{ "title": "Diş Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/dis-agrisi-duasi(2).jpg", "date": "23.01.2024 03:40:58", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Diş Ağrısı, yaygın olarak görülen ve sancılarıyla hastayı kıvrandıran diş ağrısı, bazen tek bir diş bazen de birkaç diş sebebiyle oluşabilir. Diş ağrısı tanımlanırken, genellikle yüz ve ağız çevresinde oluşan keskin sancılardan bahsedilir. Ağız ve diş bakımındaki dikkatsizlikler, yeni çıkan dişler, dişe alınan darbeler genellikle bu ağrının en sancılı yaşandığı sorunlardır. Diş ağrısı, genellikle yemeklerden sonra veya geceleri en yüksek seviyelere gelir. Genellikle bu ağrılar kişiden kişiye ve hastalıktan hastalığa göre değişebilmektedir.

Diş Ağrısı Nasıl Oluşur?

Dişler, dışarıdan her ne kadar dayanıklı görünse de her bir diş içerisinde çokça sinir olması sebebiyle herhangi bir uyaran karşısında oldukça duyarlıdırlar. Dişlerde enfeksiyon gibi bir hastalık görüldüğünde enfeksiyon oluşan bölge şişmek ister ancak çevresindeki kemik dokular nedeniyle şişmez. Şişmediği içinde de enfeksiyonun oluştuğu bölgede basınç artar. Basınç arttıkça sinirlere baskı artar ve bu baskı sonucunda ortaya diş ağrısı çıkar.

Diş Ağrısı Yaşan Kişilere Neden Cerrahi Tedavi Uygulanmaz?

Genellikle diş ağrısı gibi sebepler ile doktora başvuran hastalar, eğer enfeksiyon hastalığına sahipse doktorlar genellikle dişlere cerrahi müdahale uygulamaz. Sadece antibiyotik ilaçlar ile mikropların tedavisi sağlanır. Bunun sebebi dişte oluşan apse veya enfeksiyonların diğer diş ve dokulara yayılmasını önlemektir. Çünkü bu sinirler oldukça hassastır. Bu nedenle de ilk olarak ilaçlar ile enfeksiyon veya apseye kontrol sağlanır.

Diş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Dişlerde ağrının oluşmasına sebep olan başlıca sorunlar şunlardır:
Diş Ağrısının Yanında Görülen Belirtiler Nelerdir?

Diş ağrısı esasında görülebilecek bazı belirtiler şunlardır:
Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş ağrısı probleminin çözülmesi için kesinlikle bir diş hekimi uzmanına görünmek gerekir. Diş hekimine gide kadar ise ağrı azaltıcı yöntemler uygulanabilir. Erken dönemde doktora gidilmesi daha ağrısız tedavi açısından oldukça önemlidir.

Diş hekimi dişlerde bir enfeksiyona rastlarsa bunun için ilk olarak ilaç tedavisine başlar. Eğer acil gerekli ise cerrahi müdahale uygulanır. Bunun yanı sıra eğer çürük oluşumu var ise hekim tarafından bu dişin içi temizlenerek tedavi edilebilir. Eğer diş çürümesi, dişin içerisindeki sinirlere ulaşmışsa böylece hastaya kanal tedavisi uygulanır. Eğer kanal tedavisi de etkisiz kalırsa implant uygulaması yapılabilir.

Diş Ağrısı İçin Uygulanabilecek Bitkisel Yöntemler Nelerdir?
  1. Karanfil: Karanfil diş ve ağız bakımında sıkça kullanılır. Bu nedenle diş ağrısı çektiğiniz zamanlarda bir tane karanfili çiğneyerek ağrıyı azaltılabilir veya bir pamuk parçasını karanfil yağına batırıp dişinizde bekleterek ağrıyı dindirebilirsiniz.
  2. Tuzlu Su: Tuzlu su ile gargara dişteki mikropların öldürülmesini sağlar. Bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kadar tuz atarak bu karışımı gargara yapabilirsiniz.
  3. Nane: İçerisinde uyuşturan etken bir madde barındıran nane de diş ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Bir bardak kaynar suya bir çay kaşı nane tozu atarak bir çay oluşturun. Bu çay demlendikten sonra süzün. Karışımı hem içerek hem de ağızda gargara yaparak kullanabilirsiniz.
  4. Buz: Diş ağrısı ile yanaklarda oluşan şişkinlik buz yardımıyla giderilebilir.
  5. Karbonat: Karbonatı da hem pamuk yardımıyla ağrıyan dişin üzerine koyarak hem de ılık suya ekleyip gargara yaparak tüketebilirsiniz.
  6. Sirke: Diş etlerinin temizliğini sağlayan sirke suyla karıştırılarak gargara şeklinde uygulanabilir.
  7. Sarımsak: Anti-viral özelliğe sahip olan sarımsak da diş ağrısı tedavisinde yararlı olmaktadır. 1 diş sarımsağı döverek bir diş fırçası yardımı ile ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz.
" } ] }