{ "title": "Sırt Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/sirt-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 06:27:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sırt Ağrısı, her yaştaki kişiyi etkileyebilecek bir sağlık sorunudur. Bazen kas incinmesi gibi basit bir nedenden dolayı, bazen de omurga sorunları kalp hastalığı gibi daha ciddi hastalıklar yüzünden ortaya çıkabilir. Sırt ağrısı sabit bir alanı etkilediği zaman daha dikkatli olunması gerekir. Ayrıca ağrının 6 aydan daha uzun sürmesi, sırtta yaralanma ya da zedelenme olması, beraberinde başka bir hastalığı çağrıştıran belirtilerin olması halinde mutlaka doktora gidilmesinde yarar vardır.

Sırt ağrısı çeken kişilerde iş ya da okul performansında düşme, yaşam kalitesinde azalma gibi olumsuz etkilerde meydana gelir. Bu ağrı ciddi hastalıklardan ziyade tedavisi olan bazı nedenlerden dolayı meydana gelir. Toplumda yapılan araştırmalarda kadınların erkeklere kıyasla sırt ağrısından daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Çünkü kadınlar gerek ev işleri yüzünden gerek işte çalışma masasındaki hareketsiz ortamdan gerekse gebelik ve emzirme gibi dönemlerde sırt ağrısından daha fazla etkilenir.

Sırt ağrısı neden olur?

Myofasiyel ağrı sendromu: bu daha çok ofis ortamında çalışan, yaptığı işi genellikle oturarak yapan kişileri etkiler. Sırt ağrıları bu durumda daha uzun süre etkili olur. Çünkü sırt bölgesindeki kaslarda ve yumuşak dokuda oluşan ağrılar kişinin duruş bozukluğundan kaynaklanır. Eğer sırt bölgesinde ağrı olan yere baskı uygulanırsa ağrının şiddeti artar.

Fibromiyalji: bu sorun daha fazla kadınları etkiler. Özellikle sırt ve boyun bölgesinin etkileyen fibromiyalji yüzünden vücutta yaygın ağrılar oluşur. Hastalar sabahları yorgun uyanır, günlük aktivitelerinde erken yorulur. Sırtta ve vücut genelinde olan ağrılar soğukta, streste ve yorgun olunduğunda daha fazla etkili olur.

Boyun fıtığı: Boyun ve omurlardaki kireçlenme nedeniyle meydana gelen ağrılar sırtta kadar yayılım gösterir. Ağrılar yüzünden kollarda kuvvet kaybı, beraberinde uyuşukluk meydana gelebilir.

Skolyoz: bu tür sırt ağrılarında hastanın yaşı önemli bir unsurdur. Çünkü hasta yaşıyla orantılı şekilde ağrı hisseder. Çocuklarda gelişme çağında meydana gelen skolyoz yüzünden omurga eğrilikleri meydana gelir. Bu da sırt ağrısına neden olur. Bu hastalarda kürek kemiklerinde, kalçada, omuzlarda asimetri karakteristik özeliktir. Bu hastalık nedeniyle oluşan sırt ağrısının en önemli özelliği dinlenmeyle geçen ağrının hareketle birlikte artmasıdır.

Osteoporoz: bu rahatsızlık daha çok yaşlı kişileri ve kadınları etkiler. Kemik erimesi nedeniyle sırt kemiklerindeki kırılma yüzünden sırt ağrısı ortaya çıkar. Ağrı ne kadar şiddetli olursa, sırt bölgesindeki hassasiyette artar.

Kalp hastalıkları: Sırttaki ağrılar omuzlardan kaburgalarının bitimine kadar etkili olur. Bazı hallerde kalp hastalıkları nedeniyle de sırt ağrısı oluşabilir. Bu nedenle kalp hastalıkları bakımından risk grubunda olan kişilerde bu değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.

Masa başı çalışmaları: İş yaşamında ofis ortamında çalışan kişilerde sırt ağrısı sıkça etkili olabilir. Sürekli olarak masa başında aynı pozisyonda olmak sırt ağrılarını tetikler. Bu her yaştan kişiyi etkileyebilir. Sırt bölgesindeki kaslarda oluşan ağrılar hareketsizlikten kaynaklı basınçtan olumsuz etkilenir.

Sırt fıtığı: bu rahatsızlık nadiren de olsa görülebilir. Sırt fıtığı nedeniyle oluşan ağrı genellikle sırtın alt kısmında etkili olur.

Romatizmal rahatsızlıklar: bu tür hastalıklarda oluşa eklem şişmeleri sırt ağrısına neden olabilir. Özellikle hastaları geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrılar çekilebilir. Bu ağrının kürek kemiğine kadar yayılması ise bir kalp krizi habercisi olabilir.

Zona hastalığı: bu rahatsızlık sinir uçlarındaki iltihaplanma nedeniyle oluşur. Hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan sırt ağrısı ile kendini belli edebilir.

Göğüslerin büyüklüğü: Kadınlarda normalden büyük olan göğüslere sırt ağrına yol açabilir. Genel vücut yapısına uyumlu olmayan ve büyük göğüsler yaptığı ağrıyla sırtta etkili ağrılara neden olurlar.

Sırt ağrısı tanısı nasıl yapılır?

Sırt ağrısı olan hastalarda bunun sebebini öğrenmek bazı tanı yöntemleri kullanılır. Kan tahlilleri, MR, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler yapılarak daha doğru bir tanı yapılabilir. Önce muayenede hastanın öyküsü dinlenir ve fiziksel muayenesi yapılır. Eğer sırt ağrısına eşlik eden başka hastalıkları destekleyici belirtiler bulunuyorsa, gereken araştırma yapılır. Tespit edilen hastalıklar için uygulanan tedaviler sayesinde sırt ağrıları da etkisini yitirir.

Sırt ağrısından korunmak için ne yapılmalı?

Sırt ağrısından korunmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey stresten uzak durmaktır. Daha sonra fazla kiloları vermeli, karın ve sırt kaslarınızı güçlendirecek egzersizleri düzenli şekilde yapmalısınız. Gün içinde ani hareketlerden kaçınmalı ve kaslarınızı zorlamamalısınız. Hafi egzersizlerle çalışmaya başlamalısınız. Sırt ağrısı çekenler pilates, sırt üstü yüzme, yoga gibi aktivitelerle uğraşabilir. Kaplıca, deniz, sıcak kum, güneşte sırt ağrısına iyi gelir. Ayrıca oturacağınız koltuk, sandalye gibi eşyaların belinizi ve sırtınız destekleyecek özellikte olmasına, yattığınız yatağın ortopedik olmasına da dikkat etmelisiniz. Uykuda geçirdiğiniz süre uyanık olduğunuz zamandan bile fazla olabilir. Bu yüzden yatağın seçimi sırt sağlığı için ço önemlidir.

Hastaların soğuk ortamdan mümkün olduğunca kaçınması gerekir. Ayrıca duruşunuza dikkat ederek sırt ağrılarını azaltabilirsiniz. Otururken öne fazla eğilmemeli, omuzlarınızı geriye itmeli, mideyi de içe doğru çekmelisiniz. Böylece vücut ağırlığınız eşit ve dengeli şekilde dağılacaktır. Otururken uzun süre bacak bacak üzerine atmamalısınız. Bu kan dolaşımınızı bozacağı için ağrıları tetikleyebilir. Ağır eşya taşırken bunları iki elinize dağıtmalısınız. Bu sayede sırt ve omuzlarınız dengeli olacaktır. Bu önlemleri alırsanız sırt ağrısından daha az etkilenebilirsiniz.

Sırt ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Sırt ağrısı kendiliğinden geçmediği zaman mutlaka bir doktora gitmelisiniz. Bu ağrı nedenine bağlı olarak sırt ve karın kaslarının güçlendirilmesiyle, ilaç tedavisi, akupunktur, fizik tedavi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Sırt kasları güçlendiğinde sırt bölgeniz rahatlar omurgadaki basınç azalır ve ağrıdan kurtulabilirsiniz. Bu tedavi sürecinde sırt ağrısını tetikleyebilecek hareketlerden kaçınmalı, belinizi desteklemelisiniz. Eğer sırt ağrısı bu şekilde tedavi edilemezse, nedenine göre cerrahi girişim uygulanabilir. Bu daha çok skolyoz nedeniyle oluşan sırt ağrısında gerekebilir. 
" } ] }