{ "title": "Sırt Ağrısı Neden Olur", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/sirt-agrisi-neden-olur.jpg", "date": "20.01.2024 03:41:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sırt ağrısı neden olur, sırt ağrısı farklı sebeplerle ortaya çıkan, iş performansında düşüklüğe, yaşam kalitesinde bozulmaya sebep olan bir rahatsızlıktır. Bunun sebepleri daha çok tedavi edilebilen sorunlardan kaynaklanır. Toplumda kadınlarda erkeklere göre daha fazla sırt ağrısı görülmektedir. Çünkü kadınların ev işlerindeki performansı, gebelik süreci, emzirme dönemi, masa başında hareketsiz işlerde daha fazla çalışması gibi etkenler bunda etkili olmaktadır. Ayrıca ergenlikte ortay çıkan duruş bozuklukları, ileri yaşlarda skolyoz ve kifoz denilen kalıcı omurga sorunlarına dönüşebildiğinden, sırt ağrısına yol açabilir. Sırt ağrısı rutin alışkanlıkların ve bazı rahatsızlıkların bir yansıması olarak ortaya çıkar. Bunların önlenmesi halinde bu sorundan rahatça kurtulabilirsiniz.

Sırt ağrısına yol açabilen rahatsızlıklar

Myofasiyel ağrı sendromu: bu sorun en fazla masa başında çalışan kişileri etkilemektedir. Bunun etkisiyle uzun süre etkili olan sırt ağrıları ortaya çıkar. Özellikle sırttaki kaslarda ve yumuşak dokularda oluşan ağrının sebebi duruş bozukluğudur. Bu tür ağrılarda sırta dokunulduğu zaman ağrının daha şiddetlendiği görülür.

Boyun fıtığı: Toplumda oldukça fazla görülen boyun fıtığı boyunda ve omurlarda kireçlenmeye neden olur. Bu bölgede meydana gelen ağrıların sırta kadar yayılması da mümkündür. Bu ağrıların diğerlerinden farkı kolda uyuşukluk ve güç kaybına neden olmasıdır. Sırt ağrısıyla birlikte bunlarda etkili olur.

Fibromiyalji: bu rahatsızlık en fazla kadınları etkilemektedir. Ağrılar daha çok boyunda ve sırtta etkili olur. Ancak vücudun her yerini etkileyebilir. Özellikle sabahları kalkınca hastalarda yorgunluk görülmekte, diğer kişilerden daha hızlı yorgunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. Yorgunlukla, soğuk ve stresle birlikte ağrıların şiddeti de artar. Bu rahatsızlığın tanısı genellikle gecikir. Bu yüzden hastaların sırt ağrısı ve diğer belirtileri önemsemesi ve doktora gitmesi önemlidir.

Osteoporoz: Daha çok yaşlı kişilerde ve kadınlarda etkili olan kemik erimesi sırt kemiklerinde kırılma gibi etkilere yol açtığından, sırt ağrısına neden olması yaygındır. Bu rahatsızlığın sonucunda görülen sırt ağrısı oldukça şiddetli olup, sırttaki hassasiyet karakteristik özelliktedir.

Skolyoz: bu rahatsızlıkta hastaların yaşı da ağrının şiddetine etki eder. Yaşa bağlı olarak kişide görülen sırt ağrısı oldukça rahatsızlık vericidir. Çocuklarda gelişme çağındaki skolyoz nedeniyle oluşan omurga eğriliği de sırt ağrısıyla kendini gösterir. Hastalarda kürek kemiklerinde, omuzlarda ve kalçada meydana gelen asimetri hastalığın önemli belirtileri arasında yer alır. Bu nedenle sırt ağrısına eşlik eden bu tür belirtiler varsa, hastanın skolyoz bakımından değerlendirilmesinde yarar vardır.

Sebebi ne olursa olsun, sırt ağrısı için bazı önlemler alınmalıdır. Tedavisi ihmal edilmemelidir. Altta yatan etken belirlenerek, sırt ağrısının tedavisi yapılmalıdır. Önemli bir hastalığa bağlı değil ise karın kaslarının güçlendirilmesi, fizik tedavi, kullanılacak bazı ilaçlar ve akupunktur gibi yöntemler ağrının azaltılmasına yararlı olur. Hastaların stresten uzaklaşması da sırt ağrısının geçmesine etkili olur. Bunun yanında yüksek topuklu ayakkabı giymekten, sırta ağırlık yapacak çantaların taşınmasından kaçınılması gerekir. Otururken bel bölgesinin yastıkla desteklenmesi, eğilirken dizlerin kırılması gibi önlemlerde alınmalıdır. Sırt ağrısı genellikle sebebine göre tedavi edilebilen bir sorundur. Ancak cerrahiye gerek kalmadan tedavi de edilebilir. Önemli olan rahatsızlığın neden kaynaklandığını tespit etmektir.
" } ] }