{ "title": "Mekanik Bel Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/mekanik-bel-agrisi-9862.jpg", "date": "20.01.2024 02:00:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mekanik bel ağrısı, yapılan bir fiziksel aktivite sonucunda kendini gösteren, şiddetini arttıran, dinlenmeyle birlikte hafifleyen bel ağrısını tanımlamak için kullanılır. Bu tür bel ağrıları genellikle beldeki kasların, bağ dokuların ve eklemlerin hasar görmesiyle ya da bu yapıların çalışmasındaki aksaklıklardan kaynaklanır. Uzun süre ayakta kalmakla, öne doğru eğilmekle, belle birlikte dönmekle, eğilip yerden bir şey almakla, bir eşya kaldırmakla, yürümek gibi aktivitelerle birlikte bel ağrısı şiddetlenme eğilimi gösterir. Ağrı en fazla omurganın altını etkileyerek, kalçalara yayılır. Mekanik bel ağrısı toplumda günlük aktivitelerin etkisiyle herkeste görülebilecek bir sorundur. Bu tür bel ağrılarına neden olabilecek bazı hastalıklarda vardır.

Mekanik bel ağrısı neden olur?

Yumuşak doku kaynaklı mekanik bel ağrısı: bu etkiyle oluşan mekanik bel ağrısı beli destekleyici kasların, bağların aşırı şekilde gerilmesi ve hasar alması sonucunda olur. Ağır yük taşıma, belden bükülme gibi beli zorlayan etkenler omurganın altında yoğunlaşır. Vücudunuz bu duruma ağrılı kas spazmlarıyla tepki gösterir. Bu tür aktiviteler kasların zorlanmasına, belde tutulmaya yol açar. Bunların dışında stres, iş temposunun ağır olması, ani hareketlerde bel ağrına yol açabilir.

Dejeneratif disk hastalığı: bu rahatsızlık omurlar arasındaki disklerde meydana gelir. Hastalığın oluşma nedeni yaşın ilerlemesidir. Kişi yaşlandıkça omurlar arasında esnekliği sağlayan bu yapılarda esneklik azalır, dışarıdan gelen travmaları şok emici etkileri kaybolmaya başlar. Mekanik bel ağrısının bir nedeni de bu rahatsızlık olabilir.

Faset eklem artriti: Omurgayı oluşturan eklemler faset eklemlerdir. Bu eklemlerde de kireçlenme sorunu oluşabilir. Kireçlenme bel ağrısının nedenlerinden biridir. Omurgada bu bölümde hasar olması, kireçlenme olması yani faset eklemlerdeki hastalık bu rahatsızlığı oluşturur.

Başarısız bel kemiği sendromu: Böyle oluşan mekanik bel ağrısı başarısız geçen bel ameliyatları sonucunda meydana gelir. Ağrı uzun süre hastayı rahatsız eder.

Bel fıtığı, disk kayması (Disk hernisi): Omurgada omurların arasındaki diskin kayması, ayrılması gibi etkenler bel fıtığına neden olur. Fıtıklaşan diskin bulunduğu yerdeki sinire baskı yapması sonucunda belden bacaklara kadar yayılan ağrı oluşur. Bu sinir baskısının ilerlemesi durumunda hastada güç kaybı, reflekslerde kayıp, idrar tutma sorunları da gelişebilir.

Miyelopati: Kireçlenme ve fıtık gibi etkenlerde omuriliğe baskı oluşur. Bu rahatsızlıkta baskı sonucunda hastada mekanik bel ağrısı, denge bozukluğu, yürüme zorluğu gibi sorunlarda görülür.

Omurlarda kayma: Omurgadaki bel omurlarının birbiri üzerine kayması sonucunda omurgada şekil bozukluğu oluşur. Bu etken omurilikteki kanalda daralmaya da yol açar. Hastadaki mekanik bel ağrısının bir nedeni de bu sorun olabilir.

Dar kanal, omurga kanalında daralma: Lomber spinal stenoz denilen bu rahatsızlık sinirler ve omuriliğin olduğu kanalın daralmasıyla oluşur. Hastalarda mekanik bel ağrısı, bacak ağrısına neden olur. Yürüme gibi aktiviteler sonrasında ağrıların şiddetlendiği, bacakta topallama sorunu oluşması izlenir.
" } ] }