{ "title": "Sağ Alt Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Sag-Alt-Karin-Agrisi-22.jpg", "date": "21.01.2024 00:18:54", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sağ alt karın ağrısı; Karın göğüs çizgisi yani en alttaki kaburga ile göbek deliğinin arasında bulunan kısımdır. Acil servise gidenlerin çoğu sağ alt karın ağrısından yakınmaktadırlar. Ağrının meydana geldiği sağ tarafta birçok yapı yer almaktadır. Ayrıca bu kısma yakın bulunan organlarda gelişen sorunlar sebebiyle gerçekleşen ağrıların hissedilebilir. Bazen de basit cilt hastalıkları veya kasların zorlanması ile de ağrılar oluşabilir. Karnın sağ tarafında yer alan organlar ise; safra kesesi, sağ böbrek, karaciğer, pankreas, sağ adrenal bezi, sağ kalın bağırsak, apandisit, sağ akciğerin alt kısmı, küçük bağırsak başlangıcı, sağ tarafta yer alan karın kasları bulunmaktadır.

Sağ alt karın ağrısına neden olan rahatsızlıklar

Sağ böbrek enfeksiyonu: İdrar yolu veya mesane kısmında oluşabilecek olan enfeksiyon zamanla böbreğe kadar yayılabilir. Böbreğe ulaşan enfeksiyon iltihaba neden olduğu gibi ağrı oluşmasına sebep olabilir. Bu tarz durumlarda karnın yan tarafı, arka tarafı, alt tarafında ve kasıklarda ağrılar hissedilmektedir. Kişide meydana gelen idrar yapma ve çıkma isteği oluşur. Bu da kişide ağrı olmasına sebep olabilir. İdrar yaparken kan ve iltihaplanma görülebilir. Çoğunlukla kişilerde ateşlenmede olmaktadır. Bu tarz hastalıklar tedavi edilmez ise vücuda yayılır. Ayrıca böbreklerde hasara da neden olur. Oluşabilecek olan komplikasyonların önüne geçebilmek için doktora muayene olunması şarttır.

Sağ böbrek taşları: Genellikle yoğun bir şekilde idrar geldiğinde, böbrekler içerisinde ufak kristal gibi birikintiler meydana gelir. Oluşan böbrek taşları mesanede dahil olmak üzere idrara yolunun her bir kısmından geçebilmektedir. Bu organda oluşan taşlar kişiye zarar vermese de sağ alt karın ağrısı ya da bölgede şiddetli ağrı oluşmasına sebep olur. Özellikle böbrek taşından kaynaklı olan ağrılar çoğunlukla arka ve sağ kaburgada ve kasık da bile hissedilebilir. Ağrılar çok değişkendir, çoğalıp azalabilir. Böbrek taşı olan kişilerde farklı belirtilerde bulunur. Bunlar idrarın pembemsi, kahverengi ve kırmızı olması, idrar yaparken ağrı oluşması, idrarın kokulu olması, kusma, mide bulantısı, idrara çok çıkma, titremeli ateştir. Bol su içerek ve ağrı kesici kullanılabilir. Eğer kişinin çok şiddetli ağrısı ve ateşi var ise acil olarak doktora görülmesi gereklidir.

Apandisit: İnsan vücudunda sağ alt karın ağrısının genellikle oluşmasının yaygın nedeni apandisittir. Her yaşta görülebilen bir sorundur. Ülkemizde 10-30 yaş aralığında ve ülke genelinin %10'unda görülmektedir. Apandisit rahatsızlığı oluşumu şişmeye ve iltihaplanmaya sebep olan enfeksiyon veya tıkanıklık sebebinden oluşur. Apandisit belirtileri; karın üst kısmında veya göbek deliği çevresinden genellikle aynı şiddetle ağrı meydana gelir. Sonrasında karın kısmının sağ alt tarafına ilerler. İlerleyen saatlerde bu ağrı daha da artar. Hastanın o kısmına bastırıldığında yoğun ağrı ve hassaslık olur. Elle o bölgeye bastırıldığında ağrı keskinleşir. Apandisit bu olay ile başka belirtileri ise mide bulantısı, iştahsızlık, düşük dereceli ateşlenme, ishal, kusma ve kabızlıkta görülebilir. Hasta bu belirtileri yaşıyorsa acil olarak doktora başvurmalıdır.

" } ] }