{ "title": "Gebelikte Bel Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/gebelikte-bel-agrisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 05:10:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte bel ağrısı, gebelikte yaşanan yaygın sorunlardan biridir. Gebelik dönemi bazı şikâyetlerin yaşandığı bir dönemdir. Gebelik hormonları, ağırlık merkezinin değişmesi beraberinde birçok şikâyete yol açar. Gebelikte bel ağrısı çoğu gebenin gebeliğin başlangıcında, son aylarında ya da tüm gebelik boyunca yaşadığı ortak sorunlardan biridir.

Gebelikte bel ağrısı neden olur?

Ani hareketler: Gebeliğin ilk dönemlerinde meydana gelen bel ağrıları genellikle ani ya da yanlış hareketlerden dolayı kaynaklanır. Ani hareket nedeniyle karın bölgesinde bulunan liflerde gerilme yaşanır ve beraberinde bel ağrısı meydana gelir.

Ağırlık merkezi: Gebelik döneminde yaşanan kilo artışı vücut genelinde ciddi anlamda değişikliklere yol açar. Yaşanan bu değişiklik vücudun ağırlık dengesini bozar. Ağırlık merkezinde yaşanan değişimler bel ve sırt ağrısına yol açabilir.

Duruş bozuklukları: Rahmin genişlemesi, kilo artışı gebelik döneminde kontrolsüz duruş bozukluğuna yol açabilir. Duruş bozukluğu beraberinde bel ve sırt ağrısına yol açar. Bu gibi problemlere maruz kalmamak için gebelik döneminde duruş pozisyonuna dikkat edilmelidir.

Hormonal değişim: Gebelik hormonlarında yaşanan değişimler nedeniyle bel ve eklemlerde gevşeme yaşanabilir. Yaşanan gevşeme bel ağrısına yol açar. Bu nedenle bel ağrısına maruz kalmamak için bel egzersizleri yapılabilir. Bel bölgesine uygun egzersizler bel bölgesinin sıkılaşmasını sağlar.

Gebelikte bel ağrısı için alınabilecek önlemler nelerdir?
Gebelikte bel ağrısı için hangi egzersizler yapılabilir?

Düz bacak kaldırma: Düz bir yere yatarak bacaklar teker teker yukarı doğru kaldırılır. Yavaşta aşağı indirilir ve hareket her bir bacak için 10 defa tekrarlanır.

Aktif gövde egzersizi: Sırt üstü yatılarak dizler bükülür. Kollar karında birleştirilir. Baş ile omuzlar ağır bir hareketle hafif yukarı kaldırılarak, yine ağır bir şekilde aşağı indirilir. Hareket 10 defa tekrarlanır.

Kalça çalıştırma hareketi: Sırt üstü yatılarak dizler kırılır, eller ensede kavuşturulur. Pozisyon korunarak bel ve kalça kasılır. Bel yavaş yavaş yukarı doğru çekilir, hareket 10 tekrar yapılmalıdır.
" } ] }