{ "title": "Kafa Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Kafa-Agrisi-42.jpg", "date": "19.01.2024 23:42:30", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Kafa Ağrısı: baş ağrısı olarak da bilinmektedir. Günümüzde insanın ne kadar uzun yaşadığından çok ne kadar sağlıklı bir hayat yaşadığı konusu daha çok önemsenmektedir. Sonuçta birey sağlık açısından belli standartlara sahip değilse hayat çekilmez olacaktır. Yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarından biri de kafa ağrısıdır. Kafada ağrı, en çok ölümle sonuçlanan beyinle ilgili hastalıkları anımsatması nedeniyle ciddi görülebilir. Uzun süren kafa ağrıları tansiyon, şeker hastalığı gibi kontrolü mümkün hastalıklardan olabilirken, genel itibariyle kafa ağrısı yaşamayan birinde ortaya çıkan ani ve şiddetli ağrı beyinle alakalı olduğu düşünülebileceği için daha çok önemli ve ciddi sağlık problemleriyle sonuçlanabilir.

Kafa ağrısı birçok hayati organda yaşanmakta olan hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle kafa ağrısı önemli bir sorundur. İnsan beyni bütün vücudun kontrolünü sağlaması bakımından önemli bir fonksiyona sahiptir. Kafa (Baş) beynin yer aldığı, beyni koruyan kafa tası, omurga, kulak, burun, boğaz, ağız, çene, diş, göz, saç ve derinin oluşturduğu vücudumuzun en üst kısmında yer alan bölümüdür. Bu ağrı genellikle birçok kişinin hafif düzeyde ve yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Genellikle yetişkinlerde görülmekle birlikte kısa süreli, uzun süreli veya sürekli zamanlarda seyredebilir. Kafa ağrısı başın deri kısmında gerilmeler olduğunda, baştaki kaslarda spazm veya damar genişlemesi durumunda ortaya çıkabilir. Çok çeşitli kafa-baş ağrıları vardır. Migren şeklinde olan kafa ağrısı şiddetli ve zor olandır. Saniyelik yaşanan zonklayan tarz ağrılar da yaşanabilmektedir. On beş günden fazla süren kronikleşmiş kafa ağrısı da görülebilmektedir. Metabolik nedenler veya beyindeki sorundan kaynaklı ağrıya sekonder ağrı denilmektedir.

Kafa ağrısı nedenleri arasında şunlar sayılabilir

Migren, stres, yüksek veya düşük tansiyon, vücut kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, sinüzit, gözün yorulması, diş rahatsızlıkları, aşırı soğuğa veya sıcağa maruz kalma, yanlış beslenme, beyin tümörü, inme, beyin kanaması, boyun fıtığı, bazı ilaçlar, enfeksiyon Kafa-baş ağrısına neden olabilmektedir.

Tedavisi mümkün müdür?
" } ] }