Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sırt Ağrısı

Sırt Ağrısı

Sırt Ağrısı, her yaştaki kişiyi etkileyebilecek bir sağlık sorunudur. Bazen kas incinmesi gibi basit bir nedenden dolayı, bazen de omurga sorunları kalp hastalığı gibi daha ciddi hastalıklar yüzünden ortaya çıkabilir. Sırt ağrısı sabit bir alanı etkilediği zaman daha dikkatli olunması gerekir. Ayrıca ağrının 6 aydan daha uzun sürmesi, sırtta yaralanma ya da zedelenme olması, beraberinde başka bir hastalığı çağrıştıran belirtilerin olması halinde mutlaka doktora gidilmesinde yarar vardır.

Sırt ağrısı çeken kişilerde iş ya da okul performansında düşme, yaşam kalitesinde azalma gibi olumsuz etkilerde meydana gelir. Bu ağrı ciddi hastalıklardan ziyade tedavisi olan bazı nedenlerden dolayı meydana gelir. Toplumda yapılan araştırmalarda kadınların erkeklere kıyasla sırt ağrısından daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Çünkü kadınlar gerek ev işleri yüzünden gerek işte çalışma masasındaki hareketsiz ortamdan gerekse gebelik ve emzirme gibi dönemlerde sırt ağrısından daha fazla etkilenir.

Sırt ağrısı neden olur?


Myofasiyel ağrı sendromu: bu daha çok ofis ortamında çalışan, yaptığı işi genellikle oturarak yapan kişileri etkiler. Sırt ağrıları bu durumda daha uzun süre etkili olur. Çünkü sırt bölgesindeki kaslarda ve yumuşak dokuda oluşan ağrılar kişinin duruş bozukluğundan kaynaklanır. Eğer sırt bölgesinde ağrı olan yere baskı uygulanırsa ağrının şiddeti artar.

Fibromiyalji: bu sorun daha fazla kadınları etkiler. Özellikle sırt ve boyun bölgesinin etkileyen fibromiyalji yüzünden vücutta yaygın ağrılar oluşur. Hastalar sabahları yorgun uyanır, günlük aktivitelerinde erken yorulur. Sırtta ve vücut genelinde olan ağrılar soğukta, streste ve yorgun olunduğunda daha fazla etkili olur.

Boyun fıtığı: Boyun ve omurlardaki kireçlenme nedeniyle meydana gelen ağrılar sırtta kadar yayılım gösterir. Ağrılar yüzünden kollarda kuvvet kaybı, beraberinde uyuşukluk meydana gelebilir.

Skolyoz: bu tür sırt ağrılarında hastanın yaşı önemli bir unsurdur. Çünkü hasta yaşıyla orantılı şekilde ağrı hisseder. Çocuklarda gelişme çağında meydana gelen skolyoz yüzünden omurga eğrilikleri meydana gelir. Bu da sırt ağrısına neden olur. Bu hastalarda kürek kemiklerinde, kalçada, omuzlarda asimetri karakteristik özeliktir. Bu hastalık nedeniyle oluşan sırt ağrısının en önemli özelliği dinlenmeyle geçen ağrının hareketle birlikte artmasıdır.

Osteoporoz: bu rahatsızlık daha çok yaşlı kişileri ve kadınları etkiler. Kemik erimesi nedeniyle sırt kemiklerindeki kırılma yüzünden sırt ağrısı ortaya çıkar. Ağrı ne kadar şiddetli olursa, sırt bölgesindeki hassasiyette artar.

Kalp hastalıkları: Sırttaki ağrılar omuzlardan kaburgalarının bitimine kadar etkili olur. Bazı hallerde kalp hastalıkları nedeniyle de sırt ağrısı oluşabilir. Bu nedenle kalp hastalıkları bakımından risk grubunda olan kişilerde bu değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.

Masa başı çalışmaları: İş yaşamında ofis ortamında çalışan kişilerde sırt ağrısı sıkça etkili olabilir. Sürekli olarak masa başında aynı pozisyonda olmak sırt ağrılarını tetikler. Bu her yaştan kişiyi etkileyebilir. Sırt bölgesindeki kaslarda oluşan ağrılar hareketsizlikten kaynaklı basınçtan olumsuz etkilenir.

Sırt fıtığı: bu rahatsızlık nadiren de olsa görülebilir. Sırt fıtığı nedeniyle oluşan ağrı genellikle sırtın alt kısmında etkili olur.

Romatizmal rahatsızlıklar: bu tür hastalıklarda oluşa eklem şişmeleri sırt ağrısına neden olabilir. Özellikle hastaları geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrılar çekilebilir. Bu ağrının kürek kemiğine kadar yayılması ise bir kalp krizi habercisi olabilir.

Zona hastalığı: bu rahatsızlık sinir uçlarındaki iltihaplanma nedeniyle oluşur. Hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan sırt ağrısı ile kendini belli edebilir.

Göğüslerin büyüklüğü: Kadınlarda normalden büyük olan göğüslere sırt ağrına yol açabilir. Genel vücut yapısına uyumlu olmayan ve büyük göğüsler yaptığı ağrıyla sırtta etkili ağrılara neden olurlar.

Sırt ağrısı tanısı nasıl yapılır?


Sırt ağrısı olan hastalarda bunun sebebini öğrenmek bazı tanı yöntemleri kullanılır. Kan tahlilleri, MR, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler yapılarak daha doğru bir tanı yapılabilir. Önce muayenede hastanın öyküsü dinlenir ve fiziksel muayenesi yapılır. Eğer sırt ağrısına eşlik eden başka hastalıkları destekleyici belirtiler bulunuyorsa, gereken araştırma yapılır. Tespit edilen hastalıklar için uygulanan tedaviler sayesinde sırt ağrıları da etkisini yitirir.

Sırt ağrısından korunmak için ne yapılmalı?


Sırt ağrısından korunmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey stresten uzak durmaktır. Daha sonra fazla kiloları vermeli, karın ve sırt kaslarınızı güçlendirecek egzersizleri düzenli şekilde yapmalısınız. Gün içinde ani hareketlerden kaçınmalı ve kaslarınızı zorlamamalısınız. Hafi egzersizlerle çalışmaya başlamalısınız. Sırt ağrısı çekenler pilates, sırt üstü yüzme, yoga gibi aktivitelerle uğraşabilir. Kaplıca, deniz, sıcak kum, güneşte sırt ağrısına iyi gelir. Ayrıca oturacağınız koltuk, sandalye gibi eşyaların belinizi ve sırtınız destekleyecek özellikte olmasına, yattığınız yatağın ortopedik olmasına da dikkat etmelisiniz. Uykuda geçirdiğiniz süre uyanık olduğunuz zamandan bile fazla olabilir. Bu yüzden yatağın seçimi sırt sağlığı için ço önemlidir.

Hastaların soğuk ortamdan mümkün olduğunca kaçınması gerekir. Ayrıca duruşunuza dikkat ederek sırt ağrılarını azaltabilirsiniz. Otururken öne fazla eğilmemeli, omuzlarınızı geriye itmeli, mideyi de içe doğru çekmelisiniz. Böylece vücut ağırlığınız eşit ve dengeli şekilde dağılacaktır. Otururken uzun süre bacak bacak üzerine atmamalısınız. Bu kan dolaşımınızı bozacağı için ağrıları tetikleyebilir. Ağır eşya taşırken bunları iki elinize dağıtmalısınız. Bu sayede sırt ve omuzlarınız dengeli olacaktır. Bu önlemleri alırsanız sırt ağrısından daha az etkilenebilirsiniz.

Sırt ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Sırt ağrısı kendiliğinden geçmediği zaman mutlaka bir doktora gitmelisiniz. Bu ağrı nedenine bağlı olarak sırt ve karın kaslarının güçlendirilmesiyle, ilaç tedavisi, akupunktur, fizik tedavi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Sırt kasları güçlendiğinde sırt bölgeniz rahatlar omurgadaki basınç azalır ve ağrıdan kurtulabilirsiniz. Bu tedavi sürecinde sırt ağrısını tetikleyebilecek hareketlerden kaçınmalı, belinizi desteklemelisiniz. Eğer sırt ağrısı bu şekilde tedavi edilemezse, nedenine göre cerrahi girişim uygulanabilir. Bu daha çok skolyoz nedeniyle oluşan sırt ağrısında gerekebilir. 
Son Güncelleme : 23.01.2024 06:27:42
Sırt Ağrısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sırt Ağrısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Sırt Ağrısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Burun Ağrısı
Burun Ağrısı
Burun Ağrısı, İnsanın anatomik yapısı gereği yönetici konumunda bulunan baş bölgesi vücudun tamamını kontrol altında tutabilmesi için çok karmaşık sinir, duyarga ve damar sistemine sahiptir, burun ağrısının oluşmasına neden olan hastalıklar sadece bu...
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Gaz kasık ağrısı yapar mı, bilindiği gibi her yaşta çeşitli dönemlerde kasık ağrısı gaz sorunu belirtisi olabilir. Günümüzde çok kişinin yaşadığı bu sorun rahatsız edici bir hale gelmektedir. Kişilerin tükettiği gıdalar fazla yemesi ya da ağır gelmes...
Sol Kulak Ağrısı
Sol Kulak Ağrısı
Sol Kulak Ağrısı, Kulak ağrısı genel olarak çocuklardan duyulur ama esasen, yetişkinlerde de sık sık rastlanan durumlardan biridir. Kulak ağrısını rutin olarak yaşayan kişiler, bu ağrının nasıl şekilde bastırılabileceği ya da ne kadar şiddetli olabil...
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Hamilelikte idrar yaparken kasık ağrısı, Hamilelikte meydana gelen idrar yaparken kasıklarda ağrı meydana gelmesinin nedeni idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Hamilelikte bayanların oldukça şikâyet ettikleri idrar yolları iltihabına karşı kasık ağrısı ...
Sol Yan Ağrısı
Sol Yan Ağrısı
Sol Yan Ağrısı, Vücudumuzun canlı kalması için gerekli beyin hariç iç organların hepsi karın ve göğüs boşluğunda bulunur, buradaki organlar hayati öneme sahiptir. Bu organlar; Sağ ve sol akciğerler, göğsün solunda yer alan kalp, gövdenin tam ortasınd...
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı, hamilelik süreci kadınlar için oldukça sıkıntılı bir dönem olduğundan birçok problemle karşılaşılmaktadır. Bu problemler bazen büyük hastalıklara yol açabilir. Bu problemler hamilelikte sağ tarafta ağrı veya kasıklarda a...
Erkeklerde İlişki Sonrası Kasık Ağrısı
Erkeklerde İlişki Sonrası Kasık Ağrısı
Erkeklerde ilişki Sonrası Kasık Ağrısı, erkeklerde kasık ağrısı ani ve bilinçsiz kas hareketleri sonucu ortaya çıkar. Zorlayıcı aktiviteler ve ağır işler kasların gerilmesine sebep olur. Kadınlar genellikle iç hastalıkları ve kadınsal problemleri yaş...
Hamilelikte Topuk Ağrısı
Hamilelikte Topuk Ağrısı
Hamilelikte Topuk Ağrısı, Onlarca kemik, kemik eklemleri, yüzün üzerinde tendonlar ve tendon bağlarının hemen hemen bütün kasların kesişen noktalarının bulunduğu organımız olan ayağın en büyük kemiği topuktur. Yürüyüş esnasında zemin ile en baş temas...
Sağ Boşlukta Ağrı
Sağ Boşlukta Ağrı
Sağ Boşlukta Ağrı, Genel olarak bu ağrı karın bölgesinin sağ tarafında bulunan organlardan kaynaklanır. Sağ boşlukta oluşan ağrıların nedeni daha çok apandisit, böbrek taşı ve yumurtalık kisti gibi rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Karnın Sağ boşl...
Kalp Kası Ağrısı
Kalp Kası Ağrısı
Kalp kası ağrısı genel olarak, kalp krizinin sonucu olarak ortaya çıkar ve uzun süreli olmaz. Kalp kaslarının ağrısı insan vücudunda genel olarak göğüs ağrısı olarak tanımlanır. Fakat yapılan araştırmalara göre göğüs ağrısı yaşayan kişilerin yaklaşık...
Alt Baldır Ağrısı
Alt Baldır Ağrısı
Alt Baldır Ağrısı, vücut organlarından olan baldır kısmına ağır yüklenmeler, yaralanma, kas, tendon ve baldır bağı sorunlarının varlığı, yaşa bağlı aşınma ve bu noktadaki yıpranma sebepleriyle ağrının meydana gelmesidir. Hafif düzeyde değerlendirileb...
Adet Döneminde Bel Ağrısı
Adet Döneminde Bel Ağrısı
Adet döneminde bel ağrısı, her bayanın yaşadığı bir belirti olmayabilir. Adet dönemi yaklaşan bayanların bir kısmı eğer zorlu bir süreç geçiriyorlarsa bu günler onları oldukça telaşlandırabilir. Bazı bayanlar ve genç kızlar daha adet olmadan yoğun be...

 

Burun Ağrısı
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Sol Kulak Ağrısı
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Sol Yan Ağrısı
Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı
Erkeklerde İlişki Sonrası Kasık Ağrısı
Hamilelikte Topuk Ağrısı
Sağ Boşlukta Ağrı
Kalp Kası Ağrısı
Alt Baldır Ağrısı
Adet Döneminde Bel Ağrısı
Erkeklerde Karın Ağrısı
Sol Boyun Ağrısı
Sağ Koltuk Altı Ağrısı
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı
Dil Ağrısı
Üst Baldır Ağrısı
Sırta Vuran Mide Ağrısı
Kol Damar Ağrısı
Alın Ağrısı
Hamilelikte Sağ Boşlukta Ağrı
Dalak Ağrısı
Sol Sırt Ağrısı
Sol Böbrek Ağrısı
Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısı
Hamilelikte Yumurtalık Ağrısı
17 Haftalık Gebelikte Karın Ağrısı
Sezeryan Ağrıları
Sağ Yumurtalıkta Ağrı
Popüler İçerik
Erkeklerde Karın Ağrısı
Erkeklerde Karın Ağrısı
Erkeklerde karın ağrısı, Karın ağrısı, başta sindirim sistemi olmak üzere karın içi veya karın dışı organlardan kaynaklanan bir semptomdur. Bir yerdek...
Sol Boyun Ağrısı
Sol Boyun Ağrısı
Sol boyun ağrısı, boynun sol kısmından hem arka tarafa hem de omuz kısımlarına doğru yayılan bir ağrı olarak hissedilmektedir. Bu durum günümüzde bilg...
Sağ Koltuk Altı Ağrısı
Sağ Koltuk Altı Ağrısı
Sağ koltuk altı ağrısı, Koltuk ağrısının bir çok sebebi vardır. Koltuk altı ağrısı ile birlikte elinize şişlik veya bir top gibi bir şey geliyorsa mem...
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı
Hamilelikte Sol Bacak Ağrısı, genellikle anne adaylarının son aylara doğru yaklaştıkları dönemde sık görülmeye başlayan ağrı çeşitleri arasında yer al...
Dil Ağrısı
Dil Ağrısı
Dil Ağrısı, Dil, yemek yemek ve tat almak gibi görevleri sağlayan, en önemli ağız içi organlarından birisidir. Ağız içi hastalıkları sonucunda dilde m...
Üst Baldır Ağrısı
Üst Baldır Ağrısı
Üst Baldır Ağrısı, Vücutta bulunan sinirler, beynimize etrafta hissettiğimiz durumlarla ilgili bilgi yollamakta, aynı zamanda beyin de, kaslara hareke...
Sırta Vuran Mide Ağrısı
Sırta Vuran Mide Ağrısı
Sırta Vuran Mide Ağrısı, Sırt ağrısı ve bunun yanında mide bulantısı genellikle sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanmaktadır. Mide ve bağırsaklard...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Burun Ağrısı
Gaz Kasık Ağrısı Yaparmı
Sol Kulak Ağrısı
Hamilelikte İdrar Yaparken Kasık Ağrısı
Sol Yan Ağrısı
Göğüs Ağrısı
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Göğüs Ağrısı
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024