{ "title": "Omuz ve Boyun Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/omuz-ve-boyun-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 15:40:46", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Omuz ve Boyun Ağrısı, kas çekilmesi gibi küçük bir şeyden oluşabildiği gibi tümör gibi hayati sebeplerden oluşan omuz ve boyun ağrısının farklı nedenleri olabilmektedir. Omuz ve boyun ağrısı keskin ve sancılı ağrılardan oluşabilir veya yanma hissiyle de ortaya çıkabilir. Bunun yanında omuzda ve boyunda sertleşmeler de meydana gelebilir. Ayrıca bu ağrılara uyuşma, deri renginin değişmesi, deformasyon, şişlik ve güçsüzlük eşlik etmektedir.

Omuz ve boyun ağrısı neden olur?

Bu ağrıların en büyük sebebi ise duruş bozukluğudur. Örneğin hayatını bilgisayar başında kambur bir şekilde oturarak geçiren bir insan omuz ve boyun ağrısını çokça hissedenlerdendir. El işleri, yük kaldırma araba sürmek veya televizyon izlemek bu ağrılara neden olabilir. Özellikle masa başı işlerde çalışan insanlarda bu ağrıların görülme ihtimali çok yüksektir. Kas, tendon veya bağlarda meydana gelen her türlü zedelenme de bu ağrıların sebepleri arasında yer alır. Aynı zamanda boyun ve omuz çevresinde meydana gelen iltihaplanma veya kireçlenme de bu ağrıları şiddetlendirir. Tümör veya kanserinde nadir de olsa bu ağrılara neden olduğu söylenmektedir.

Kalp, omurgalar veya akciğerde meydana gelen problemlerden dolayı da boyun ve omuz çevresinde ağrılara sebep olur. Örneğin, kalp krizi geçiren hastalarda sol omuz ve boyun çevresi ağrısı görülür. Rotator manşet zedelenmesi, köprücük kemiğinin kırılması, tendonlarda meydana hasarlar da omuz ve boyun ağrısının nedenleri olabilir. Enfeksiyon hastalıkları, omurga iltihaplanması ve iç hastalıklar da bu ağrılara sebep olabilir. Ağrıların sebebi psikolojik de olabilir. İnsanlar sürekli kaygı ve stres altında oldukları zaman bu ağrılar baş gösterebilir.

Omuz ve boyun ağrısı ne zaman dikkate alınmalıdır?

Genellikle insanlar bu ağrıları pek dikkate almamaktadır. Ancak bu ağrılar büyük hastalıkların belirtisi olabileceği için doktora muayene olmak tavsiye edilir. Omuz ve boyun ağrısı eğer hayatınızı zorlaştıracak derecede değil ise doktora gitmeyi erteleyebilirsiniz. Ancak aşağıda belirtilen sorunların sizde de olduğunu düşünüyorsanız hemen bir hekime başvurmak için gecikmeyin:
Omuz ve boyun ağrısının tedavisi nasıl yapılır?

Ağrıların giderilmesi için genellikle egzersiz yapmak önerilir. Eğer ileri seviyelerde ise cerrahi işlemler uygulanır. Ağrıların sebebi küçük zedelenmelerden kaynaklanıyorsa evinizde yapabileceğiniz egzersizlerle ağrıları dindirmeniz mümkündür. Ağrıyan yerleri dinlendirmek veya birkaç boyun ve omuz egzersizi bu ağrıların etkisini azaltabilir. Böylece hızlıca iyileşmeyi sağlayabilirsiniz. Eğer ağrıyan bölgede şişlik var ise her saat başı 10 veya 15 dakika soğuk pres uygulamanız tavsiye edilir. Bazen de antibiyotik tedavisi doktor kontrolünde gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra doktor uygun gördüğü takdirde bazı medikal cihazlar kullanılarak ağrıyan bölge hareketsizleştirilir ve iyileşme hızlandırılır.

Ciddi boyutlardaki vakalarda ise hasta ortopedistlere başvurabilir hatta birkaç gün hastaneye yatması söz konusu olabilir. Ezilme veya çekilme gibi vakalarda ise hasta evde egzersizler yaparak tedavi edilebilir. Ancak beklenmeyen durumlarda ve hastanın derisinde renk değişimleri görülmesinde acilen doktora başvurulması gerekmektedir. Aynı şekilde ağrılara kusma, bulantı vb. Gibi durumlar eklendiğinde muayene olmak tavsiye edilmektedir.

Sağlıklı günler dileriz.
" } ] }