{ "title": "Kas Ağrısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/kas-agrisi-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 11:25:14", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Kas Ağrısı Nasıl Geçer, Kas Ağrısı; Tıpta miyalji olarak adlandırılan kas ağrılarının nedeni aşırı ve kası yoran beden hareketleridir. Yorgun düşen kaslar zamanla görev yapamaz hale gelir ve müdahale edilmez ise çok ciddi kas rahatsızlıklarına yol açabilir
Kasa ağrıları genelde yüklenmeye bağlı zedelenme, gerilme, bir adaleyi çok sıklıkla fazla kullanma ve stresten kaynaklanmaktadır. Bazı kolesterol ve yüksek tansiyon ilaçları da yan etki olarak kas ağrısı yapmaktadır. Potasyum ve kalsiyum eksiklikleri neden olmaktadır. Grip, sıtma, apse gibi enfeksiyonlar da kaslarda yaygın olarak ağrı yapmaktadır.

Bilinenin aksine kaslar yeterli oranda kasta kasılmalar gerçekleşmediği için yorgun düşer. Buna bağlı olarak vücutta hastalıklar ya da kas ağrıları ortaya çıkar. Kasların genel anlamda yorgun düşmesini şu şekilde açıklayabiliriz. Aşırı kasılan kaslar sürekli uyarı alır ve buna gerekli tepkiyi veremeyecek duruma gelir. Öyle ki kaslar tepki veremediği için az kasılır ve kaslar bitik düşer. Gücü azalmış olan hafif ağrıyan kaslar, yorgunluğa bağlı kas hücrelerindeki potasyum yüklü iyonların çevreye yayılmasıdır.

Kaslar çalışırken potasyum elementinin taşınmasında en büyük rol kana aittir. Kan potasyum elementini kas dışına taşıyarak kas içerisinde potasyum elementini azaltarak yetersiz sevilere düşmesine sebep olur ve buna bağlı olarak gereksiz kasılmanın önüne geçilir. Faaliyeti durdurulan hareketli kasların, kanın potasyum elementini geri getirmesiyle yerini aktif çalışmaya hazır kaslara bırakır. İşte kaslar ağrıyınca dilenmemizin temel sebebi budur. Fakat bu her zaman böyle sonuçlanamamakta, yorulan kaslar dinlenince tekrar eski haline gelmekte ancak bir müddet sonra bu durum kaybolmaktadır. Zamanla yıpranan kaslarda, tepkilere de cevap veremez hale gelir, Kullanılması gerektiği zaman istenmeyen sonuçlara maruz bırakır, bu olumsuzlukta en büyük pay laktik asit birikmesidir. Bu gibi durumlarda önlem olarak kasları sıcak tutup ve büzüşmesi önlenmelidir.

Önlemler ve Evde Tedavi; Zorlanmadan veya spordan kaynaklı bir ağrı oluşmuşsa o bölgeyi dinlendirerek 24-48 saat buz uygulayın, sonrasında sıcak uygulamak rahatlatıcı olacaktır, buna ek olarak basit ağrı kesici alabilirsiniz. Bu tür zorlanma sonrası zedelenmelere masaj yapmakta faydalı olacaktır. Yeterli süre dinlendikten sonra hafif germe egzersizleri yapabilir, iyileşme sonrası düzenli egzersiz yapmak kasların ağrısını alıp eski haline gelmesine yardımcı olacaktır. Tabi bu egzersizleri başta kısa tutarak ve giderek uzun seanslarla devam ettirmelisiniz. Kas ağrılarınız varken zorlamalardan ve ağırlık kaldırmadan uzak durmalısınız. Yeteri kadar uyuyarak dinlenin, stresten uzak durun. Bu sayılanlar işe yaramaz ağrılarınız üç günü geçerse çok şiddetli ağrı yanında, beraberinde şişme, kızarma varsa. Dolaşım sorunu hissederseniz, ilaç kullanımı sonucu cildinizde döküntü belirtileri oluşursa doktora görünmelisiniz. Doktor kontrolünde ilaç ve fizik tedavisi almanız faydalı olacaktır. Eğer aniden vücudunuz su toplar ve nefes darlığı olursa kol veya bacağı hareket ettirmekten zorlanıyorsanız, bunun yanında güç kaybı hissedilirse, ateş, kusma varsa acil olarak hastaneye gitmelisiniz.
" } ] }