{ "title": "Gebelikte Ağrı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/Gebelikte-Agri-37.jpeg", "date": "21.01.2024 14:01:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte ağrı, gebelik dönemi anne adayının hayatında yaşadığı meşakkatli olduğu kadar keyif veren, oldukça uzun bir dönemi kapsayan önemli süreçlerden biridir. Bu dönemi her anne adayı sıkıntısız atlatmayı istese de her zaman öyle olmayabilir. Gebelikte hafif ya da şiddetli ağrı çekmeyen kadın neredeyse yoktur. Bu dönemde baş ağısı, karın ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı, bacak ağrısı yaşanabilecek ağrılar arasında yer alır.

Gebelikte ağrı türleri nelerdir?

Baş ağrısı: Gebelik sürecinde en sık karşılaşılan ağrılardan biri baş ağrısıdır. Özellikle gebeliğin ilk ve son üç aylık döneminde sık yaşanır. Ciddi bir probleme yol açmasa da anne adayını endişelendirebilir. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde yaşanan baş ağrısı özellikle vücutta değişen hormonlardan kaynaklanır. Kan hacminin artması da bu süreçte baş ağrılarına yol açar. Bu nedenlerden yaşanan baş ağrıları gebelik ikinci üç aylık dönemine ulaştığında yavaş yavaş ortadan kalkar. Son üç aylık dönemde ise pozisyon bozuklukları, ağırlığın artması gibi nedenlerden dolayı baş ağrısı yaşanabilir. Beraberinde stres, uykusuzluk, yorgunluk, sıvı eksikliği, aç kalmak gibi nedenler de baş ağrısını tetikleyebilir. Gebelikte baş ağrısı genelde ciddi bir sıkıntı yaratmasa da şiddeti arttığında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Baş ağrısına neyin sebep olduğunu belirleyerek ve egzersiz yaparak çoğu baş ağrısı kontrol altına alınabilir.

Karın ağrısı: Gebelik döneminde sindirim sisteminde yer alan hormonların değişmesiyle alakalı olarak şişkinlik ve gaz gibi sıkıntılar yaşanabilir. Bu tarz sıkıntılar karın ağrısına yol açar. Bununla birlikte rahmi tutan bağlarda gerilme sebebiyle özellikle öksürürken, otururken ya da kalkarken karın ağrısı hissi yaşanabilir. Bu ağrılar dinlenme anında geçer. Karın ağrısı çok şiddetli ve geçmiyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Hafif yürüyüşler, gevşeme hareketleri, masaj, ani hareketlerden kaçınmak ağrıyı kontrol etmek için faydalı olur.

Kasık ağrısı: Gebeliğin ilk haftaları ve ilerleyen dönemlerinde hâkim olan bir ağrı çeşididir. Kasık ağrısı farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Bazı ağrılar önemsenmeyecek derecede olurken bazıları ciddi problemlerin habercisi olabilir. Gebeliğin 3-4. Aylarında kasık ağrısı bıçak saplanırmış tarzında keskin olabilir. Kasık ağrısı ayağa kalkarken ve ani hareketlerle şiddetini arttırabilir. Ağrı rahim büyümesine bağlı gelişir Genelde sağ tarafta hissedilse de sol tarafta da hissedilebilir. Ağrıya eşlik eden vajinal kanama varsa zaman kaybı yaşanmadan doktora başvurulmalıdır. Ateş, mide bulantısı, idrar yanması gibi şikâyetler de varsa idrar yolu enfeksiyonu kasık ağrısına yol açmış olabilir. Preeklampsi kasık ağrısına yol açan ve ciddi bir gebelik sorunudur. Kasık ağrısına eşlik eden kusma, bulanık görme ve mide bulantısı varsa preeklampsi yani tansiyon yükselmesi söz konusu olabilir.

Bel ağrısı: Tüm gebelerin yaklaşık %70'inde bel ağrısı görülebilir. Bel ağrısı gebeliğin 3. Ayında başlayarak doğum sonrasına kadar devam edebilir. Bel ağrısı bacaklara kadar inebilir. Annenin gebeliği ilerledikçe dik durmak zorlaşır ve denge problemleri yaşanmaya başlanır. Denge problemleri de bel ağrısına yol açar. Salgılanan gebelik hormonları eklemlerde gevşemeye neden olur. Gevşeyen eklemler ağrıya sebep olabilir. Duruş pozisyonunu korumak, egzersiz yapmak, ayakkabı seçimini doğru yapmak, uzun saatler ayakta kalmaktan kaçınmak alınabilecek önlemler arasındadır.
" } ] }