{ "title": "Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/karin-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:09:43", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karın ağrısı, birçok tıbbi nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi basit nedenlerden de oluşabilecek ağrı türüdür. Karın bölgesinde safra kesesi, dalak, mide, ince bağırsak, kolon, karaciğer gibi organlar bulunduğundan ağrı bu organlara bağlı olarak gelişebilir. Bu organlar haricinde idrar kesesi, yumurtalık, fallop tüpleri, yumurtalıklarda gelişen herhangi bir sorun da karın ağrısına sebep olabilir. Ara ara oluşan ve kendiliğinden geçen karın ağrısının neden kaynaklandığı pek bilinememektedir. Devam eden ağrılarda ise nedeni tespit etmek mümkün olabilir.

Karın Ağrısına Eşlik Edebilecek Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısına eşlik edebilecekbelirtiler nedene bağlı olarak değişir. Karın ağrısı genelde bir belirti olarak yaşanır. Ancak eşlik eden bazı belirtiler olabilir. Karın ağrısıyla birlikte yaşanan belirtiler;
Daha ciddi belirtileri nelerdir?
Karın Ağrısı Neden Olur?
Karın Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Karın ağrısı sebebiyle günlük yaşam olumsuz etkilenmeye başlamışsa, karın ağrısı devamlılığını sürdürüyorsa ve her geçen zaman şiddetini arttırıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Karın ağrısıyla birlikte aşağıda sıralanan belirtilerin biri ya da aynı anda birkaçı yaşanıyorsa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Karın Ağrısı Ne Zaman Acil Duruma işaret Eder?
Karın Ağrısı İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Karın ağrısı için gidilecek doktor ve bölüm karın ağrısı nedenine yönelik olarak değişir. Örneğin dış gebelik, çikolata kisti gibi nedenlere bağlı gelişmişse jinekologa başvurmak gerekir. Bu nedenle ağrı için önce aile hekimi tercih edilebilir. Aile hekiminin yönlendirmesiyle ilgili alana başvurulabilir.

Karın ağrısına Ne İyi Gelir?

Zencefil: Zencefil sindirim sistemiyle alakalı gelişen birçok soruna karşı iyi gelen bitkilerden biridir. Karın ağrısını hafifletmek içinde kullanılabilir. Antiinflamatuar etkisi bulunan zencefil, kabızlık, hazımsızlık, adet dönemi sebebiyle oluşan ağrılarda oldukça faydalı olur.

Papatya: Özellikle adet döneminde çoğu kadının maruz kaldığı karın ağrısı için faydalı olan bir yöntemdir. Divertiküler gibi karın ağrısı nedenlerine karşıda iyi gelir.

Nane: Mideye bağlı gelişen karın ağrıları için kullanılabilir. Sindirim sistemi akslarını gevşeterek rahatlama sağlar.

Rezene: Gaz giderici etkisiyle yaşanan karın ağrısının hafiflemesini sağlayan değerli bitkilerden biridir. İdrar söktürücü, gaz giderici özelliği sayesinde şiddetli gelişen ağrılarda kısa sürede çözüm sağlayabilir.

Tarçın: Antioksidan özelliği sayesinde karın ağrısına karşı iyi gelen yöntemlerden biridir. Sindirim sistemini uyarıcı etkisi bulunan tarçın karın ağrısını önleyici etkiye sahiptir.

Zerdeçal: Ülser, hazımsızlık, bağırsak sendromu, ülseratif kolit gibi birçok nedene bağlı gelişen karın ağrısı için kullanılabilir.

Elma sirkesi: Sindirim sistemi problemlerine karşı iyi gelen elma sirkesinin mideyi yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Sindirim süreci üzerinde de olumlu etkileri olan elma sirkesi karın ağrısına karşı kullanılabilir.

Sıcak banyo: Sıcak su torbası bir havluya sarılıp karında ağrılı bölgeye yerleştirilerek bekletildiğinde kasların gevşemesini ve ağrının azalmasını sağlar.
" } ] }