{ "title": "Omuz Eklem Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/omuz-eklem-agrisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 08:14:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Omuz eklem ağrısı, omuz bölgesi, tendonlar ve kaslarla birleşmiş farklı eklemlerden oluşan bir yapıdır. Kolun hareket kabiliyetini, elimizdeki topu fırlatmayı sağlayacak kadar gelişmiş bir yapıdır. Yapılan bu hareketler sonucu omuz bölgesinde bulunan yumuşak dokularda veya kemiklerde sıkışma, çıkık, kırık gibi problemler oluşum gösterebilir. Bu problemler neticesinde omuz ağrısı kaçınılmaz olur. Omuz ve eklem ağrısı hemen her yaş grubunda görülebilen bir yakınmadır. Ağrı farklı yaş gruplarında farklı nedenlerden dolayı oluşum gösterebilir. Yaş ilerledikçe dokular değişime uğrar ve ağrı bu nedenle yaşanır. Çocukluk yaşlarında yaralanma, darbe, zedelenme gibi etkenlerden dolayı omuz ve eklem ağrısı yaşanabilir.

İlerleyen yaşlarda omuz eklem ağrısı genelde yıpranma nedeniyle oluşum gösterir. Omzun aşırı kullanılması nedeniyle oluşan bir problem değildir. Normal omuz hareketleri de zamanla yıpranmaya yol açabilir. Çoğu erişkinde yaşanan omuz ağrısının nedeni omzu hareket ettiren kaslarda yaşanan rahatsızlıklardır. Omuz eklem ağrısı sınırlı bir noktada hissedilebileceği gibi geniş bir alanda da hissedilebilir. Sinirler boyunca ilerleyen ve omuzları etkileyen bazı hastalıklar da omuz eklem ağrısına yol açabilir. Bu hastalıklar, safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, boyun omurga hastalıkları olarak sıralanabilir.

Omuz eklem ağrısı neden olur?

Omuz eklem problemleri dört ana başlık altında incelenir;
Omuz ağrısında tümör, enfeksiyon ve sinir ile alakalı gelişen problemlere oldukça az rastlansa da omuz ağrısı için diğer nedenlerdir. Yaygın olarak görülen omuz eklem ağrıları;

Bursit: Omuzlar ve daha vücudun farklı eklemlerinde bursa olarak adlandırılan içi sıvı dolu ufak kesecikler bulunur. Bu kesecikler, kemik ve kemikleri çevreleyen yumuşak dokular arasında yastık görevi yaparak, kas ve kemik arasındaki sürtünmeyi minimuma indirir. Omzun çok fazla kullanılması nedeniyle bursa olarak adlandırılan bu keseciklerde iltihap ya da ödem meydana gelebilir. Bu rahatsızlık daha çok rotator manşet iltihabı ile bir arada görülür. Omuzda bulunan birçok doku iltihaplanır ve beraberinde ağrı yaşanmaya başlanır. Kişi saçını taramakta, üzerini giymekte ve hatta yemek yemede bile güçlük yaşar. İleri yaş, sporcular, kol ağırlıklı çalışanlar ve kilolu kadınlarda daha fazla görülür.

Tendinit: Kas ve kemiğin birbirine bağlanmasını sağlayan bağlar tendon olarak tanımlanır. Tendonlarda yaşanan yıpranma nedeniyle tendinit yani ratator manşet iltihabı ortaya çıkabilir. Tendinit tendonların zamanla yıpranmasına bağlı olarak gelişen bir iltihap türüdür. Yaş, yıpranma ya da artrit nedeniyle oluşum gösteren tendinit kronik tendinit olarak adlandırılır.

Artrit: Omuz ve eklemlerde ağrı oluşumuna yol açan bir diğer nedendir. Artritin birçok çeşidi vardır. Omuzları etkileyen artrit türü osteoartritdir. Bu artrit türü halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Daha çok orta yaş grubunda görülür. Hastalık oldukça sinsidir ve yavaş ilerler. Her geçen gün kötüleşen bir rahatsızlıktır. Yıpranmalar, kazalar, spor ve yırtılmalar kireçlenmeye yol açabilir. Diğer artrit türlerinde sorumlu etkenler ise enfeksiyon, eklem iltihabı, kas yırtılmaları olarak sayılabilir. Artrik kaynaklı omuz ağrısını önlemek için çoğu kişi omuz bölgesini hareket ettirmekten kaçınır. Fakat bu davranış yanlıştır ve eklemlerde bulunan yumuşak dokunun sertleşmesine ve zamanla omuz hareketlerinde kısıtlanmaya yol açar. Beraberinde ağrı da şiddetini arttırır.

Omuz çıkıkları: Üst kol kemiğinin baş kısmı zorlanmaya bağlı olarak omuza bağlı olduğu yerden çıkabilir. Omun fazla kullanılması, ani bir kaza omuz çıkığına yol açabilir. Kısmi bir şekilde gerçekleşebileceği gibi kemik başı tamamen omuza bağlı olduğu yerden çıkabilir. Omuzda yaşanan çıkık omuz ve eklemlerde ağrıya yol açar. Omu çıkığı görünüş itibari ile anlaşılabilir. Diğer omuzdan daha farklı bir görünüm oluşur.

Omuz kırıkları: Daha çok ileri yaşlarda düşmeye bağlı olarak gelişebilir. Genç yaşlarda ise spor ya da kaza sebebiyle oluşum gösterebilir. Omuzda gerçekleşen kırık çok şiddetli ağrıya, bölgede şişliğe ve morarmaya yol açabilir.
" } ] }