{ "title": "Hamilelikte Ağrı Kesici", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/hamilelikte-agri-kesivi.jpg", "date": "20.01.2024 10:03:55", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Hamilelikte Ağrı Kesici, Gebelik döneminde zorunlu olmadıkça hamilelik için gerekli vitamin ve benzeri ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanımı önerilmez. Ancak gebelik sırasında migren, baş ağrısı, diş ağrısı, bel fıtığı, bel ağrısı, travma ameliyat gibi nedenlerde bazen ağrı kesici ilaçların kullanılmasını gerektirebilir. Öncelikle şunu önemle belirtmek gerekir ki ağrı kesici ilaçlar basit ilaçlar değildir. Bu ilaçlarda diğer ilaçlar gibi bebek ve anne üzerinde çeşitli etkiler oluşturabilecek madde ve kimyasallar içerirler. Bu nedenle ağrı kesicileri halk arasında söylendiği gibi basit ve zararsız ilaçlar gibi gösteren sözler doğru değildir. Hamileliğin özellikle ilk üç ayında ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların (Parasetemol, aspirin vb.) kullanımından kaçınmak gereklidir. Eğer ihtiyaç halinde ise mutlaka doktor kontrolü altında uygun ilaçlar kullanılmalıdır. Hamileliğin son aylarında (24. Haftadan sonra) kullanılan nostereoid antienflamatur tür ağrı kesici ilaçlar bebeğin suyun da azalma, ductus arteriosus (Doğum öncesi aort ile akciğer atardamarı arasındaki bağlantıyı sağlayan damar) da tıkanma gibi yan etkileri görülmüştür.

Uzmanlar hamilelikte zararı en az olan ilaçlar arasında prasetemol, asetominofen türevi (Vermidon, parol, tamol, minoset gibi) ilaç olduğunu belirmektedir. Yalnız bu ilaçlar diğer ilaçlar da olduğu gibi doktor tavsiyesi dışında alınmamalıdır. Aspirin (Bebe aspirini) düşük dozlarda zaten gebelikte bazı durumlarda (Olası düşük tekrarı, trombosit yüksekliği gibi) günde 80 mg geçmemek şartıyla kullanılmakta olan bir ilaçtır. Ayrıca aspirin trombosit agregasyonunu (Yığışım) bozarak kanamaya meyil yarattığı için doğuma yakın haftalarda kullanılması aşırı derecede kanamaya neden olmaktadır.

Hamilelikte Lokal Anestezi İlaçları; Hamileler için özellikle diş tedavisi gibi durumlarda sıklıkla kullanılan ilaçlardır (Prilokain, lidokain, edidokain). Bu ilaçların gebelikte kullanımı güvenli olduğu belirtilmektedir. Diş hastalıkları tedavisinde ya da vücudun başka bölgelerinde lokal anestezi (Sınırlı uyuşturma) amacıyla uygulanabilmektedir.

Migren İlaçları; Migren tedavisinde basit ağrı kesici ilaçlar dışında kullanılan bazı hastaya özel ilaçlar vardır. Bunlar genel olarak Hamilelik sırasında kullanımı sakıncalı olan ilaçlardır. Ancak kar ve zarar oranı düşünülerek nöroloji uzmanı doktorlar tarafından uygun tedavi planı yapılarak uygulanması daha doğru olacaktır. Bu nedenle migren hastalarının hamile kalmayı düşündüklerinde, nöroloji uzmanı doktorları ile görüşerek ilaçlarını ve tedavilerini gebeliğe uygun şekilde düzenlemeleri faydalı olacaktır ve bu planlama rahat bir hamilelik dönemi geçirmelerini sağlayacaktır.
" } ] }