{ "title": "Sırt ve Boyun Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Sirt-Ve-Boyun-Agrisi-38.jpg", "date": "20.01.2024 17:12:00", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sırt ve boyun ağrısı, Çoğu insan hayatı boyunca sırt ve boyun ağrısı sorunu yaşamıştır. Çoğunlukla masa başı ve yoğun bir şekilde bilgisayar kullananlarda sırt ve boyun ağrısından şikâyetçi olmaktadır. Zamanla şiddetli ağrılara dönüşürler. Bu tarz ağrılar insanların günlük yaşantısını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca ileri ki yaşlarda oluşan bu ağrılar çoğalmaktadır. Oluşan sırt ve boyun ağrısı ilk önce baş kısmı ve boyun kısmının bittiği ve omuz bölümünün başladığı yerde ağrılar belirir. Fakat bazen oluşan ağrılar sırta ve kollarda da hissedilebilir.

Sırt ve boyun ağrısı neden olur?

Boyun fıtığı: Vücutta bulunan omurların aralarında yer alan disklerde fıtıklaşması sonucu oluşur. En başlarda boyun fıtığı, boyunda ağrılar ile kendini göstermektedir. Bu süreçte tedavi edilmez ise ağrılar sırtta kadar ilerler. Boyun fıtığı kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyerek, kişiye hareket kısıtlığı getirir. Bir an evvel tedavi olunması gerekir. Eğer tedavi edilmezse kişide halsizlik, güçsüzlük ve bacaklara kadar ağrı hissedilir.

Romatizmal hastalıklar: Bağ ve eklem dokusunda meydana gelen rahatsızlıklarda ağrı sorunu oluşabilir. Fibromiyalji hastalığı yani yumuşak doku romatizmasında boyunda olan ağrı ile sırtta da ağrı oluşur. Bu rahatsızlığın Uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Kas tutulması ve kötü duruş: Genellikle en sık karşılaşılan ağrı çeşididir. Bunlara mekanik ağrıda denilmektedir. Kişinin kötü duruşu, darbeler, oturma bozukluğu ve kazalardan kaynaklı oluşmaktadır. Boyun kısmında oluşan ağrı kol ve omuzlara da yayılabilir. En çok tehlike atılda olanlar ise;
Kireçlenme: Kişin boyun bölgesinde olan kıkırdak ve bağların yıpranmasıyla kireçlenme meydana gelir. Kireçlenme ise sinir kanallarında ve omurilik kısmında daralma oluşumunu sağlar. Sonrasında ise sinirlere uygulanan baskı gerçekleşir. Kişide boyun ağrısının yanı sıra sırt, kol ve omuz ağrısı da olur. Rahatsızlık ileri aşamada ayaklarda ve ellerde de karıncalar oluşmasını sağlar. Çoğunlukla bu rahatsızlıktan fizik tedavi ve egzersiz ile tedavisi sağlanır.

Sırt ve boyun ağrısı için uygulanabilecek tedavi yöntemleri nelerdir?

Sırt ve boyun ağrısında kullanabilecek a ğrı kesiciler: Aspirin tarzında ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Fakat gene de doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları kullanmanızda yarar var.

Sırt ve boyun ağrısında uygulanabilecek sıcak kompres: Sıcak su torbasını havluya sararak boyun ve sırt kısmını koyabilirsiniz. Sıcak kompres ağıyı hafifletir ve sertleşmiş olan kasların gevşemesini sağlar.

Sırt ve boyun ağrısında uygulanabilecek soğuk kompres: Bir parça buzupoşetin içerisine koyarak ağzını güzelce kapatın. Sonrasında havluya sararak ağrının olduğu kısma koyup bekletin. Soğuk kompres kan dolaşımı hızlandırır ve sırt ve boyunda oluşan şişliği dindirir.

Esneme hareketleri ve egzersizler: Sırt ve boyun ağrısı için düzenli egzersiz ve esneme hareketleri oldukça yararlıdır. Yapılacak esneme hareketi ile oluşan gerginliği alır ve sertleşmiş olan kasları da gevşetir. Düzenli olarak yapılan egzersiz içerisinde kişiye yarar sağlayacak olan yüzme, yürüme ve yoga gibi sporlar çok etkilidir.
" } ] }