{ "title": "Kalp Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/kalp-agrisi(2).jpg", "date": "21.01.2024 15:38:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kalp ağrısı, kalp ve göğüs bölgesinde yaşanan ağrılar olarak tarif edilir. Kalp ağrısı ilk önce akla kalp krizini getirse de birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Kalp ağrısı olarak tanımlanan ağrıların bir araştırma sonucunda %25'inin kalbe bağlı olarak yaşanmadığı belirlenmiştir. Göğüs bölgesinde sinir sıkışması, yemek borusu problemleri, akciğer hastalıkları, kas problemleri gibi birçok problem kalp ağrısına yol açabilir. Bazı durumlarda kalp ağrısına yol açan koşullar ciddi problemlere neden olurken bazı sorunlar ise basit müdahalelerle kolayca kontrol altına alınabilir. Kalp ağrısı devamlıysa ya da ara ara tekrarlıyorsa mutlaka bir doktora başvurularak ağrının nedenini öğrenmek ve gerekli tedaviye başlamak gerekir.

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalp krizi: Kalp kasına kan taşıyan damar ya da birkaç damarın birden pıhtı sebebiyle tıkanması sonucu gelişir. Göğüste ciddi ağrıyla kendini belli eder. Yaşanan ağrı vücudun üst tarafında ve midede de hissedilebilir. Nefes darlığı, panik atak, kaygı, aşırı terleme, baş dönmesi, mide bulantısı ve uyuşukluk diğer belirtiler arasındadır.

Kalp kası iltihabı: Kalp kriziyle karıştırılabilen bir rahatsızlıktır. Belirtileri hemen hemen kalp kriziyle aynıdır. Ciddi şekilde göğüs ve kalp ağrısına sebep olabilir.

Kalp zarı iltihabı: Kalbi saran zarın iltihaplanması olarak tanımlanan rahatsızlık nedeniyle kalp ağrısı yaşanabilir. Yaşanan ağrı oldukça keskin ve uzun süreli olur. Kalp ağrısıyla birlikte omuz bölgesi ve boynun üst kısmında da ağrı hissedilir.

Mitral kapak prolaptusu: Sol kulakçık ve sol karıncık arasında yer alan kapakçığın fonksiyon bozukluğu sebebiyle ortaya çıkar. Kapakçık doğru çalışmadığında kalp ağrısına yol açabilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati: Kalp kası kalınlaşması ve kan pompalanmasının zorlaşması sonucu ortaya çıkar. Kalp ağrısıyla birlikte nefes darlığı ve baş dönmesi yaşanabilir.

Göğüs zarı iltihabı: Nefes alıp verirken, öksürürken göğüs bölgesinde bıçak gibi keskin ağrıya yol açar. Viral enfeksiyonlar, gaz toplanması, pulmoner emboli göğüs zarı iltihabının başlıca nedenleri arasındadır.

Zatürre: Kalpte sızı şeklinde ağrıya yol açabilen bir rahatsızlıktır. Ateş, balgamlı öksürük, öksürük ve titreme kalp ağrısına eşlik eden belirtilerdir.

Kalp Ağrısı Diğer Neden Olur?
Kalp Ağrısına Eşlik Eden Diğer Belirtileri Nelerdir?

Kalp ağrısının neye bağlı olarak geliştiğini anlamak için yaşanan diğer belirtiler doktorun daha kolay teşhis koymasını sağlar. Bu belirtiler;
Kalp Ağrısı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Kalp ağrısı için Kalp Damar Cerrahi bölümüne gidilmesi gerekir.

Kalp Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp ağrısı tedavisi ağrıya yol açan etkene bağlı olarak tedavi edilir. İlaç tedavisi, inzaviz işlemler, stentli koroner anjiyoplasti, kroner baypas ameliyatı uygulanacak tedavi yöntemleridir.

Kalp Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sarımsak: Kalp ağrısı için etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Yapılan bir araştırmaya göre sarımsağın düzenli olarak tüketilmesi kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini azalttığı saptanmıştır. Plak oluşumu önler, yüksek kolesterolün önüne geçer. Bu tür rahatsızlıkların bloke edilmesi kalbin daha düzenli çalışmasını sağlarken kan akışının gelişmesine yardımcı olur.

Zencefil: Kalp ağrısına karşı kullanılabilecek bir diğer bitkidir. İçeriğinde yer alan gingerol adlı bileşen kolesterolün düşmesini sağlar.

Zerdeçal: Kalp ağrısı tedavisinde kullanılabilecek ev reçetelerinden biridir. İçeriğinde bulunan maddeler plak ve pıhtı oluşumu riskini azaltır. Pıhtı ve plağa bağlı gelişebilecek rahatsızlıkların ve dolayısıyla kalp ağrısının tedavisinde kullanılabilir.

Fesleğen: Kalp ağrısı için etkili bir diğer bitkidir. İçeriğinde yüksek miktarda A vitamini bulunduran fesleğen, damarlarda kolesterol birikiminin önüne geçer. Yine içinde yer alan magnezyum kalp ve kan damarlarını rahatlatır.

Keten tohumu: Basit nedenlere bağlı gelişen kalp ağrısının giderilmesini sağlar. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kalp sağlığını koruyarak kalbi birçok rahatsızlığa karşı koruyucu etki sağlar.

Yeşil çay: Güçlü antioksidan kaynaklarından biridir. Kolesterol ve trigliserit seviyesinin düşmesini sağlar. Bu sayede bu tür nedenlere bağlı olarak gelişen kalp ağrısına karşı iyi gelir.

Badem: Kolesterole karşı iyi gelen badem kolesterolün düşmesini sağlar, kalp sağlığını geliştirir. Yaşanabilecek kalp ağrısının önüne geçer.

Arnavut biberi: Kalp ağrısını hafifletmek için kullanılabilecek bir bitkidir. Kan akışının düzenlenmesini sağlayan etkisi bulunmaktadır.

Kalp ağrısı için ayrıca E vitamini, D vitamini, muz, somon, yonca, nar, hibiskus çayı, bal-limon suyu, bol su tüketimi ve tahıllar iyi gelir.

" } ] }