{ "title": "Küme Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/kume-bas-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 02:22:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Küme baş ağrısı, özellikle genç yaşlardaki erkeklerde görülen bir baş ağrısı türüdür. Kadınlarda daha nadir etkili olur. Her on hastanın dokuzu erkektir. Özellikle yirmili yaşlardaki kişilerde başlayan ağrılar, belli dönemlerde atak şeklinde yaşanır. En fazla mevsim geçişlerindeki 15-45 gün arası devam eden ağrılar belirleyicidir. Bu dönemlerde ataklar yarım saat kadar sürer. Daha sonra ataklar biter ve uzunca süre etkisini göstermez. Küme baş ağrıları oldukça şiddetli yaşanır. Hastalar tarafından ağrının şiddeti bıçak saplanması, ok girmesi, gözün oyulması gibi şekillerle ifade edilir. Bu nedenle hastalar baş ağrısı sırasında başını duvara vurabilir, ölmeye kalkışabilir ya da cinnet geçirebilir. İntiharı düşündürecek kadar etkili olan ağrılar suicidal headdache olarak tanımlanır. Bu tür baş ağrıları genellikle migren ağrıları ile karıştırılır. Ancak hastalarda belirli dönemlerde etkili olması, ağrıların belirli saatlerde olması, ritminin olması gibi bazı ayırıcı özellikleri bulunmaktadır.

Küme baş ağrısı özellikleri nelerdir?

Bu tür baş ağrılarının en önemli özelliği oldukça hızlı başlaması ve yine hızlı bir şekilde sona ermesidir. Ayrıca bu baş ağrıları tek taraflı etkili olmakta, özellikle göz etrafında, şakak bölgesinde kendini göstermektedir. Ağrının etkili olduğu taraftaki gözde kızarıklık, yaşarma ve şişkinlikte olabilir. Bazı hastalarda göz kapağında düşüklük ortaya çıkar. Küme baş ağrının etkili olduğu tarafta bariz hassaslık oluşur. Bu etki bir yaraya dokunurken hissedilen gibidir. Hastalar morarmış, çürümüş bir yere dokunuyormuş gibi hissederler. Her hastada etkili olan terleme belirtisi de vardır. Özellikle göğsün üst tarafı terden ıslanır. Bazı hasta grubunda sadece ağrının olduğu yerde terleme görülür.

Bu karakteristik belirtilerin yanı sıra hastalarda sıcak basması, sıkıntı, kan basıncının yükselmesi, kalp çarpıntısı, sıkışma gibi etkilerde görülür. Bunları yaşayan hastalar huzursuz olur, ağlama, yerinde duramama, devamlı etrafta dolaşma gibi tepkiler verir. Kapalı yerlerde olurlarsa bir an önce dışarıya çıkmak isterler. Hastaların bazısı sıcak suyla başını yıkarken, bazısı da buz parçalarını başlarına koyarlar. Yani her hastada ortaya çıkan belirtiler ve verdikleri tepkiler farklı olabilir.

Küme baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Bu tür baş ağrısını çeken kişilerde uygulanan tedavide, burundan %100 oksijen verilmesi ya da hiperbarik oksijen tedavisinin yapılması gerekir. Bu tedavi sayesinde hastalarda etkili olan atak süreleri kısaltılır. Ancak uygulanan bu tedaviyle baş ağrılarının dönemsel değişikliği sağlanamaz. Bazı hastalarda tedavi uygulansa da ağrıların süresinde uzama ya da sıklaşma da olabilir. Bu tedavinin faydasının olmadığını gösterir.

Küme baş ağrısı tedavisinde kullanılan oksijen dışı ilaçlarda ilk aşamada ağrı ataklarının durmasına yol açabilir. Fakat uzun dönemde ağrılar kötüleşerek etkili olmaya başlar. Uygulanan tedaviler arasında ataklarda hastanın saf oksijen solumasıyla baş ağrısının sonlanmasına neden olabilir. Bu oldukça etkili bir tedavidir. Çekilen şiddetli ağrılar bu sayede dindirilebilir.

Bu baş ağrısını yaşayan hastaların başının yarısında otonom sinir sisteminde geçici disfonksiyon meydana gelebilir. Bu hastalardaki damar kontrolü geçici şekilde bozulabilir. Genişleyen damarlarda ödemi şişkinlik, kızarıklık, akıntı, terleme meydana gelir. Bazı hastaların kan basıncında yükselmenin nedeni damar kontrolünün bozulmasıdır. Eğer sinir sistemindeki bağırsaklarda bozulma olursa, bulantı ve kusma, ayrıca ishal görülebilir. Bu belirtilerin görüldüğü hastalara tedavide nöral terapi uygulanması gerekir. Fakat bu tedaviyle küme baş ağrısı tedavi edilemez. Sadece bozucu alan tespiti yapılırsa, hastalara nöral terapi uygulanabilir. Uygulamada tek bozucu alanda çalışmak daha yararlıdır.
" } ] }