiz gıdaları hazmetmek için güçlü bir asit salgılar. Bu asit mide çeperine zarar vermezken, yemek borusuna çıktığında dokulara hasar verir ve mide ile sırt ağrısına neden olur. Reflü olarak bilinen bu hastalık, yemek borusu ile mide arasında bulunan ve mide içeriğinin geri dönüşünü engelleyen kapakçığın düzgün çalışmadığı durumlarda meydana gelir. Reflü ağrısı genelde yemekten sonra kendini gösterir ve ağrısının sırt bölgesine vurduğu da görülür. Tedavi edilmezse, ileri durumlarda yemek borusu kanserine yol açma riski bulunmaktadır.

Sırta Vuran Mide Ağrısının Sebepleri

Mide delinmesi sonucu oluşan gastrit (mide iltihabı) veya peptik ülser (sindirim sisteminde yara), mide asitlerinin vücut dokularını zedeleyebileceği diğer durumlardır. Yağlı, asitli ve baharatlı gıdalar, mide ülseri belirtilerini artırabilir ve yemekten sonra sırt ağrısı yaşamanıza sebep olabilir. Ayrıca, aspirin ve benzeri ilaçlar yaranın kanamasına neden olabilir. Tedavisi, mide asidini dengeleyen ilaçlar ve doğru beslenme programıyla mümkündür.

Duodenal Ülser

Duodenal (onikiparmak bağırsağı) ülser ağrıları, karın ve sırt bölgesinde sıkça görülür ve genellikle yemeklerden 1-2 saat sonra ortaya çıkar. Tedavisi antibiyotiklerle yapılabilir, ancak ileri aşamalarında cerrahi müdahale gerektirebilir.

Pankreatit

Bir pankreas hastalığı olan pankreatit (pankreas iltihabı), bağışıklık sistemi sorunları, pankreasa gelen kanalların tıkanması ya da uzun süreli alkol kullanımı sonucu oluşabilir. Belirtileri sırt ağrısı, mide ağrısı, üşüme, terleme, ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Zamanla ilerleyen hastalık, pankreas kanserine neden olabilir. Belirtiler görüldüğünde, doktor kontrolünde tedavi süreci başlatılmalıdır.

Sırta Vuran Mide Ağrısını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek.
  • Alkol tüketiminden kaçınmak.
  • Stres yönetimi teknikleri uygulamak.
  • Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınmak.
  • Mide sağlığı için uygun ilaçları doktor kontrolünde kullanmak.

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yağızbay

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Bu mide ağrısı neden sırtıma vuruyor olabilir mi? Yemeklerden sonra özellikle sırtımda hissediyorum, reflü mü yoksa başka bir şey mi acaba? Bu ağrılar bazen çok şiddetli oluyor, hangi durumda doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yağızbay, mide ağrısının sırtına vurması, reflü veya mide ülseri gibi sindirim sistemi problemlerinden kaynaklanabilir. Özellikle yemeklerden sonra bu tür ağrılar yaşıyorsan, mide asidinin yemek borusuna kaçması (reflü) muhtemel bir neden olabilir. Ağrıların şiddetli olması ve sürekli hale gelmesi durumunda kesinlikle bir doktora başvurmanı öneririm. Ayrıca, mide kanaması, ani kilo kaybı veya yutma güçlüğü gibi ciddi belirtiler de yaşıyorsan acilen tıbbi yardım almalısın. ޞikayetlerini doktoruna detaylı bir şekilde anlatman, doğru teşhis ve tedavi için önemli olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalp Ağrısı Neden Olur?