{ "title": "Kas Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/kas-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 09:26:47", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kas Ağrısı, genel olarak her kişi yaşamının bir bölümünde her ne sebeple olursa olsun kas ağrılarına maruz kalarak bu ağrılarla karşılaşmıştır. Meydana gelen kas ağrıları özellikle vücudu yoran aşırı ağır işler, vücudu ısıtmadan uygulanan aşırı egzersizler, uzun ve hızlı yapılan yürüyüşler nedeni ile kaynaklanabilir. Ayrıca kas ağrısının yanı sıra tendon adı verilen kas kemiği olarak bilinen dokulu kemikler özellikle iç organları etkileyen ağrılara neden olabilirler. Aniden aşırı egzersiz veya efor sarf ettiren aktiviteler uygulandığında meydana gelen kas ağrıları, bazı kasların hasar görmesi ile ortaya çıkar ve hangi bölgede meydana gelmişse o bölgede aşırı şiddetli kas ağrılarına sebep olur. Bir tek bölgede kendini gösteren kas ağrıların haricinde, vücudun tamamını etkileyen kas ağrılarına da rastlanmaktadır. Genellikle grip gibi basit bir rahatsızlık nedeni ile meydana gelen ağrılar tüm vücutta bulunan kasların ağrımalarına neden olabilmektedir. Ayrıca fibromiyalfi adı verilen rahatsızlıkta kas ve kasların etrafındaki bölgenin ağrıya maruz kaldığı, baş ağrısı, uyku bozuklukları, yorgunluk ve halsizlik gibi şikâyetlere de neden olmaktadır.

Kas ağrısı nedeni ile yapılan bilimsel araştırmalar, genel olarak kas ağrısı meydana gelen kişilerin bazılarının kan testlerinde D vitamini eksikliğine rastlandığı doğrultusundadır. Bu yüzden kişilerin vücudunda sürekli kendini hissettiren kas ağrıları var ise ve bu nedenle başvurdukları nöroloji, romatoloji ve fizik tedavi uzmanlarınca romatoloji ve kas hastalığı ya da kemik rahatsızlığına rastlanmamış ise kesinlikle hastaların D vitamini oranını ölçtürmelerinde fayda vardır. Bu nedenle vücutta eksik olan D vitamini ile tiroit hormon eksikliği de kas ağrılarına sebep olabilmektedir. Ayrıca vücuttaki eksik olan D vitamini kaslarda ağrının yanı sıra kas güçsüzlüğüne de sebep olabilmektedir. Kas ağrılarında bilinenin tam tersine kaslar yeteri derecede kasılmadıklarında yorgun düşerler ve bu duruma bağlı olarak rahatsızlıklar veya kas ağrıları meydana gelir. Kasların genel olarak yorgun düşmeleri şöyle özetleyecek olursak aşırı derecede kasılan kaslar devamlı olarak uyarı almasına rağmen bu uyarıya cevap veremediğinden dolayı kaslar kasılarak yorgun düşer. Güç kaybı yaşayarak gücü azalan kaslar kişiye ağrı verirken bu kasların ağrıma sebebi ise tembelleşen kaslarla ve yorgunlukla ilişkili olarak gösterilen kan hücrelerinde yer alan potasyum iyonlarının etrafa yayılma durumudur ve kandaki potasyumun yetersiz seviyelere inmesini sağlar. Kaslar çalışırken özellikle potasyumun düzenli taşınmasında en önemli görevi kan almaktadır.

Kas Ağrısı Nasıl Dindirilir?

Kişilerde kas darbe görmüş, yırtılmış veya ezilmiş olabilir. Fakat kas ağrılarının azami devam edeceği zaman zarfı 2 veya 3 gün içerisindedir. Kasa alınan ilk darbede ağrı hissedilmeyebilir. Ancak darbenin ardından geçen 5-6 saat sonrasında kişiler için ızdırap verici düzeyde kas ağrısının ilk belirtileri olabilir. Darbe alarak ezilen kasın iç kısmında kan toplanmasından kaynaklı gelişen ağrı ağır ağır kendini göstermeye başlamasının yanı sıra hissedilen bu ağrılar belki de aylarca sürebilmektedir. Bu yüzden hiç vakit kaybetmeden kesinlikle bir uzmana danışılması oldukça önemlidir. Bu ağrıları hafifletmek amaçlı kası fazla yormayacak bir şekilde hafif egzersizler, sıcak yardımıyla kasa masaj yapılması halinde ağrı hafifletilebilir.

Kas Ağrısı Olası Bir Kas Hastalığının Habercisi mi?

Özellikle kas hastalıklarının ana belirti sebebi güçsüzlük ve kişinin yapabileceği olası işlerini yapamayacak bir hale gelmesiyle hissedilebilir. Bu durumun günlük yaşamdaki en önemli örnekleri ise şöyle sıralayabiliriz. Yürümede zorluk, merdiven inip çıkamama, elinde ağır bir yük taşıyamama ve saç tarayamama gibi oldukça basit işler bile yerine getirilemez. Bazı durumlarda ise kaslar sistematik olarak bilinen bir rahatsızlığında belirtisi olabilir. Örnek verecek olursak, kalp rahatsızlıkları ve tiroit enfeksiyon rahatsızlıklarıdır. Kas hastalıkları bazı durumlarda sistematik gelişen rahatsızlıkların vermiş oldukları belirtilerle de kendini hissettirebilir ve bunlar yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı ve ateş şeklinde de görülebilir.
" } ] }