{ "title": "Geçmeyen Boğaz Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Gecmeyen-Bogaz-Agrisi-78.jpg", "date": "19.01.2024 02:53:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Geçmeyen Boğaz Ağrısı, Sık şikâyet edilen bir sağlık problemi olan boğaz ağrısı, yalnız başına olabileceği gibi yutkunmada güçlük, ateş ve öksürük ile de gelişebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi bazen de ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Geçmeyen boğaz ağrısı çoğunlukla boğaz ağrılarının ciddiye alınmaması ve tedavi edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Boğaz ağrısı olan kişiler sürekli şikâyet ederler ancak şikâyetleri o kadar da rahatsız edici olmadığı için doktora gitmezler. İlk olarak basit ve normal olarak ortaya çıkan boğaz ağrısı, tedavi edilmediği zamanlarda daha da ilerleyerek çok daha dirençli ve inatçı ağrılara dönüşebilir.

Geçmeyen boğaz ağrısı nedenleri, boğaz ağrıları genellikle bakteri veya viral kaynaklı olabilir. Soğuk algınlığı, grip ya da mononükleoz gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Ancak geçmeyen boğaz ağrıları birçok hastalığın habercisi de olabilir. Boğazda yer alan bademcik, soluk borusu, yemek borusu gibi yerlerde ortaya çıkan patolojik nedenler uzun süre geçmeyen boğaz ağrılarına yol açarlar. Bazı durumlarda uzun süre devam eden boğaz ağrıları, kanser nedenlerinden de kaynaklı olabilir. Alkol ve sigara kullanan kişiler geçmeyen boğaz ağrıları yaşıyorsa mutlaka bir Uzman tarafından tedavi edilmelidir. Bunların yanı sıra alerji, reflü, iritasyon, kızamık, boğmaca, su çiçeği gibi virüslerin neden olduğu hastalıklar, boğaz ağrısının geçmeyerek kronik bir hale dönüşmesine neden olabilr. Aşırı sigara kullanımı, kulaktan dolma, başkası tarafından tavsiye edilen yanlış ilaçların kullanılması, ortamın kuru olması, kas zorlanması, tahrik edici kimyasallara maruz kalma, sık görülen veya kronik sinüs enfeksiyonları ve kişinin bağışıklık sisteminin düşük olması gibi nedenlerde geçmeyen boğaz ağrısına yol açabilir.

Geçmeyen boğaz ağrısı belirtileri, boğazda kuruluk, hırıltılı nefes alma, lenf bezlerinde şişkinlik, baş ve ense ağrısı, halsizlik, ateş, hapşırma, mide bulantısı, kusma, sinüslerde ağrı, kısık ses gibi belirtiler geçmeyen boğaz ağrısı belirtileri arasında sayılabilir.

Geçmeyen boğaz ağrısı tedavisi, çoğu boğaz ağrısı bir hafta içerisinde kendi kendine geçer. Fakat şiddetli boğaz ağrısı ya da bir haftadan daha uzun süre geçmeyen boğaz ağrısı durumunda kişi mutlaka doktora görünmelidir. Uzun süren boğaz ağrılarında diğer nedenlerin belirlenmesi için doktor muayenesi şarttır. Bakterilerden kaynaklanan boğaz ağrılarında hastaya genellikle antibiyotik ilaçlar reçete edilir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrıları daha uzun sürer ve şiddetlidir. Tedavinin tam olarak yapılabilmesi için antibiyotikler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tam olarak kullanılmalıdır. Enfeksiyondan kaynaklanan geçmeyen boğaz ağrılarında hastaya bol bol sıvı tüketimi ve istirahat, yumuşak gıdaların tüketilmesi, tuzlu su ile gargara yapılması, sigara içilen ortamlardan uzak durması ve odanın nemini artırılmasının yanı sıra ağrıyı azaltacak ağrı kesici ilaçlar ve boğaz pastilleri önerilir. Yapılan tetkiklerde geçmeyen boğaz ağrısının başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkması durumunda tedavi, hastalığa yönelik yapılmaktadır.
" } ] }