{ "title": "Omurgada Ağrı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/omurgada-agri.jpg", "date": "19.01.2024 11:51:47", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Omurgada ağrı, bulunmasının sebepleri arasında başka rahatsızlıklarda bulunmaktadır. Bu rahatsızlıklar arasında boyun ve bel kısmında bulunan ağrı, sırt ağrısı, omurilik bölgesi ağrıları en çok görülen şikâyetler arasında yer almaktadır. Omurgada bulunan ağrı kişi hareket ederken omurga kemiğinin kayması sonucunda meydana gelen ağrı olarak tanımlanır. Bu ağrılarla birlikte yerden bir şey almak istediğinizde omurga kemiğinin zorlanmasıyla belde oluşan hassasiyet sebebiyle bu ağırlığı taşıyamaz hale gelinir. Böylelikle omurgada kaymalar meydana gelir ve omurilik ağrısı oluşur. Bu arada fıtıklar ve tümör gibi hastalık belirtileri meydana gelir. Genellikle yetişkinlerde omurga ağrıları görülmektedir. Bu sebepten dolayı kişide iş gücü kaybına sebep olmakta ve yaşam içindeki hareketlerden ve aktivitelerden uzak firmalarına sebep olmaktadır.

Omurga ağrılarının başlıca sebepleri nelerdir?

Omurga ağrılarının sebepleri arasında kişide bulunan enfeksiyon, iltihaplanma ve romatizmal hastalıklar baş göstermektedir. Bu hastalıklar sebebiyle omurga bölgelerinde aşırı ağrılar ve sancılar görülür. Ayrıca omurga kaymasından dolayı omurgada şiddetli ağrılar görülmektedir. Omurga ağrıları arasında tümörler büyük yer almaktadır. Tümörün oluştuğu bölgede şiddetli ağrılar ve sancılar görülür. Omurga ağrıları arasında travma etkisi ile vücudun omurgaya yakın bölgesinde oluşmuş hasarlar dolayısıyla, omurgada ağrılar meydana gelmektedir. Omurgada bulunan ağrıların oluşmasının sebepleri arasında omurganın kanal darlığı da yer almaktadır. Darlık sebebiyle omurga bölgesinde şiddetli sancılar görülür. Ayrıca omurga ağrılarında kireçlenme etkisiyle sancılı süreçler yaşanır. Bunu takiben duruş bozuklukları ile kişinin omurga kemiklerinde eğrilikler meydana gelir. Bu sebepten dolayı da omurgalarda sancılar görülür. Ayrıca omurga bölgesinde meydana gelen fıtıklar; bel fıtığı, boyun fıtığı gibi ağrıların tetiklenmesine yardımcı olur. Bu sebepten dolayı omurgaya aşırı yük yüklenmesi sonucunda bu fıtık etrafında yayılan sıvılar yüzünden ağrılar meydana gelir.

Omurga ağrılarında kişide gözlenen durumlar

Omurga ağrısı yaşayan kişilerde şiddetli başlayan ağrılarının sonucunda; kramplar zonklama şeklinde ağrılar, bıçak saplanma şeklinde ağrılar görülmektedir. Bu ağrılar sebebiyle kişide kilo kaybı meydana gelir. Çünkü ağrılar o kadar şiddetlidir ki, kişide yemek yeme hissi bile bırakmaz. Ayrıca bu kişilerde yorgunluk, halsizlik, dinlenme ile geçmeyen büyük ağrılar görülmektedir. Ayrıca omurga ağrıları travması sebebiyle kişide yüksek ateş ve halsizlik oluşturur. Bu halsizlik sonucunda kişinin kollarında uyuşma, güçsüzlük, kuvvet eksikliği gibi etkiler görülmektedir. Omurga ağrıları sebebiyle kişi gece aniden uykusundan uyanır. Çünkü saplanma şeklinde ağrılar görülür. Ayrıca omuz ağrılarına, boyun ağrılarına, idrar ve bağırsak şikâyetlerine sebep olmaktadır. Bu ağrıların arasında özellikle boyun fıtığı ve bel fıtığı hastalıkları yer alır. Omurga ağrıları fıtık ağrılarını tetiklediği için ağrılar çekilmez hal almaktadır. Omurga ağrıları yaşayan kişilerde bacaklarda sertlik, konuşmalarında aksaklık, yürümelerde güçlük gibi problemler meydana gelmektedir. Ayrıca bu hastalık genellikle yetişkin kişilerde kendini göstermektedir.

Omurga ağrılarının tedavisi nasıl yapılır?

Omuz ağrıları yaşayan kişilerin uzun süreli dinlenme sayesinde bu omurgada bulunan ağrıların hafiflemesi sağlanır. Ayrıca omuz ağrısı yaşayan kişilere ilaç tedavisi ile ağrı kesici antibiyotikler uygulanır. Doktorun tavsiye ettiği sürece bu ağrıların oluştuğu bölgede korse gibi iyileştirici aparatlar kullanılabilir. Omurga ağrıları yaşayan kişilerin doktor kontrolünde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yapacakları hareketler sayesinde omurgadaki ağrıların azalması sağlanır. Ayrıca dinlenmeler ve kısa süreli ilaç kullanımları omurgadaki ağrının azalmasına etkilemiyor ise yapılacak tetkikler sonucunda lokal enjeksiyonlar ve cerrahi müdahalelerle bölgede rahatlamalar sağlanır. Omurga ağrılarının tedavisinde kullanılan fizik yöntemleri oldukça fazladır ve ağrılar sayesinde omurgadaki ağrıların hafiflemesi sağlanır.

Omurga ağrısı olanların yapması gerekenler

Omuz ağrısı yaşayan kişilerin özellikle stresten uzak durmaları gerekir. Bu sebepten dolayı kişinin rahatlaması sağlanır. Ayrıca omuz ağrısı yaşayan kişilerin kilo oranına dikkat etmesi gerekir. Çünkü aşırı kilolar omurganın ağrısını artırmaktadır ve kasların güçlerini azaltmaktadır. Yani kasların hareketlerini ve kas zorlanmaları dolayısıyla kilo alınması halinde bu ağrılar devam edecektir. Bu sebepten dolayı omurga ağrıları yaşayan kişilerin kilosuna dikkat etmesi ve zayıflaması gerekir. Omurga ağrısı yaşayan kişilerin soğuktan mümkün olduğunca uzak olmaları gerekir. Ayrıca omurga ağrılarını azaltmak için ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanarak; omurgadaki bulunan ağrılarının hafifletilmesi sağlanır. Omurga ağrıları sürekli oluyor ise doktor kontrolü şarttır. Fiziksel muayene ve elle muayene sonrasında, yapılan tetkik ve incelemelerde hastalığın nedeni bulunur. Omurga hastalığının nedeni saptandıktan sonra gerekli tedavi uygulanır. Bu hastalıkta gerekli görüldüğü zaman MR ve röntgen çekilerek; hastanın ağrılarının sebebi anlaşılarak, gerekli cerrahi müdahaleler yapılır.
" } ] }