{ "title": "Gebelikte Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/gebelikte-bas-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 09:54:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte baş ağrısı, baş ağrısı gebelik döneminde, adet dönemi öncesinde, adet döneminde ya da farklı dönemlerde çoğu kadının yaşadığı sıkıntılardan biridir. Normalde çok sık rastlanılan baş ağrısı gebelik döneminde de yoğun ve şiddetli bir şekilde yaşanabilir. Baş ağrısı ile mide bulantısı, kusma, halsizlik, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetler gebeliğin belirtileri arasında yer alır. 20-40 yaş arası kadınlarda baş ağrısı oldukça fazla görülür. Gebelik döneminde yaşanan baş ağrısı vücutta gebeliğe bağlı olarak değişen hormonların etkisi ile yaşanabilir. Bu dönemde yaşanan baş ağrısı migren ve gerilim tipi olarak bilinen baş ağrısı türleridir.

Baş ağrısı birçok nedenden dolayı oluşum gösterebilir. Gebelik döneminde ve normal dönemde yaşanan baş ağrısı sıkça tekrarlıyor ve uzun süre devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Gebelik döneminde bilinçsiz bir şekilde ağrı kesici kullanmak ya da ağrıyı geçirmek için bitkisel tedavilere başvurmak çok yanlıştır. Baş ağrısı için Uzman bir doktora başvurulmalı ve baş ağrısının neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Çünkü baş ağrısı ciddi bir hastalığın habercisi olarak yaşanabilir. Doktor ağrının neden kaynaklandığını bulmak için bazı testler uygular ve nedene yönelik gebeliğe uygun bir tedavi başlatır. Başlatılan tedavi anne adayının rahatlamasını sağlar.

Gebelikte en sık görülen baş ağrısı tüpleri nelerdir?
Gebelik yaşanan baş ağrıları daha çok gebeliğin ilk üç ve son üç ayında yaşanır. Gebeliğin ilk aylarında baş ağrısını hormonlarda yaşanan ani değişimler tetikler. Hormonlarda yaşanan ani değişimler beyne giden kan akışını arttırır ve bu nedenle baş ağrısı yaşanır. Son aylarda yaşanan baş ağrısı ise annenin gece uyuyamaması, vücutta yaşamış olduğu değişimler, ağırlık, stres gibi etkenlerden dolayı yaşanabilir.

Gebelikte gerilim tipi baş ağrısı: Gebelik döneminde en sık rastlanılan baş ağrısı tiplerinden biridir. Ağrı başın her iki tarafında görülür, Depresyon, uykusuzluk, stres gibi etkenler baş ağrısını tetikler. Gerilim tipi baş ağrısını engellemek için dinlenmek, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak faydalı olur.

Migren tipi baş ağrısı: Gebelerin %20'sini etkilen bir baş ağrısı tipidir. Ağrı tek taraflı ve oldukça şiddetli olur. Daha çok gebeliğin ilk üç ayında görülür. Gebelik ilerledikçe ağrıların şiddeti azalır. Gebeliğin ilk üç ayında hormonlarda yaşanan değişimler migren tipi baş ağrısını tetikler. Migren ve gerilim tipi baş ağrıları gebelik sürecinde azalabileceği gibi bazı gebelerde şiddetini arttırabilir. Gebelik döneminde yaşanan migren tipi baş ağrısını azaltmak ya da tedavi edebilmek için ağrıya yol açan etkenden kaçınmak gerekir. Uykusuzluk, kahve, alkol, mayalı hamur işleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucu ve tatlandırıcı içeren gıdalar ağrıyı tetikleyen etkenler arasındadır. Normalde migren ağrısı için reçete edilen triptan içerikli ilaçlar gebelik döneminde kullanmak için uygun değildir.

Preeklempsi: Gebeliğin daha çok ikinci ve üçüncü ayında yaşanan baş ağrısı nedenidir. Gebelerin yaklaşık %5-10'unda hâkim olur. Ağrı zonklayıcı türden bir ağrıdır. Görme kusurları, karın ağrısı, ani kilo artışı, el ve yüzde şişlik gibi belirtilere yol açar. Bu tip bulgularda gebelerin mutlaka vakit kaybı yaşamadan doktora başvurması gerekir.

Gebelikte yaşanan baş ağrılarının diğer neden olur?

Konjenital damar bozuklukları: Gebelik döneminde vücutta kan dolaşımının artması damarlarda sızıntı ve patlamaya yol açabilir.

İnme ya da felç: Gebelikte artan östrojen hormonu kan pıhtılaşmasına yol açabilir. Kadın henüz genç yaşlarda bile olsa inme, felç ya da damar tıkanıklığı yaşayabilir. Bu durumda şiddetli baş ağrısı yaşanabilir.

Kafa içi basınçta artış: Gebelik döneminde baş ağrısına neden olabilen bir diğer sıkıntıdır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte östrojen hormonunun yüksek seviyelerde seyretmesinin neden olduğu bilinmektedir. Bu gibi durumlarda gebe kadında hiç geçmeyen ve zamanla şiddetlenen baş ağrıları yaşanır. Yaşanan baş ağrısı gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olur. Şayet bu durum kontrol altına alınmazsa görme kaybı gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Gebelikte baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Gebelik döneminde ilaç kullanımı sınırlı olduğu için yaşanan baş ağrılarında bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanılmamalıdır. Basit önlemler ile kontrol altına alınamayan ağrılar için doktora başvurulmalı ve doktor tavsiyesi ile reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Bunun haricinde anne adayı uyku düzenine, beslenme alışkanlıklarına ve yeteri kadar sıvı tüketmeye özen göstermelidir.
" } ] }