{ "title": "Omuz Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/omuz-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 14:49:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Omuz ağrısı, kemik, kas, eklemler, damarlar, bağ gibi farklı dokulardan meydana gelen omuz bölgesi değişik nedenlerden dolayı ağrıya maruz kalabilir. Omuz ağrısı yaşanıyor ve sebebi bilinmiyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Omuz ağrısı, zorlanma, basit bir darbe gibi nedenlerden dolayı oluşabileceği gibi kalp krizi gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının da bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Omuz ağrısında yaşanan ağrıların en sık nedeni tendonlar, omuz yapısında bulunan yumuşak dokular ya da kaslarda meydana gelen zedelenmesidir. Bu tür sorunlar omuz bölgesine alınan bir darbe, yanlış ya da ani bir hareket, omzu aşırı zorlayan egzersizler nedeniyle oluşabilir. Omuz ağrısına neden olan ciddi sağlık sorunları ise kalp krizi, karaciğer hastalıkları, mide hastalıkları, omurilik problemleri, boyun fıtığı olarak sıralanabilir. Omuz ağrısı küçük, büyük, gen, yaşlı her yaşta kişide görülebilecek bir sorundur. Her yaş grubunda farklı nedenlerden dolayı oluşum gösterebilir. Küçük yaşlarda düşme, darbe ya da yaralanma gibi nedenlerden oluşabileceği gibi ilerleyen yaşlarda dokularda meydana gelen değişimlerden dolayı oluşum gösterebilir.

Omuz ağrısı neden olur?

Köprücük kemiği kırığı: Köprücük kemiğine alınan bir darbe ya da bu bölge üzerine düşme nedeniyle köprücük kemiği kırılabilir ve bölgede şiddetli omuz ağrısı yaşanabilir.

Kalp krizi: Kalp krizi belirtileri arasında omuz ağrısı vardır. Kalp krizi omuz ile boyun bölgesinde ağrıya sebep olabilir.

Omuz ayrılması: Kürek kemiği ve köprücük kemiği arasında yer alan bağ dokusu alınan bir darbe nedeniyle gerilerek yırtılabilir. Bu durum ciddi anlamda omuz ağrısına sebep olabilir. Omuz ayrılması bir diğer adı ile omuz çıkıkları kısmi ya da tamamen yaşanabilir. Kemik başı yuvasından tamamen ayrılabilir. Omuz çıkığı bir defa yaşandığında ve tedavi edildiğinde çıkık sık sık tekrarlayabilir. Omuzda yaşanan sık çıkmalar eklemlerde artrit oluşumuna yol açabilir. Omuzun çıktığı gözle fark edilebilir. Çıkan omuz diğerine göre daha farklıdır.

Tendon zorlanması: Yönlendirici manşet olarak bilinen ve omzu destekleyen tendonlar bazı nedenlere bağlı olarak incinebilir. Aşırı egzersiz, ağır yük kaldırma ve fırlatma ile alakalı spor dalları tendonlarda incinmeye neden olan faktörler arasında yer alır. Bu gibi durumlarda omuz hareket ettirildiği sırada şiddetli ağrı ya da tutukluk yaşanabilir.

Omurga incinmesi: Travma, trafik kazası gibi nedenlerden dolayı omurga şiddetli bir şekilde sarsılabilir. Bu gibi durumlarda omuz ağrısı yaşanır. Omuz ağrısına kas spazmı ve boyun ağrısı da eşlik edebilir.

Tendinit: Kemik ve kasları birbirine birleştiren tendonların aşırı zorlanması omuz ağrısına sebep olabilir. Ağrı ile tendon şişmesi ve hareket kısıtlanması yaşanabilir. Tendinit tendonların aşırı yıpranmasına bağlı olarak gelişen bir iltihaptır. Tendinit yaş ile ya da yıpranma ile alakalı olarak ortaya çıkabileceği gibi artrit sebebiyle de oluşabilir.

Omuz sıkışması: Omzun en üst noktasında altta bulunan yumuşak dokulara baskı uygulayarak sıkışmaya yol açabilir. Kolun havaya kaldırılması sonucu oluşan omuz çıkıntısı bursaları ve tendonları sıkıştırabilir. Bu durum karşısında bursit ya da tendinit oluşabilir. Oldukça ağrıya ve hareket kısıtlılığına yol açan bir rahatsızlıktır. Zaman ilerledikçe sorun kas yırtılmasına neden olabilir.

Artrit: Artritin birçok farklı türü vardır ve omuz ağrısına yol açabilecek bir nedendir. Omuz bölgesinde yaşanan artrit tipi osteoartrittir. Bu artrit tipi halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Ağrı ile bölgede sertlik ve şişme gelişir. Kireçlenme yavaş yavaş ilerler ve zaman geçtikçe kötüleşir. İş kazaları, sakatlanmalar ve egzersizler nedeniyle meydana gelebilir.

Donuk omuz: Donuk omuz sorununda omzun hareket kabiliyeti oldukça azalmıştır. Kolları bile yere doğru uzatmak mümkün olmaz. Donuk omuz genellikle geçirilen bir cerrahi ya da romatizmaya bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle oluşum gösterir. Kaza, şeker hastalığı, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, romotoid artrit donuk omuza yol açabilecek hastalıklar arasında yer alır.

Omuz ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

İlaç tedavisi: Enflamasyonu önleyen romatizmal içerikli ilaçlar, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler omuz ağrısı için reçete edilebilir. Omuz ağrısında doktor lokal enjeksiyon tarzı kortizon ve kıkırdak yenileyici, lokal anestezikler reçete edilebilir. Bu tarz ilaçlar tendon, eklem ve keseciklere uygulanır.

Fizik tedavi: Doktora başvurulduğunda omuz ağrısı için fizik tedavi önerebilir. Ancak uygulanacak fizik tedavi rahatsızlığın şiddetine göre farklılık gösterebilir. Ağrı akut olarak gelişiyorsa ağrıyı kesen akımlar ve soğuk uygulanır. İlerleyen evrelerde ise derin ısıtıcı olarak tanımlanan işlemler uygulanabilir.

Cerrahi: Omuz ağrısında uygulanan tedavilere rağmen başarı sağlanmamışsa ağrının nedeni göz önünde bulundurularak cerrahiye başvurulabilir. Cerrahide hastanın yaşı, sağlık durumu ve ağrının evresi göz önünde bulundurulur.
" } ] }