{ "title": "Kalp Kası Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/kalp-kasi-agrisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 22:10:26", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kalp kası ağrısı genel olarak, kalp krizinin sonucu olarak ortaya çıkar ve uzun süreli olmaz. Kalp kaslarının ağrısı insan vücudunda genel olarak göğüs ağrısı olarak tanımlanır. Fakat yapılan araştırmalara göre göğüs ağrısı yaşayan kişilerin yaklaşık %25'inde göğüs ağrılarının kalbe bağlı olmadığı belirlenmiştir. Göğüs bölgesinde bulunan sinir sıkışmaları, kaburga incinmeleri, akciğer hastalıkları, kas problemleri ve yemek borusu sorunları göğüs bölgesinde oluşan fakat kalp ile bağı olmayan ağrılardır.

Kalp kası ağrısının belirtileri olarak bilinen bazı şeyler: kalpte batma hissi, yanma yanı sıra sancılanma görülür. Merdiven çıkma veya yokuş yukarı çıkma gibi fiziksel faaliyetler sırasında kalp üstü göğüste oluşan basınç ya da sıkışma tarzındaki bir ağrının sol kola, çeneye, boyna yayılması konusunda dikkat etmek gerekir. Bu şekildeki bir kalp kası ağrısı strese bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu ağrıyı atlatmak için biraz dinlenildiğinde ağrı azalır, hafifler, rahatlar. Bu kalpte başlayan kas ağrısı boyun, sol kol, omuz ve hatta sırta kadar yayılabilir. Farklılıklardan dolayı bazı metabolizma çeşitlerinde bu kalp kası ağrısının yanı sıra baş dönmesi, nefes darlığı, terleme, bulantı gibi sorunlar bu ağrılara eşlik eder. Kalp kası ağrıları uzun süreli değildir, 10 dakika kadar sürebilir. Bir miktar oturup derin nefes alarak rahatlama yoluyla dinlenerek geçebilecek ağrılardır.

Gün içerisinde aşırı gayret sarf etme, yorgunluk, sinir bozukluğu, şiddetli romatizma, doğuştan meydana gelen kalp hastalıkları ve en önemlisi düzensiz, stresli bir hayat kalp kası ağrılarına, kalpte kas zorlanmasına yol açabilir. Kalp kası ağrıları göğüste hissedilir. Sindirim sistemine bağlı olan bozukluklarda da aynı kalp kası ağrısında olduğu gibi; göğüs kafesine bağlı olan kaslar, sinirler, bağlar ve çevresindeki benzer yapılar ile ilgili sorunlarda göğüs kafesinde ağrılar gerçekleşir. Bu ağrılar kalp kası ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Özellikle yaşlılar ve şeker hastası olan kişilerde bu tür ağrıların, rahatsızlıkların görülme olasılığı yüksektir. Bu kalp kası ağrısının yanı sıra kalp ağrılarının en sık rastlananı olan Enfarktüs ismi verilen ağrı da aynen kalp kası ağrısı gibidir. Bu kalp rahatsızlığında kalbi besleyen koroner damarlarındaki başta kolesterol nedeni ile meydana gelen tıkanıklıklar ve sertleşmeler kalp ağrılarını teşkil eder. Bu ağrılarda göğüs kafesinin ardında sıkıştıran bir ağrı meydana gelir. Bu ağrı batıcı şekilde değildir. Enfarktüs ağrısı sonrasında kalp hücreleri geri dönüşümsüz olarak ölmeye başlar. 6 ile 12 saat içerisinde o bölgede bulunan bütün kalp hücreleri ölür. Kalp rahatsızlıklarında kalp ağrısına en çok yol açan etken kalbe giden damardaki kan miktarının azalmasıdır. Kalbe giden kan miktarı azalacağından dolayı kalp beslenemeyecek ve oksijensiz kalacaktır. Bu koşul da kişinin hemen duraklamasını ve sakinleşip dinlenmesine yol açacaktır. Genel olarak bu ağrılarda biraz dinlendikten sonra ağrı geçecektir. Fakat dinlendikten sonra ağrı geçmiyor ve hala devam ediyor ise zaman kaybetmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sadece kalp kası ağrılarında değil bütün kalp hastalıklarında bazı şeylere dikkat edilmelidir. Çok fazla sinirlenmemeliyiz. Sigara ve tütün ürünlerini kesinlikle bırakmalıyız. Kilo iniş çıkışlarımız ani olmamalı. Kilomuzu muhafaza altında tutmaya çalışmalıyız. Fazla yorucu işler yapmamalıyız. Uykularımızı ihmal etmemeliyiz, uyku düzenimiz olmalı. Dinlenmeliyiz sürekli koşmamalıyız acele etmemeliyiz. Çürük dişlerimiz varsa tedavi ettirelim. Kabız olmamaya dikkat edelim. Çok fazla miktarda yağlı ve sütlü şeyler yemeyelim. Yemeklere fazladan tuz eklemeyelim. Bol olarak taze meyve sebze ve yoğurt yiyelim. Düzenli bir şekilde az da olsa egzersiz yapalım.

Göğüs kafesi ve çevresinde oluşan her ağrı kalp ağrısı değildir. Bazı zor durumlarda göğüs kafesimiz üzerinde bulunan kaslar da ağrıyor olabilir. Bu durumda göğüs ağrılarını kalp ağrılarından ayırmanın en kolay yolu, ağrının sol kola inip inmediğine bakmaktır. Kalp ağrısında ağrı sol omuzdan sol kola kadar iner.
" } ] }