{ "title": "Sezeryan Ağrıları", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/sezeryan-agrilari.jpg", "date": "19.01.2024 14:29:38", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sezaryen ağrıları, Hamilelik esnasında sonra sezaryenle doğum gerçekleştirilir. Sezaryen cerrahi bir operasyon aracılığıyla anne adayının karın bölgesi açılarak; içindeki bebeğin dışarı çıkarılması ile alakalı bir ameliyat şeklidir. Sezaryen ameliyatı ile hastaya iki katı kadar yoğun anestezi uygulanır. Sezaryen ameliyatı sonrasında belirli olaylar olacaktır. Ağrıları kesmek için ağrı kesici ilaçlar ile hastanın ağrısı hafifletilir. Sezaryen doğum sonrasında ameliyatına bağlı olarak cilt altındaki dokuların kesilmesi ile alakalı ağrılar olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca normal doğum sonrasında olduğu gibi sezeryanda da rahim kanamayı durdurmak için kasılır ve bu kasılmalar sonucunda sezaryen ile ameliyat olan kişilerde ağrılar çoğalır. Sezaryen ameliyatından sonra ağrı genellikle 4 haftaya kadar devam eder. Ayrıca sezaryen ameliyatı şekli ve oldukça önemlidir. Epidural ve spinal anestezi ile yapılan sezaryen sonrasında ağrı olma avantajı daha azdır. Çünkü ameliyattan sırasında hasta kısmen uyuştuğu için, ameliyat sonrasında birkaç saat yoğun olarak görülse de sonra ağrı hissedilmez. Genel anestezi ile yapılan sezaryen da anne adayı ameliyatı genel anestezi şartlarından dolayı, hastalar ameliyat sonrasında ağrıları hissetmemeleri için narkotik, analjezik ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İlk gün içerisinde Sezaryen ameliyatı gerçekleştirilen hastaya serum içerisinde ağrı kesici ilaçlar uygulanır; bu süre zarfında hasta yeterli oranda ağrıları hissetmez. Ancak anestezinin etkisi azaldığı zaman yoğun bir ağrı görülür.

Sezaryen sonrası ağrı süresi

Sezaryen sonrasında anneye belli tetkikler uygulanır. Öncelikle tansiyonuna ve kan değerlerinde bakılarak; hastanın sağlığı yerinde mi kontrol edilir. Daha sonra annenin yanına bebek getirilerek; emzirme işlemine yardım edilir. Bu esnada anneye serumlar verilerek, ağrı kesici ve antibiyotikler uygulanır. Doğum yapan kişi ameliyattan sonrası belli bir süre yattıktan sonra ayağa kalkması gerekir. Bu esnada annede tansiyon düşmesi, mide bulantısı, yorgunluk hissi gibi belirtiler gözlenebilir. Anneye sonda takılmamış ise annenin yürümesi sağlanır ve ayağa kaldırmadan önce anneye bisküvi, meyve suyu gibi gıdalar verilmesi gerekir. Ağrı oluşuyor ise ağrı kesici yardımıyla annenin ağrısı hafifletilir. Bütün bu işlemleri doktor kontrolünde yapmakta fayda vardır. Sezaryen ameliyatından sonra anestezinin etkisi geçtikten yaklaşık 6 saat sonra hastada tamamen narkozun etkisi gider ve ameliyatın etkilerini hisseder. Bu süre zarfında şiddetli ağrılar olması normaldir. Yaklaşık olarak 6 saat sonra hasta ayağa kalkıp yürümelidir. Ancak yürüyüşlerde kasılmalar ve karın bölgelerinde ağrılar hissetmesi normaldir. Ameliyattan bir gün geçtikten sonra bu ağrıların şiddetinde azalmalar görülür. Aralıklı olarak ağrı devam eder. Kesik kesik sancılar halindedir ve taburcu olma işlemi sonrasında da hastaya çeşitli ağrı kesiciler verilmektedir. Hasta belirli bir süre yatıp, evde dinlenmesi ve eğilip doğrulurken de kasık bölgelerinin hareketine dikkat etmesi son derece önemlidir.

Sezaryan sonrası ağrı için yapılacak tedavi nasıl yapılır?

Sezaryen sonrasındaki tedavi sırasında hastaya gerekli ağrı kesici, antibiyotik ilaçlar verilir. Bunun sebebi ise hastalığın enfeksiyon kapmaması ve ağrılarının hafifletilmesi ile alakalıdır. Ağrı hissetmemesi için iki hafta sabah ve akşam olmak üzere ağrı kesici ilaçlar kullanılarak; ağrılarının azaltılması sağlanır. İkinci günden sonra daha rahat günler yaşanır. Annede gaz sancıları bulunmuyor ise artık ağrıları hafiflemiştir. Ayrıca sezaryen sonrasında dikkat etmesi gereken yiyecekler vardır. Katı ve gazlı gıdalardan uzak durması gerekir. Marul, kuru fasulye, turşu, baharatlı ve acı şeyleri yemekten kaçınmalıdır. Ayrıca annenin kabız olmaması için ilaçlar kullanması da gerekebilir. Kabızlık sebebi ile anne de bulunan ağrı şiddetlenir. Bu süre zarfında annenin ayakta banyo yapması tavsiye edilir. Genellikle annenin gazını yok eden rahatlatıcı, büyük tuvaletine girmesine yardımcı olan ilaçlar uygulanır. Anneye verilecek olan rahatlatıcı krem veya fitiller sayesinde annenin büyük abdestini yapması sağlanır. Bu süre zarfında ağrılar olduğu zaman kullanılacağı antibiyotikleri ve ağrı kesicileri kullanmalıdır. Ayrıca annenin tuvalete rahat çıkmasını sağlayacak kayısı, şeftali komposto gibi ürünlere yemesi son derece önemlidir. Aksi takdirde kabızlık halinde annenin sancıları şiddetlenir. Ayrıca on gün sonra ameliyatı yapan jinekolog tarafından annenin kontrol edilmesi gerekir. Ancak unutulmaması gereken en önemli şey sezaryen olan kişi eskisi gibi hareketlerini rahat yapamayacaktır. Kısıtlamalara gitmek zorunda kalacaktır. Çünkü o bölge zorlandığı taktirde karıncalanmalar, uyuşukluk, sızlama meydana gelecektir. Kendine aşırı yorulduğu zaman ve stresli dönemlerde o bölgelerde sızlamalar ve ağrılar görülür.
" } ] }