{ "title": "Sinüzit Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/sinüzit-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 08:50:40", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Sinüzit, nezle sonrası ya da alerjik nedenler ile burun içi kemiklerin ve burun içi etlerin şişmesi yapı olarak yatkınlık gibi bazı nedenlere bağlı olarak burun ile sinüslerin hava alışverişi kesintiye uğradığı zaman bu hava boşluklarda mikrop oluşmaya başlar ve iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Sinüs ise burun, alın, şakak ve göz çevresindeki hava dolu boşluklara verilen isimdir. Sinüzit hastalığının ortaya çıkma sebebi olarak ilk olarak sinüslerin mikrop kaparak ya da virüsler yüzünden iltihaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sinüzit ağrısı olarak ortaya çıkan en fazla görülen belirti baş da şiddetli bir ağrı olmasıdır. Ancak sadece baş ağrısı ile bu hastalığın ortaya çıktığını söyleyemeyiz. Birçok belirti bu hastalığın anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Sinüzit hastalığının başlıca belirtileri nelerdir?
Yukarı da saymış olduğumuz belirtiler bu hastalığın başladığına işarettir. Bu tür belirtiler ortaya çıktığı zaman hemen bir kulak burun boğaz doktoruna başvurup yapılan tahliller sonucunda bu hastalığın teşhisi konulabilir. Sinüzit ağrısı ve belirtileri nezle ya da grip hastalığı ile benzerlik gösterir ancak durumun diğerinden farklı olması nezle ve gribin kısa sürede sona ermesi ancak sinüzit belirtilerinin uzun süre kalmasıdır. Bundan dolayı bu hastalığın ilerlememesi ve erkenden önlem alınması için belirtiler ortaya çıktığı zaman hemen bir doktora başvurulmalıdır. Sinüzit hastalığının ortaya çıkmasında en etkili olan sebep soğuktur. Saçlar ıslak iken soğuk ya da rüzgârlı bir havada dışarı çıkmak, kirli bir havası bulunan ya da burun içi hava boşluklarının enfeksiyon kapma riski bulunan ortamlarda bulunmak, herhangi bir alerjik durum olması, sigara içilmesi, sıcak havalarda terledikten sonra bir klimanın ya da vantilatörün önünde durulması ve buna benzer birçok sebepten dolayı sinüzit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıktan korunma için bu hastalığı en çok tetikleyen soğuktan uzak durulmalıdır. Özellikle kış aylarında dışarıya çıkılacak ise kalın giyilmeli ve atkı ile burun bölgesi ve ağız bölgesi iyice kapatılmalıdır. Eğer kişi sigara kullanıyor ise hemen sigarayı bırakmalıdır çünkü sigara burun yolu ve ağız içi yolu bölümlerini kapatarak kirli hava ile dolmasına sebebiyet vermektedir. Herhangi bir şeye alerjisi olan kişi alerjisini tetikleyen şeylerden uzak durmalıdır. Nemli ve kuru bir ortamda çok fazla kalmamalıdır. Klima ya da vantilatör gibi soğuk hava veren eşyalardan uzak durmalı ya da çok fazla önünde durmamaya dikkat etmelidir. Yaz ayında bile olsa soğuktan uzak durmalı eğer havuza ya da denize girilecek ise fazla derinlere inilmeden yüzülmeli ve çıktıktan hemen sonra kurulanmalıdır. Belirtiler ortaya çıktığı zaman hasta olan kişi hemen bir doktor gözetimi altında tahliller yaptırmalı film ultrason çekimi yapılmalı ve bunların sonucunda tedavi sistemi ayarlanarak ona göre yapılmalıdır. Tedaviden sonra da hasta olan kişi kendine dikkat edip kendini korumalıdır. Doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmadır. Bilinmedik ilaçlar ya da ağrı kesicileri kullanmaktan uzak durunuz.
" } ] }