{ "title": "Hamilelikte Bel Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/hamilelikte-bel-agrisi(2).jpg", "date": "21.01.2024 10:02:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte Bel Ağrısı, gebe kadınları %75 oranında etkiler. Bu hamilelik dönemine en fazla görülen yakınmalar arasındadır. Hamilelik süresince dört gebe kadından üçü bundan etkilenir. Doğum sonrasında ise bel ağrısı genellikle etkisini kaybeder. Bu dönem vücutta hem hormon dengesinin değiştiği hem de vücudunun yükünün arttığı bir süreçtir.

Hamileliğin başlangıcından doğuma kadar geçen sürede ağrılara neden olan çeşitli etkenler vardır. Bu dönem etkili olan bel ağrısının en önemli nedenleri arasında omurga, pelvis ve kuyruk sokumu kemiklerinin taşıdığı yükün artması yani bu kemiklere aşırı yükün binmesi bulunmaktadır. Hamilelikte salgılanan hormonlar bu süreçte oluşan bel ağrısı gibi çeşitli yakınmaların sebebi olarak görülmektedir. Özellikle ilk trimesterde eklemlerde enflamasyon ve hassasiyetin artışından hormonlar sorumludur.

Hamileliğin ikinci trimesterinde ise bebeğin rahimde büyümesiyle birlikte pelvis ve kaburga genişlemesi eklem hassasiyetin artmasını tetikler. Hamileliğin erken aşamasında postür değişimleri başlar. Bununla kaslarda oluşan kontraksiyon ile sinirlerdeki gerilmeler bel ağrısının bir nedeni olabilir.

Rahmin hızla büyümesi, beraberinde bebeğinde büyümesi bel ve pelvik alanda gerilmeye neden olur. Bu sayede bel omurga eğriliği artar ve sinirlerde sıkışma olur. Hamileliğin yedinci ayından itibaren relaxin hormonun artmaya başlaması doğumun daha kolay yapılmasını sağlar. Bu gelişmeler kasları ve ligamanları gevşetir, dolayısıyla bel ağrısı artmaya başlar. Bu gelişmelerin hepsi doğal hamilelik sürecinin bir parçasıdır Ayrıca doğumun olması içinde gerekli gelişmelerdir.

Hamilelik sürecindeki bu gelişmeler yüzünden kalça ağrısı, bel ağrısı, bacak ağrısı, uyluk ağrısı, bacaklarda ve kalçada uyuşma ve güç kaybı gibi farklı ağrı etkileri ortaya çıkar. Ancak gebe kadınların bu ağrılarla hamileliğini geçirmesine gerek yoktur. Bunları doktoruyla paylaşarak, semptomların azaltılması için gereken araştırmalar yapılacak ve gerekli önemler alınarak, tedavi uygulanacaktır.

Hamilelikte bel ağrısı nasıl azaltılır?

Hamilelikte bel ağrısını azaltmanın en etkili yolu duruşunuza dikkat etmektir. Büyüyen bebeğiniz nedeniyle vücudunuzun ağırlık merkezi öne doğru kayar. Sizde öne doğru düşmemek için vücudunuzu dengeleyebilmek için sırt kaslarınızı gererek dik durmaya çalışırsınız. Bu durum bel ağrısına yol açar. Bu yüzden postur çalışması önem kazanır. Baş ve omuzlarınızı dik tutarak, öne eğilmeden vücudunuzu gergin tutabilmeniz önemlidir. Araba kullanıyorsanız yine duruşunuza dikkat etmelisiniz. Dizler kalçadan yukarıda, dirsekleriniz de rahat bir şekilde direksiyonu tutacak pozisyonda olmalı.

Oturup kalkarken de dikkat etmelisiniz. Oturma sırasında ayaklarınız hafifçe yukarıda olmalı. Sandalyeniz sırtınızı desteklemeli, gerekirse beliniz için yastık kullanmalısınız. Pozisyonunuzu sıkça değiştirin, uzun süre ayakta kalmayın. Ayakta kalmanız gerekirse bacağınızın birini alçak bir basamakta tutarak, omurganıza binen yükü azaltın.

Kendinize uygun şekilde yük kaldırma ve eğilme teknikleri geliştirmeniz gerekir. Yere eğilirken dizlerini kırmalı, omurganızı dik tutmalısınız. Eşya taşırken ağırlığınızı bacaklarınıza vermeli ve eşyayı vücudunuza yakın tutmalısınız. Ancak çok ağrı eşyaları kaldırmamaya çalışmalısınız.

Yatarken yan yatmanızı öneririz. Hamilelikte bel ağrısı için yatma pozisyonu da önemlidir. Yan yatarak dizlerinizin birini ya da ikisini kırın. Dizlerin arasında yastık koymanızda ağrıyı azaltmanın başka bir yoludur.

Hamilelikte bel ağrısı için ayakkabılarınızı ve giysilerini de doğru seçmelisiniz. Ayakkabı topukları kısa olmalı, pantolonlarınızın bel bantlı olması iyi bir tercihtir. Destekleyici kemerlerde bu dönem size fayda sağlayacaktır.

Hamilelik süresinde egzersiz yapmanız fit kalmanıza yardımcı olur. Dolayısıyla bel kaslarınızda güçleniş olur. Bu ağrının azaltılmasında en etkili yöntemlerden biridir. Yüzmek, sıkça yürüyüş yapmak mutlaka etkili olacaktır. Bunlar hamilelik içinde uygun egzersizlerdir. Ancak dinlenmeye de özen göstermelisiniz. Kaslarınızı güçlendirmek için pilates yapabilirsiniz. Egzersizleri abartmadan, bilinçli olarak yapmaya gayret edin.

Hamilelik döneminde su içmeye de dikkat edin. Az miktarda, ancak sıkça su içmelisiniz. Bu vücudunuzdaki hormon değişimlerini dengeleyecek, olumsuz etkileri azaltacaktır. Ayrıca hormonların etkisi de bu şekilde azaltılabilir.

Hamilelikte bel ağrısı için bölgeye buz tatbik etmeniz de faydalı olur. Bölgeye 10 dakika kadar buz uygulaması yapabilirsiniz. Bunu 20 dakika arayla tekrarladığınızda bölgedeki artan kan akımını kontrol altına alırsınız. Bu ağrıyı azaltacaktır. Bunu diğer ağrılarınız içinde uygulayabilirsiniz. Ancak kalça ve koltuk altına buz tatbik etmemelisiniz. Bu bölgelerdeki yüzeysel kan damarları, lenfatik sistem olduğundan vücut ısısında ani düşüşler olabilir.

Hamilelikte bel ağrısı için medikal ve cerrahi tedavi nasıl yapılır?

Alacağınız önlemlerle bel ağrısı geçmediği takdirde doktorunuz medikal tedavi. Uygulayabilir. Bazı hamilelerde akupunktur ya da kriopraktik bakım bel ağrısını azaltabilir. Asetaminofen grubu ilaçlarda hamilelik döneminde kullanılabilir. Doktorunuz uygun ilaçları size reçete edecektir. Sinirlerdeki enflamasyonun azaltılması için enjeksiyon da yapılabilir. Ancak bu konuda Uzman bir doktorun enjeksiyonu uygulaması gerekir.

Hamilelikte bel ağrısı şiddetli bir şekilde oluyorsa cerrahi tedavi yoluna başvurulabilir. Eğer bel ağrısı eşliğinde bacaklarda ani başlayan güç kaybı, idrar tutamama gibi sorunlar yaşanıyorsa bu cauda equina sendromuna işarettir. Bu durumda hamilelikte cerrahi tedavi düşünülebilir. Ancak tedavinin hamilelikte hangi ayda yapılacağı da çok önemlidir. Eğer son aylara yakın bu sorun yaşanırsa, bebeğin doğumundan sonra tedavi uygulanır. Bebek yeterince gelişmemişse, annenin durumuna göre ameliyat yapılabilir. Cerrahi girişimde genellikle epidural anestezi kullanılır.

Hamilelikte bel ağrısı normal kabul edilen bir yakınmadır. Ancak ağrıları önemsememekte olmaz. Bazen ciddi bir soruna işaret edebilir. Ağrının yoğun olması erken doğum habercisi olabilir. Ayrıca bel ağrısı ile vajinal kanama oluyorsa bu da önemli bir sorunun olduğuna işaret olabilir.
" } ] }