{ "title": "Hamilelikte Karın Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/hamilelikte-karin-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 04:39:01", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamilelikte karın ağrısı, hamilelik sürecinin başlangıcından itibaren anne bedeni bebeği ağırlamak ve için değişimlere uğrar. Bu değişimler gebeliğin doğal seyridir. Hamilelikte karın ağrısı bazen zararsız basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi bazen hem anne adayını hem de anne bedenindeki bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecek kadar ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle ağrıya yol açabilecek etkenlerin anne adayı tarafından iyi bilinmesi ve yaşanan belirtilerin iyi tanımlanması gerekir. Karın bölgesinde meydana gelen hafif ağrı ve kramplar hemen endişe yaratmamalıdır. Bu tarz ağrılar yorgunluktan kaynaklanabilir ve bedenin dinlendirilmesiyle ortadan kalkabilir. Bazı durumlarda ise ağrı yalnızca sindirim sıkıntılarıyla alakalı olarak gelişebilir. Hamilelikte karın ağrısında ağrının yerine ve ağrıya eşlik eden belirtilere dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?

Yuvarlak bağ ağrısı: bu ağrı türünde vücut pozisyon değiştirirken keskin bir ağrı hissedilebileceği gibi hafif ancak uzun süre devam eden bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrıya rahimden kasığa doğru çıkan iki büyük bağ sebep olur. Rahim gebelik sürecinde büyüdükçe bağlarda gerilerek anne adayına sıkıntılı anlar yaşatabilir. Daha çok gebeliğin ikinci döneminde etkili olan ağrılardır.

Gaz ve kabızlık: Gebelik döneminde değişen hormon dalgalanmaları gaz sıkıntısına yol açabilir. Progesteron hormonu arttıkça sindirim sistemi daha yavaş çalışır. Bu nedenle oluşan ağrılardan korunmak için bol su tüketimi, lifli gıdaların tüketimi ve egzersizler yapılabilir.

Braxton Hicks kasılmaları: Yalancı gebelik kasılmaları olarak da tanımlanan kasılmalar sıradan bir ağrıdan daha şiddetli karın ağrısına yol açabilir. Karın normalden daha sert ve sıkı olur. Bu tür kasılmaları normal doğum kasılmalarından ayırt etmek gerekir. Normal doğum kasılmaları sıklığı birbirine yakındır ve belli bir zaman devam eder. Ağrı ve hissiyle birlikte anne adayı nefes kesilmesi hissedebilir. Yaşanan ağrılarla birlikte anne adayı günlük aktivitelerini yerine getirebiliyorsa bu kasılma yalancı kasılmadır. Yalancı kasılmalar genelde anne adayının susuz kalması sebebiyle yaşanır. Bol su tüketerek ağrılar ve kasılmalar kontrol altına.

Alınabilir.

Diğer nedenler: Hamilelikte karın ağrısı rahim büyümesi, midede oluşan virüsler, bağırsak yolu tıkanıklıkları, safra taşları, böbrek taşı ve besin hassasiyeti sebebiyle de oluşabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ciddi Nedenler Nelerdir?

Dış gebelik: Dış gebelik spermle buluşan ve döllenme gerçekleşen yumurtanın rahim harici başka bir yerde yerleşmesi olarak tanımlanır. 50 gebelikte birinde dış gebelik görülebilir. Dış gebelik normal gebelik gibi devam etmez. Gebeliğin 2-10. Haftalarında ciddi ağrı ve kanamayla yaşanır. Çikolata kisti ve daha önce dış gebelik geçmişi olan kadınlarda tekrar dış gebelik gelişme olasılığı daha yüksektir.

Düşük: Gebeliklerin %15 düşükle sonuçlanabilir. Genelde gebeliğin 3 ayında yaşanır. Düşük yapmanın en belirgin semptomu karın ağrısı ve kanamadır.

Plasentanın erken ayrılması: Gebelik tamamlanmadan plasenta rahimden ayrılırsa karın ağrısıyla beraber çok daha ciddi sorunlar yaşanabilir. Karında uzun süre hiç geçmeksizin kasılmalara olabilir. Suyun erken gelmesi ve kanama görülebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu: Gebelik döneminde tespit edilen enfeksiyon gerekli müdahaleler yapılarak kolayca kontrol altına alınabilir. Fakat tedavide geç kalınırsa bazı komplikasyonların oluşmasına sebep olabilir. İdrar yaparken yanma ve karın ağrısı en sık yaşanan belirtileridir. Beraberinde ateş, bel ağrısı, mide bulantısı gibi belirtilere yol açabilir.

Preeklampsi: Gebelik zehirlenmesi olarak tanımlanan bir problemdir. Gebelik 20. Haftaya ulaştıktan sonra ortaya çıkar. Protein ve yüksek tansiyona bağlı olarak gelişir. Karın ve kaburga ağrısı en belirgin semptomudur.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte karın ağrısı uzun süredir devam ediyorsa ve şiddetli ağrıların yaşanmasına sebep oluyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Ağrının nedeni gerekli araştırmalar yapılarak hekim tarafından kolayca tespit edilerek gerekli tedaviye başlanabilir. Hafif ve sıradan ağrılar için alınacak basit önlemler faydalı olabilir. Ilık duş almak, ağrılı bölgeye sıcak uygulamak, bol sıvı tüketmek ağrıların hafiflemesini sağlayacaktır. Yalancı kasılmalar sebebiyle yaşanan ağrılarda bir süre dinlenmek faydalı olur.

" } ] }