{ "title": "Fıtık Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/fitik-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 12:49:37", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Fıtık Ağrısı, Fıtık vücudun değişik bölgelerinde görülen bir rahatsızlık türüdür. En sık karşılaşılan fıtık ağrısı rahatsızlıkları kasık ve uyluk fıtığı, göbek fıtığı ve mide fıtıklarıdır. Bu bölgelerde oluşan fıtık ciddi anlamda ağrılar vererek hastanın hareket özgürlüğünü ve iş yapma yeteneğini elinden almaktadır. Fıtık özellikler karın bölgesinde bulunmakta olan iç organlar veya hassas kas dokusundan fırlayarak cilt altında ciddi anlamda şişlikler oluşturmaktadır. Farklı bir söylemle bağırsağın karın duvarının üstüne doğru uygulamamış olduğu şişikliktir. Fıtık ağrıları tıp dilinde henia olak isimlendirilmiştir.

İnsan vücudunda karın bölümü güç kas dokusuyla çevrilidir. Kaslar uygulanan basınca karşı vücudu koruyacak niteliktedir. Fakat bazen kaslar bir kısım rahatsızlıklardan kaynaklı olarak bölgesel olarak vücudumuzu korumayabilir. Böylesi durumda bağırsakların vücut yapısının zayıf olduğu bölgeden dışarı doğru çıkar. Bu çıkış şişkinlik şeklinde gözlemlenir ve şişkinlik öksürme veya ağrı kaldırmadan dolayı dış yüzeye doğru çıkış gerçekleştirerek fıtık ağrılarının oluşmasına neden olur.

Bel Fıtığı Ağrısı Oluşumu

Omugamız da bulunan omurilik kanalında 31 omur bulunmaktadır. Bu omurların 5 tanesinde fıtık oluşumundan kaynaklı bel ağrıları gözlemlenir. Omur kemikleri hareketi sağlayarak omurganın dayanıklılığını kuvvetlendirir. Dışarıdan gelen darbelere karşı koruyarak omurgada bulunan disklerin özel bir bağ ile dokusu korunu. Disk içinde bulunan sıvının bozulmasıyla taşan kısım omurilik kanalında bulunan sinirlere baskı uygulayarak sinirleri ciddi anlamda sıkıştırır. Bu sıkışmadan kaynaklı olarak bel fıtığının oluştuğu ve ağrıların arttığı gözlemlenmiştir.

Bel Fıtığı Ağırları Neden Olur?

Toplumumuzda sıklıkla ağır kaldırmadan ve vücut anatomisinden dolayı hemen hemen tüm herkes bel ağrıları çekmektedir. Özellikle orta yaşta gözlemlenen bu fıtık ağrılarını ekseri oturarak çalışmakta olan kişilerin yanlış sandelye kullanımından dolayı bel fıtığı gözlemlenir. Özellikle yük kaldırma işinde uğraşan, spor ve egzersizleri bilinçsizce yapan kişilerde gözlemlenmektedir. Çok küçük hareketler bile bel fıtığı görülen insanlarda ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Örneğin eğilmeden bir yük kaldırmaya çalışan kişinin ani bir hareket ile disk yapısından kaynaklı olarak bel fıtığı oluştuğu ve bu küçük hareketin ciddi anlamda rahatsızlık yarattığı gözlemlenmiştir. Bir diğer husus ise bozulan disk yapısının beslenme bozukluğudur. Yaş ilerledikçe diskleri besleyen damarlar ve diskte bulunan su miktarında azalmalar gözlemlenir. Böylelikle 2 omur arasında kalan mesafe azalarak bu 2 omura yapışık mesafe çoğalarak fıtıksı yapının oluşmasına neden olur böylelikle fıtık ağrıları durmaksızın devam eder.

Fıtık Ağrılarından Korunma ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fıtık ağrısı bel, bacak ve kasıklarda oluşan rahatsızlıklar ile kendisini belli eder. Bacak da görülen uyuşma ve güç kaybı bu hastalığın varlığını kanıtlar niteliktedir. Fıtık ağrılarında cinsel bozukluk, büyük abdesti yaparken ıkınmadan kaynaklı ağrılar gözlemlendiği taktirde fıtık ağrısından kaynaklı bir rahatsızlıkla karşı karşıya kaldığınızın göstergesidir. Böylesi bir durumda hasta ağrı ve şikâyetlerini Uzman bir hekime bildirmelidir. Uzman hekimler tarafından çekilen MR ve röntgenler ile yapılan tahliller sonucunda bir kısım egzersizler neticesinde bu rahatsızlığın teşhisini koyarak bölgesel ağrıların giderilmesi için bir kısım fizik tedaviler, ilaçlar ve gerek duyulduğunda operasyonlar yapmaktadır. Ancak bunlara gerek kalmadan sağlığımıza dikkat edip ağrılar baş göstermeden bir kısım tedbirler alarak fıtık oluşumunu engelleyebiliriz. Bunun için aşırı ve ağır yük kaldırmamalıyız. Ani ve ters hareketlerden kaçınmalıyız. Bir şey yerden almak istediğimiz zaman çömelerek aldığımız zaman yaşamımız daha kolay sağlanarak vücut sağlığımızı korumuş oluruz. Böylelikle bölgesel ağrıların azaldığını veya yok olduğunu gözlemleyebiliriz. Hakeza bölgesel ağrılar devam ederse Uzman bir hekime başvuruda bulunarak bildirilen tedavi yöntemlerini harfiyen yerine getirmeliyiz.
" } ] }