{ "title": "Hamilelikte Ağrı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/hamilelikte-agri-7204.jpg", "date": "21.01.2024 00:46:41", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "Hamilelikte ağrı, hamile kadınlarda gerek kendileriyle alakalı gerekse bebekleriyle alakalı çok farklı problemlerle karşı karşıya kalabilirler. Önemli olan bu problemlere karşı soğuk kanlı şekilde yaklaşıp, mevcut problemlerle bir yenisini ekleyerek problemlere sebep olmadan çözüme kavuşturmaktır. Hamile kadınlarda hamileliğin getirmiş olduğu, normalde kadında hamilelik öncesi olmayan sağlık problemlerinin yaşanması çok sık görülen bir durumdur. Bir kadının başka bir canlıya hayat vermesi ve bu süreç halen akıl almaz ve hiç kolay olmayan bir şeydir. Muhakkak ki bu beraberinde bir sürü sorunlar getirecektir. Hamilelikte kullanılan ağrı kesici ilaçlar kısıtlıdır. Bazen de annenin ve doktorun ümit ettiği kadar işe yaramayabilir. Ama en azından ağrının sebebini bulmak ve önemli hastalık olmadığını bilmek yeterince rahatlatıcıdır. Bazen nadir de olsa hamilelikte ağrı şiddetli olabilir ve hatta ani doğuma sebep olabilir. Bu karar çok çabuk alınmaması gerekir. Eğer doğum dönemine gelinmediyse, doğumun baştalıması hem fiziksel hem de psikolojik olarak travmatik olabilir. Hamilelikte görülen tehlikesiz ağrılar çeşitli gaz ağrıları, kabız ve şişkinlikten meydana gelen karın ağrılarıdır. Bunun önlemek adına hamile olan bayanlar öğünlerine dikkat edip ve çok aşırı miktarda yemek yememelidirler. Gaz yapan besinlerden uzak durmaları hamile kadınlar için faydalı olacaktır.

Hamilelikte ağrıların başlıcaları

Fizyolojik ağrılar: Hamileliğin büyümesine bağlı olarak karın içi organların yer değiştirmiş ve karın zarı iritasyonun bağlı olan geçici hafif ağrılar olarak değerlendirilir. İstirahatle geçmez ve uzun sürmektedir. Erken doğum ve düşüğe sebep olur. Tedavisi olarak, rahim ağzına koruyucu dikiş konarak hamileliğin devamlılığın sağlanması gerekir.

Düşük belirtisi olan ağrılar: Düşük sıklıkla hamileliğin 3 ayında ortaya çıkmaktadır. Düşük ağrısı genellikle, vajinal kanama ile olursa da bazen kanama ağrı şeklinde de görülebilir. Süreklilik gösteren ve istirahatle geçmeyen bu ağrılar da doktor kontrolü ve tedavi gereklidir.

Erken doğum ağrıları: Rahimdeki kasılmaların sıkışması ve uzun sürmesi sonucunda, erken doğumun önemli bir belirtisi olabilir. Patolojikbir durumdur. Birtakım ilaçlarla ağrıların durdurulması ile hamileliğin devamı sağlanması gerekir.

Yalancı doğum ağrıları: bu süreçte 4-6 saatte bir görülen ve 10-15 saniye süren hafif şiddetli ağrılar görülebilir. Rahim doğuma hazırlandığının belirtisidir. Patolojik durum değildir. Tedaviye ihtiyaç duymaz.

Dış hamilelik ağrıları: Hamileliğin rahim dışı bir bölgede oluşması sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Dış hamilelik ağrısı bu dönemin en şiddetli ağrısıdır. Çok önemli ve ciddi şekilde tedavi gerektiren bir durumdur.

Doğum ağrıları: En masum ağrı tiplerindendir. Özelikle 38. Haftadan sonra hamileliğin başlamasıyla beraber ortaya çıkar. Doğum olması için bu ağrılar gereklidir ve durdurulamaz.

" } ] }