{ "title": "Çocuklarda Kulak Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/cocuklarda-kulak-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:35:47", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Çocuklarda kulak ağrısı, çocuklarda yaşanan kulak ağrısı birçok nedenden dolayı yaşanabilir. En sık görülme nedeni ise orta kulak iltihabıdır. Özellikle 1-6 yaş arası çocuklarda kulak ve boğaz arasında bulunan östaki borusu daha kısa bir yapıdadır. Dolayısı ile boğaz ve burundaki enfeksiyonlar kolaylıkla kulağa kadar ulaşabilir. Çocuk ya da bebekler ağrının yerini tanımlayamadıkları için devamlı yüzlerini kaşıyabilir ya da kulaklarını kaşıyabilir. Kulağa kaçan yabancı bir cisim nedeniyle de kulakta enfeksiyon ve ağrı oluşabilir. Çocukta kulak ağrısı ve duyma bozukluğu varsa vakit kaybı yaşamadan bir doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda kulak ağrısı neden olur?

Orta kulak iltihabı: Tüm çocukların büyük kısmı 3 yaşına kadar mutlaka bir kez olsun orta kulak iltihabı geçirmiştir. Özellikle 1-6 yaş arası çocuklarda orta kulak iltihabına daha çok rastlanır. Anne sütü ile yeteri kadar beslenmeyen çocuklarda, kreş ve anakoluna devam eden çocuklarda, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda, emzik kullananlarda, aşılaması eksik yapılanlarda ve alerjik reaksiyon sergileyen çocuklarda orta kulak iltihabına daha çok maruz kalınır. Çocukta kulağı kaşıma, çekiştirme gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi şikâyetlerde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Uçak yolculukları: Uçağın iniş ve kalkış anında yaşanan basınç nedeniyle çocuklarda kulak ağrısı görülebilir. Bu tür sorunlara maruz kalmamak için yolculuktan önce doktor önerisi ile çocuğa ağrı kesici verilerek önlem alınabilir.

Deniz, havuz ve banyo suyu: Dış kulak yolunun uzun zaman suya maruz kalması, kulağın aşırı temizlenmesi kulak yolunda iltihaba yol açabilir. Kulağa dıştan baskı uygulandığında ağrı hissi artar. Beraberinde akıntı görülebilir. Özellikle deniz ve havuz sonrası kulak ağrısı ve akıntı yaşanıyorsa enfeksiyondan söz etmek mümkündür. Bu durumlarda tedavi için bir uzmana başvurulmalıdır. Eğer iltihap kulak yolunu tıkamışsa vakum ile iltihabın temizlenmesi gerekebilir. Damla tedavisi, kulağa sıcak kompres, su ile temas etmemek tedavi için faydalı olur. Ayrıca banyo, havuz ve denize girerken kulak için tıpa kullanılabilir.

Kulağa yabancı cisim kaçması: Kulağa ufak yabancı cisimlerin kaçması ağrı ile kulak akıntısına yol açabilir. Bu gibi bir durum söz konusuysa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kulak kiri: Enfeksiyon harici kulakta biriken kirler de kulak ağrısına yol açabilir. Kulağa su kaçırmamak, banyo anında tıpa kullanmak ve kulağın iyice kurutulması ağrı için faydalı olur.

Süt dişi çıkarma: Çocuklar süt dişlerini çıkarırken kulak ağrısı yaşayabilir. Bu durumda çoğu anne kulak enfeksiyonundan şüphelense de sorun süt dişleridir.

Çocuklarda kulak ağrısı için evde neler yapılabilir?
Çocuğun şikâyetleri doğrultusunda doktora başvurulduğunda doktor gerekli muayeneyi yaparak ağrının neden kaynaklandığını tespit eder. Eğer ağrı enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik tedavisine başlanır. Fakat ağrı enfeksiyon nedeniyle oluşmamışsa ağrının kaynağına göre tedavi başlatır.
" } ] }