{ "title": "Sol Kulak Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/sol-kulak-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 04:44:10", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Sol Kulak Ağrısı, Kulak ağrısı genel olarak çocuklardan duyulur ama esasen, yetişkinlerde de sık sık rastlanan durumlardan biridir. Kulak ağrısını rutin olarak yaşayan kişiler, bu ağrının nasıl şekilde bastırılabileceği ya da ne kadar şiddetli olabileceği hakkında bilgi sahibidirler. Nedenine bağlı olarak tek veya her iki kulakta birden ortaya çıkabilen kulak ağrıları, yine sebebine göre farklı özelliklerde olabilir. Kulak ağrıları sağ veya sol kulakta daha baskın olabilir. Kulağa aniden giren keskin ağrılar ya da sürekli olarak bir ağrı hissedilebileceği gibi, zonklama veya yanma hissiyle anlatılan ağrılar da vardır. Kulak ağrısının pek çok farklı sebebi olabilir ve bir kulak burun boğaz uzmanına görünmek, ağrının kaynağını çözmek için en mantıklı çözüm olacaktır. Kulak ağrısı ciddi sonuçlar doğurabileceği için, hafife alınmaması gereken bir ağrıdır.

Özellikle sol Kulak ağrısı kulağın kendisinden kaynaklanabileceği gibi, baş ya da boyun bölgesindeki başka sıkıntılardan dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Bundan ötürü, kulakta net olan bir soruna rastlanmaması, bu ağrının yok sayılması manasına gelmemelidir. Kulak tıkanıklığı ve az duyma gibi şikâyetler, kulak ağrısının beraberinde gelen diğer belirtilerdir. Sol kulakta oluşan ağrıların sebeplerinden bazıları şunlardır;

Enfeksiyonlar: Orta kulak ve dış kulakta meydana gelen enfeksiyonlar, sol kulak ağrısının en bilinen nedenleri arasındadır. Kulak zarının hemen arka tarafında yer alan ve orta kulağı geniz bölgesiyle birleştiren östaki borusunun tıkanması sebebi ile, orta kulak iltihabı oluşabilir. Sigara dumanına maruz kalmak, sinüzit, nezle, kalıtım ve alerji gibi faktörler tıkanıklığa yol açabilen nedenlerden bazılarıdır. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu, yetişkinlere oranla daha fazla görülür. Çünkü çocukların kulaklarındaki östaki borusu, yetişkinlere göre daha kısa ve yataydır.

Alerjiler: Vücut alerjik reaksiyon gösterdiği zaman, başlıca belirtilerden biri de sinüs boşluğunda yaşanan aşırı mukus üretimidir. Sümüksü halde bir sıvı olan mukus, kulak zarına baskı yaparak ağrı yaşanmasına neden olabilir. Saman nezlesi, toz, polenler ve hayvanlardan dolayı yaşanan alerjiler, bu tip sol kulak ağrısına yol açabilir. Yiyecek ve böcek alerjilerinde ise sol kulak ağrısına pek fazla rastlanmaz.

Kulak kiri: Biriken kulak kiri de sol kulak ağrısı sebeplerinden biridir. Fakat böyle bir durum söz konusuysa dahi, bu kiri kendi kendinize temizlemeye yeltenmek daha kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Kulak kirinin daha dibe doğru itilmesi halinde, kulak zarı zedelenebilir. Kulak kirini çözmek için tedavi olarak, damla kullanmak gerekebilir ya da Uzman bir kişi, basit bir işlemle kulak kirini kulaktan çıkarabilir veya kulak yıkama yöntemi uygulayabilir.

Çene kemiği problemi: Daha az rastlanan durumlardan biri olmakla birlikte, çene kemiğindeki sorunların kulak ağrısına yol açtığı bilinen bir gerçektir. Çene ve kafa tasının birleşmiş olduğu noktada, kireçlenme veya sadece diş gıcırdatma nedeniyle ortaya çıkan bir sorun, özellikle sol kulağa etki edebilir.

Diş apsesi: Diş veya diş etlerinde bakteriyel enfeksiyon sebebi ile oluşan iltihapdan dolayı, kulak ağrısı oluşabilir. Fakat bu durumda yalnızca, kulağın değil dişin de ağrıması beklenir. Bu ağrının tedavisi için kulak burun boğaz doktorundan ziyade bir dişçiye görünmek faydalı olacaktır.

Sol kulak ağrısı için uygulanacak yöntemler

Sol kulak ağrısının doğru ve kalıcı olarak tedavi edilebilmesi için, ilk olarak mutlaka bir uzmana görünmek gerekmektedir. Ağrının sebebine bağlı olarak, tedavi yöntemi de değişiklik gösterecektir. Ağrıyı biraz da olsa hafifletmek için dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;
" } ] }