{ "title": "Diş Kökü Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/dis-koku-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:14:28", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diş Kökü Ağrısı, genellikle dişte görülen çürüme, kanama, 20'lik diş baskısı, damak ve çene kemiği hastalıklarından kaynaklı ağrılar olabilmektedir. Diş kökü ağrılarının oluşması genellikle diş için zararlı olarak nitelendirilmiş gıda maddeleri olan şekerli ve asitli besinler ile dişler üzerine yapışarak kalan, kolay temizlenmeyen maddelerin zamanla diş köküne baskı uygularak ağrı oluşturmaktadır. Diş kökü ağrılarından korumak amacıyla kısmen şekerli ve asit içeren besinlerin belirli bir düzeyde tüketmek diş sağlığımız açısından önemlidir. Diş hekimleri tarafından çürümeye, koku yayılımına ve diş eti hastalıklarına neden olan besin maddelerinin çokça tüketilmesinin dişin çürümesine böylelikle diş kökleri ağrısı hastalıklarının oluşacağına bu nedenlerle çürük oluşumuna ve ağız kokusuna neden olacağı bununla beraber diş köklerinde oluşan çürüme nedeniyle diş etlerinde kanama gözleneceği sıkça dile getirilmektedir.

Diş Kökü Ağrısından Korunmak Amacıyla Önerilmekte Olan Beslenme Şekilleri
Diş Kökü Ağrılarını Arttıracak Zararlı Besinler

Günümüzde artan hazır gıdalar her an elimizin altında bulunan abur cubur niteliktedir. Fabrikalarca üretilen Bisküvi, çikolata, şeker, kola gibi gıda maddeleri diş minesi ve diş etleri üzerine yapışarak diş üzerinde aşınmalara ve bu aşınmalara bağlı olarak diş kökü çürüklerin oluşmasına neden olmaktadır. Hakeza diş etlerine yapışan bu besinler zamanla diş etlerinin yapısını bozarak dişlerin etlerinin kolay kanamasını, pembesi yapıda diş etlerinin kırmızı bir yapı haline gelmesini sağlamaktadır. Diş kökleri diş etlerinde oluşabilecek iltihaptan dolayı ciddi anlamda ağrılar oluşturarak kişinin inanılmaz ağrılarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Diş eti hastalıklarında diş yapısı ve diş etleri bu maddelerden dolayı kolaylıkla gücünü kaybederek dişler ile arasındaki bağlantıyı koparır. Böylelikle bu besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Çünkü diş etlerinin dişler ile ayrılması kanama ve yemek artıklarının buralara girerek daha fazla yayılmasına neden olacak burada çoğalan bakteriler diş sinirlerine baskı uygulayarak kökün dinmeyen ağrılara maruz kalmasına sebep olacaktır.

Diş Kökü Ağrılarına Yakalanmamak Amacıyla Kullanılan Maddeler

Uzman hekimlerce diş ve diş dostu olarak bilinen ve sürekli hastalarına tavsiye edilen gıda maddelerinin başında protein içerikli ürünler gelmektedir. İnsan vücudunun temel yapı taşını oluşturan protein içerikli maddeler diş ağrılarını engelleyici besinlerdir. Birçok kişi tarafından bilinmemekle birlikte diş kökü ağrılarının korunmasında peynir doğal bir antibiyotik mahiyetindedir. Çünkü şeker tüketildikten sonra bir miktar peynirin yenilmesi diş minesinde oluşabilecek çürümeler ile bu çürüklerin zamanla köke sirayet etmesi engelleyen yeğene koruyucudur.

Diş Kökü Ağrılarının Çözümleri

Uzmanlar sabah, öğlen ve akşam yemeklerinden sonra kesinlikle dişlerin fırçalanması gerektiğini diş ve diş eti hastalıklarına yakalanılmaması için sürekli olarak dile getirmektedir. Ayrıca yemekten sonra dişler fırçalanınca diş ipi ile de diş ve diş etleri arasında kalan yiyecek artıklarının temizlenmesi, diş etlerinin bakımı için düzenli bakteri giderici gargaraların kullanılması diş hastalıklarına yakalanmama açısından önem taşımaktadır. Ayrıca misvak gibi materyallerin diş sağlığını korumada doğal bir temizleyici olduğu çokça dile getirilmiştir. Küçük yaşlardan itibaren havuç gibi dişe faydalı olan proteinlerin diş sağlığını koruyacağını dile getirmektedirler. Diş kökü ağrılarının nedenleri sinirlere baskı uygulayan çürüksü yapılar, diş çene kemiğinin ve damakta oluşacak diş eti kanamaları iltihaplara bağlı olarak diş köklerine baskı uygulayarak inanılmaz ağrılara neden olmaktadır. Bu nedenlerle diş kökü ağrıları mevcut olan hasta bu rahatsızlıktan kurtulmak için diş bakımına dikkat etmelidir. Hakeza diş kökünden kaynaklı beklenmedik kanamalar, kızarıklıklar ve beyazlaşmalar ve dinmek bilmen ağrılar görüldüğünde diş hekimine başvuruda bulunulmalıdır.
" } ] }