{ "title": "Yüz Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/yuz-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 04:33:47", "author": "Damla Çetin", "article": [ { "article": "Yüz Ağrısı, yüzde algılanan rahatsız edici bir histir. Bu ağrı birçok sebepten dolayı gerçekleşir. Vücudun belli bölgelerinden de kaynaklanabilir.

Yüz bölgesi, saçlı deri hattı, kulak, alt çenenin ön, yan ve arka kenarı ile çevrili alanı kapsar. Yüz ağrıları birinci sırada bu bölgeyioluşturan yumuşak doku, kemik doku, sinüsler, eklemler, bezler, sinirler ve damarlarda bulunan patolojilerden kaynaklanır.

Doku Sistemlerine Göre Yüz Ağrılarına Neden Olan Hastalıklar
Bu nedenlerden dolayı oluşan hastalıklar bu altı ana grup altında toplanmıştır. Ekstrakranial nedenler yüz yüz bölgesini oluşturmakta olan kısımlarala alakalı ağrılardır. Bu bölgeler ağız, dişler, burun, sinüsler, kulak, tükürük bezleri, gözler, beyin ve beyin de oluşan rahatsızlıklar (Anevrizma gibi), boyun gibi uzuvların hasarından dolayı oluşan ağrılardır. İntrakranial nedenler ise travma vasküler patolojiler ve tümörler gibi nedenlerden dolayı yayılır. Ancak bu rahatsızlık hızlıca travmanın azalması ile gerileyebilir.

Kas ve Kemik Sistemi ile İlgili Nedenler

Kronik yüz ağrılarının sık karşılaşılan tipi kas ve kemik sistemi ile alakalıdır. Bu ağrılar başa alınan darbe sonucu veya yaralanmalar sonucu olabilir. Ancak yalnızca travma veya darbe hasar sonucunda bu ağrılar yaşanmaz. Yüz bölgesinin herhangi bir bölgesinde bulunan ağrılar yüzde başka bir yerin ağrımasına neden olabilir. Dişte veya diş etlerinde bulunan ağrılar da yüz bölgesinde ağrılara gerilmelere sebep olabilir. Yüz ağrıları sinirlere bağlı olarak da tanımlanabilir. Stres kendini sıkma diş sıkma sonucunda da bu ağrıları görebilirsiniz. Stres çoğunluk olarak baş ağrısına sebep olur bu da gözün ağrımasına kadar yol açabilir. Bir sebep daha vardır ki yüz kaslarının ve kemiklerin hareketsiz kalması sonucu hamlamış bir vaziyette ağrılar oluşur. Bunun için yüz kaslarının hareket halinde olması faydalı olacaktır. Aksi halde bu yüz felcine kadar değinebilir. Bunu Önlemek için de genelde doktorlarımız sakız çiğnemeyi önerirler.

Tükürük Bezleri

Akut Süpüratif parotitis kabakulak parotis apsesi tükürük bezlerine bağlı olarak yüzde ağrılar yapabilir.

Vasküler Nedenler

Migren: Ağrı ataklar halinde gelir gözlerin batmasına ve ağırlaşmasına yol açar. Yapılan diyetler, stres uyku bozuklukları migrenin daha şiddetli hale gelmesine sebep olur. Genç yaşta başlar genel olarak kadınlarda görülür. Ayrıca bu hastalık ışığa karşı oldukça duyarlıdır. Baş dönmesi kusma yapabilir.

Baş bölgesinden sonraki şiddetli bir ağrı da burun bölgesinden gelir. Burunda bulunan iltihap veya kırık, çatlak hem baş ağrısına hem de göz ağrılarına neden olur ve herhangi bir travma yaşanması sonucunda gözler zarar görebilir göz bozukluğu çift görme ya da şaşı olma gibi olumsuzluklar gösterir bu da dediğimiz gibi yüz bölgesin de özellikle de baş ağrısına yol açar.
" } ] }