{ "title": "Şakaklarda Ağrı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Sakaklarda-Agri-36.png", "date": "20.01.2024 11:06:53", "author": "İlkay Gülşen", "article": [ { "article": "Şakaklarda ağrı, şakak dediğimiz bölgeler iki kısımdan oluşur. Sağ ve sol şakak. Alnımızın iki yan tarafında kaş hizasında bulunan yerlerdir. Çoğu kişi az veya çok şiddetli şakak ağrısı çeker. Bunun birçok sebebi vardır. Tetikleyen unsurlar şunlardır. Migren; tek taraflı şakak ağrısına neden olur. Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı gibi sonuçlara yol açar. Migreni tetikleyen etmenler ise şunlardır; Kaygı, stres, hormonlar, fazla alkol tüketimi, besinlerin hazımsızlığı. Migren tipi şakak ağrıları bir anda başlamaz. Kademeli olarak artar.

Küme tipi baş ağrısı; çok şiddetli bir ağrıdır ve etkisi uzan süre hissedilir. Önce tek taraflı başlar şakaklarda başlayan ağrı göze vurur ve çoğu zaman burun akıntılarına sebep olur. Bu tip şakak ağrısı etkisini bir yıla yayarak gösterebilir.

Gerilim tipi baş ağrısı; boyun ve kafatası bölgesindeki kasların gerilmesi sonucu ortaya çıkar. Hafif dereceli baş ağrısına, uyku bozukluklarına, şakak ağrılarına neden olur. Telefon, bilgisayar ve benzeri teknolojik aletlere çok bakmakla ortaya çıkabilir.

Şakaklarda ağrı neden olur?
Şakaklarda ağrı tedavisi nasıl yapılır?
Migren ve gerilim tipi baş ağrısı tedavisi için; Migreninizi tetikleyen unsurlardan uzak durunuz. Boyun bölgesi, şakaklara ve kafatasına uygulanan masajlarla rahatlamaya çalışınız. Doktorunuza danışarak kas gevşetici ilaç kullanınız. Şiddetli vakalara yine doktorunuza başvurarak narkotik ilaçlar kullanınız. Küme tipi baş ağrısı tedavisinde ise yüksek miktarda oksijen tedavisi uygulanmalıdır. İlaçlar ne yazık ki istenilen sonucu verememektedir. Diğer şakak ağrısı tedavileri için temporal artritte aspirin kullanılır. Yüz nevraljisinde antidepresanlar ve nöbet önleyici ilaçlar kullanılır.
" } ] }