{ "title": "Kalça Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Kalca-Kemigi-Agrisi-21.jpg", "date": "19.01.2024 01:52:12", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kalça Kemiği Ağrısı, vücudun kalça organındaki kemikte meydana gelen rahatsızlıktır. Kalça uyluk ve pelvis kısmının birleştiği yerdir. Bu alanda oluşan keskin derecede bir ağrı, gerginlik, yanma ve karıncalanma hissi ve kemik direncinin düşmesi gibi etkenlerin oluşumunu sağlar. Kalça kemiği ağrısı, sabit bir şekilde hissedilebildiği gibi dönüş hareketi ve çömelme gibi hallerde de görülebilir. Kalça kemiği dayanıklı bir mekanizmasına rağmen çeşitli hareketlerle gerilmelere sebep olmaktadır. Kalça kısmında aşırı kilonun varlığı kalça kemiği ağrısını tetikler. Bu genellikle sakatlanma, yıpranma ve aşınma sonucunda oluşmaktadır. Kalça kemiğine sert bir darbenin de uygulanması ağrının hafiften daha ağır dereceye kadar yükselmesine sebep olur. Kasların gerilmeleri en hafif sebeplerden olup kemik kırılmalarına kadar ilerleyen nedenler ağrı sızı oluşumuna ortam hazırlar. Kalça kemiği ağrısı, bursit, atrit, osteoporoz ve kanser gibi hastalık durumlarının da belirtisi olabilir. Oluşan ağrı kalçanın merkezindeki kemikte yaralanma ve mevcut hastalık sonucu ortaya çıkabilmektedir. Kalça kemiğindeki ağrı tüm vücut iskeletini de ilgilendirmektedir. Sırt ve diz gibi vücudun diğer bölgelerinde de yüz gösterebilir.

Kalça kemiği ağrısı, bebek, çocuk, yetişkin ve yaşlılarda her yaş grubu dahilinde oluşabilir. Yaşlıların vücut yapılarındaki kemiğin ihtiyacı olan kalsiyum miktarının az düzeyde olması kalça kemiği ağrısına hız kazandırmaktadır. Bu ağrı acil bir tıbbi durum niteliğinde olan kalça kemiği kırığının da belirtisi olabilir. Bununla birlikte sırt ağrısı, ayak bileği ve diz ağrısı, yürümede zorluk, kalça, bacak, kasık bölgelerinde uyuşma, kalça kemiğinin ses çıkararak takılma hissi oluşturması ve hareketlerde sınırlılık oluşması gibi belirtiler de görülmektedir. Ciddi anlamda kalça kemiği ağrısının dozunun yükselmesi ile kalça ve uyluk kısmında deformite, tamamıyla bitkinlik durumu, kalçayı esnetme kaybı ve yürüyememe, bir bacağın diğerinden daha kısa hissedilmesi, bir ayak ya da bacağın dışa dönük olması gibi etkenler olumsuz sonuçları doğurabilmektedir.

Kalça eklemi gerilme ile karşı karşıya kaldığı için eklemler arasında bulunan kıkırdak zamanla yıpranır. Buradaki kıkırdakla birlikte kemiğin yaşlanma veya darbe alımlarından ötürü baskılara maruz kalamayıp yeterli koruma sağlayamaz. Bu alandaki kemiklerin de birbirine sürtünmesiyle eklemlerdeki ağrı kaçınılmaz hale gelir. Kalça kemiğinin rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayan sıvı salgısının yetersizliği iltihaplanmaya yol açar. Hal böyle olunca yeterince boşluk bulunmadığı için baskı artışına sebep olur. Kalça kemiğindeki yıpranma ve aşınma durumunda kireçlenme meydana gelir. Böylece ağrının varlığı rahatsız edici bir hal alır. Buradaki kemiklerin etrafında keseciklerin iltihaplanması sonucu şiddetli ağrı oluşumuna mahal verir.

Kalça kemiği ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Şiddetli bir kalça kemiği ağrısı varsa öncelik doktor kontrolüne tabi tutulmak olmalıdır. Düşme veya yaralanma sonrası kemik kırılması durumunun yaşanabileceği unutulmamalıdır. Buna yönelik tedavi cerrahi müdahaleler ile yapılmaktadır. Vakit kaybetmeden bu rahatsızlığın hekime bildirilmesi olası sakatlanmaların da önüne geçecektir. Zarar gören kemik dokusunun zamanında tedavi edilmesi ağrı kaynağını azaltacaktır. İlaç tedavisi ile ağrı hafifletici, kemik kaybını azaltıcı, eklem hasarı önleyici işlemler sağlanabilir. Ayrıca kalça egzersizlerinin düzenli olarak hafif bir şekilde yapılması hareketliliği sağlayarak kasların kuvvetini arttırıp kalçaya destek olunmasına imkân hazırlar.
" } ] }