Sezeryan Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Sezeryan Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Sezaryen Ağrıları

Hamilelik sürecinin sonunda, bazı durumlarda sezaryenle doğum gerçekleştirilir. Sezaryen, cerrahi bir operasyonla anne adayının karın bölgesinin açılarak bebeğin dışarı çıkarılması işlemidir. Bu operasyon sırasında hastaya genellikle genel anestezi uygulanır ve bu da ağrı hissini azaltır. Ancak sezaryen sonrası belirli ağrılar meydana gelir. Ameliyat sonrası ağrıların hafifletilmesi için ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Sezaryen doğum sonrasında, cilt altındaki dokuların kesilmesi nedeniyle ağrılar oluşur. Ayrıca, normal doğumda olduğu gibi, sezaryende de rahim kanamayı durdurmak için kasılır ve bu kasılmalar ağrıya neden olabilir. Sezaryen sonrasında ağrılar genellikle 4 haftaya kadar devam eder. Epidural ve spinal anestezi ile yapılan sezaryenlerde ağrı genellikle daha az olur çünkü ameliyat sırasında hasta kısmen uyuşturulmuştur. Genel anestezi ile yapılan sezaryenlerde ise narkotik ve analjezik ağrı kesiciler kullanılır. İlk gün içinde sezaryen geçiren hastaya serum içerisinde ağrı kesici ilaçlar uygulanır; bu sürede hasta ağrıyı fazla hissetmez. Ancak anestezinin etkisi geçtikten sonra yoğun ağrılar görülebilir.

Sezaryen Sonrası Ağrı Süresi

Sezaryen sonrasında anneye belirli tetkikler uygulanır. Öncelikle tansiyon ve kan değerleri kontrol edilerek annenin sağlığı değerlendirilir. Daha sonra bebeği emzirmesi için annenin yanına getirilir. Bu süreçte anneye serumlar verilerek ağrı kesici ve antibiyotikler uygulanır. Doğum yapan kişi ameliyattan sonra bir süre dinlendikten sonra yürümeye teşvik edilir. Bu süreçte tansiyon düşmesi, mide bulantısı ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Anneye sonda takılmamışsa yürütülmesi sağlanır ve ayağa kalkmadan önce hafif gıdalar verilmesi önemlidir. Ağrı oluştuğunda ağrı kesiciler yardımıyla ağrı hafifletilir. Bütün bu işlemler doktor kontrolünde yapılmalıdır. Sezaryen ameliyatından yaklaşık 6 saat sonra narkozun etkisi geçer ve ameliyatın etkileri hissedilir. Bu süreçte şiddetli ağrılar normaldir. Yaklaşık 6 saat sonra hasta yürümeye başlamalıdır. Ancak yürüyüş sırasında kasılmalar ve karın bölgesinde ağrılar hissedilebilir. Ameliyattan bir gün sonra ağrıların şiddeti azalmaya başlar ve aralıklı olarak devam eder. Kesik kesik sancılar şeklinde hissedilen ağrılar, taburcu olduktan sonra da devam edebilir ve hastaya çeşitli ağrı kesiciler verilir. Hasta belirli bir süre dinlenmeli ve eylemlerini dikkatli bir şekilde yapmalıdır.

Sezaryen Sonrası Ağrı İçin Tedavi Yöntemleri

Sezaryen sonrası tedavi sürecinde hastaya gerekli ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar verilir. Bu ilaçlar, enfeksiyon kapmayı önlemek ve ağrıları hafifletmek için kullanılır. Ağrıların azaltılması için iki hafta boyunca sabah ve akşam olmak üzere ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İkinci günden sonra daha rahat bir süreç yaşanır. Eğer annede gaz sancıları yoksa, ağrılar hafiflemiştir. Ayrıca, sezaryen sonrası dikkat edilmesi gereken yiyecekler vardır. Katı ve gazlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Marul, kuru fasulye, turşu, baharatlı ve acı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Annenin kabız olmaması için ilaçlar kullanması gerekebilir. Kabızlık nedeniyle ağrılar şiddetlenebilir. Bu süreçte annenin ayakta banyo yapması tavsiye edilir. Genellikle gaz giderici ve rahatlatıcı ilaçlar uygulanır. Anneye rahatlatıcı krem veya fitiller verilerek büyük tuvaletini yapması kolaylaştırılır. Ağrı olduğunda antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Ayrıca annenin tuvalete rahat çıkmasını sağlayacak kayısı, şeftali kompostosu gibi ürünler yemesi önemlidir. Aksi takdirde kabızlık halinde sancılar şiddetlenir. On gün sonra ameliyatı yapan jinekolog tarafından annenin kontrol edilmesi gereklidir. Ancak unutulmaması gereken en önemli şey, sezaryen olan kişinin eskisi gibi rahat hareket edemeyeceğidir. Belirli kısıtlamalar gereklidir. Zorlandığı takdirde karıncalanma, uyuşukluk ve sızlamalar meydana gelir. Aşırı yorgunluk ve stresli dönemlerde bu bölgelerde ağrılar artabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni