{ "title": "Kanser Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Kanser-Agrisi-69.jpg", "date": "20.01.2024 09:41:46", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Kanser ağrısı; Çağımızın en korkutucu ve tehlikeli hastalığı olan kanser hastalarının genelde çoğunda ağrı olur. Eğer kanser yayılmış ya da tekrardan nüks etmiş ise ağrı derecesi çok daha fazla olmaktadır. Bu hastalar için en önemli şey ağrının kontrolü ve hastalığın kontrol altında tutulmasıdır. Bu ağrılar hastaların gündelik hayatını ve yaşam kalitesini oldukça etkilemekte ve psikolojik açıdan da kendilerini kötü hissetmektedirler. Uyku bozuklukları, yeme sorunları, çeşitli aktivitelere katılamama gibi sorunlar yaşarlar.

Kanser ağrıları, hastalarda oldukça sık rastlanılan bir durumdur ve bu konuda Uzman ve deneyimli kişilerin tedavi etmesi gerekir. Bu ekip doktor, cerrah, psikolog, onkoloji, algoloji gibi sağlık çalışanlarından oluşmaktadır. Her hastanın rahatsızlık derecesi birbirinden çok farklı olduğu için ağrı tedavisinde her hastaya uyacak şeklide ağrı tedavisinin uygulanması gerekir. Kanser rahatsızlığı hastalarda ağrıya neden olur ve bunun birçok nedeni olabilir. Kanserli bölgenin sinir dokularına baskı yapmasından dolayı burada oluşan basınç ağrıya neden olabilir. Çeşitli cerrahi operasyonlar, kemoterapi ve radyoterapide ağrıya neden olabilir. Kolu ya da bacağı kesilmiş hastalarda kayıp olan uzuvda hala ağrı hissedilebilir. Buna phantom ağrısı denir. Ağrı gerçektir fakat nedeni bilinmemektedir. Kemoterapi tedavilerinden sonra hastada uyuşma, karıncalanma, yanma gibi durumlarda söz konusu olabilir. Radyasyon tedavisi de ağrılı cilt irritasyonuna neden olabilir. Kanser rahatsızlıklarında Viseral ağrı görülür. Kanserin oluştuğu bölgede oluşan hasardan dolayı meydana gelir. Sızı şeklinde şiddetli ve keskin ağrı şeklinde hissedilir.

Kanser ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Ağrı ile ilgili gerekli tespitler yapıldıktan sonra hastaya en uygun tedavi planı oluşturulur. İlk başta uygulanacak tedavi şekli ilaçlardır. Fizik tedavi de bazı hastalar da tedavi seçeneği olabilmektedir. Ayrıca bazı hastalarda omurgaya takılan pilller, ağrı pompaları da ağrının şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Genelde bu tip hastalıkların tedavisinde opioid ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar morfin tarzında onun gibi etki gösteren ağrıyı hafifletici ilaçlardır. Bunların haricinde çeşitli ağrı kesicilere de başvurulabilir. Bu tip ilaçların kullanımında çeşitli yan etkiler görülür fakat bu yan etkiler kolaylıkla kontrol altına alınabilir. İlk kullanılmaya başlandığı zaman hastalarda uyku, bulantı ve kusma görülür fakat birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. İlk başlarda küçük dozlar halinde başlanıp ağrının şiddetine göre daha sonra attırılabilir. Bu tarz ilaçlar birçok hastada kabızlığa neden olur. Fakat yeterli derecede tüketilen su, egzersizler, lifli gıdaların tüketilmesi ve çeşitli bağırsak yumuşatıcı ilaçların kullanımı bu sorunun ortadan kalmasını sağlar.

Kanser ağrıları hemen hemen her hastada tedavi altına alınabilmektedir. Fakat hastaların ilaca bağımlılık korkusu, etrafına güçlü görünmek için çektiği ağrıları gizlemesi, ilaçların yan etkilerine karşı duyulan korku ve bu konuda yetersiz bilgiye sahip olmaları hastaların gereksiz yere tarifsiz acılar çekmesine neden olur. Bu yüzden hasların bu konuda bilinçli ve araştırmacı olması gerekir.
" } ] }