{ "title": "Çocuklarda Boğaz Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/cocuklarda-bogaz-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:55:48", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çocuklarda boğaz ağrısı, boğazda meydana gelen ağrı tıpta farenjit olarak adlandırılmaktadır. Çocuklarda daha yaygın görülse de yetişkinler de görülebilen bir rahatsızlıktır. Boğazda meydana gelen ağrının kaynağı genellikle virüslerdir ve bir hafta içinde kendiliğinden geçebilecek bir rahatsızlıktır. Virüsler haricinde boğaz ağrısı fark nedenlerden dolayı da oluşabilir. Ağrıya bakteri enfeksiyonları yol açmışsa bazen doktora başvurulması gerekebilir. Soğuk algınlığında boğaz ağrısı yaygın bir şekilde görülür. Beraberinde kaşıntı, hapşırık, göz sulanması ve öksürük ağrıya eşlik edebilir. Aynı zamanda baş ağrısı ve burun tıkanıklığı da boğaz ağrısına eşlik edebilir.

Çocuklarda boğaz ağrısı neden olur?

Çocuklarda meydana gelen boğaz ağrısı bakteri, virüs, alerji ve iritasyon gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Farklı hastalıkların belirtisi olarak yaşanabileceği gibi tek başına da ortaya çıkabilir. İltihap nedeniyle çocuklarda boğaz ağrısına çok sık rastlanır. Boğazda oluşan iltihabın bulaşıcı özelliği vardır. Bakteri ya da virüs nedeniyle oluşan boğaz ağrılarının tedavisinde farklılıklar vardır. Bakteri kaynaklı boğaz ağrısında antibiyotik tedavisi uygulanır. Fakat virüs kaynaklı boğaz ağrılarında antibiyotik kullanımı faydalı olmaz.

Çocuklarda Virüs kaynaklı boğaz ağrısı: Soğuk algınlığına neden olan virüs boğazda ağrı hissine yol açar. Hapşırma, burun tıkanıklığı, halsizlik gibi belirtiler yaşanır. Boğaz ağrısına yol açan virüsün bulaşıcı özelliği vardır ve daha çok salgın şeklinde soğuk havalarda oluşur. Vücut dirençli ise virüse savaş açarak bir hafta içinde bu virüsü etkisiz hale getirir. Bu bir haftalık zaman zarfı için çocuğun dinlenmesine önem verilmelidir. Bunun haricinde boğmaca, su çiçeği gibi rahatsızlıklara yol açan virüs bu hastalıklar ile yine boğaz ağrısına sebep olabilir. Ağız içinde oluşan aft ve pamukçuk hastalığı da boğaz ağrısı için bir nedendir. Boğaz ağrısı bir haftayı geçmesine rağmen halen devam edebilir. Bu gibi durumlarda bademciklerde büyüme, bademciklerde beyazlaşma görülür. Koltuk altı ve kasıkta bulunan lenf bezleri, boyun şişebilir. Ağrıya maruz kalan çocuk çoğu zaman nefes almakta, konuşmakta hatta yutkunmakta güçlük çekebilir. Boğaz ağrısı yetişkinlere nazaran çocuklarda daha hafif atlatılabilir. Bu hastalık bulaşıcı ve tükürük ile geçiş yaptığında öpücük hastalığı olarak da adlandırılmaktadır.

Çocuklarda bakteri kaynaklı boğaz ağrısı: Tıpta Strep iltihabı olarak tanımlanan bakteri nedeniyle meydana gelir. Boğaz haricinde bakteri böbrek ve kalp kapakçığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca iltihap bademcik iltihabı, zatürre ve kulak iltihabına da sebebiyet verebilmektedir. Bakteri kaynaklı boğaz ağrısı ve neden olabileceği hastalıklar çocuklarda sıkça görülmektedir. Bakteri kaynaklı gelişen boğaz ağrısının daha ciddi sağlık problemlerine yol açmaması için çocuğun hemen bir doktora götürülmesi ve gerekli müdahalenin yapılarak tedaviye başlanması gerekir. Bakteri kaynaklı boğaz ağrısı genellikle antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınır. Bazen doktor muayenesi ile teşhis edilemeyen bakteri için boğaz kültürüne ihtiyaç duyulabilir. Hastalık soğuk algınlığı kaynaklı boğaz ağrısından daha uzun sürer ve şikâyetler daha ağır geçer.

Bademcik dilin arka kısmında, boğazın sağ ve sol tarafında bulunan bir lenf dokusudur. Bazen bu dokuda mikroplar oluşarak çoğalabilir. Bu mikroplar da boğaz ağrısına yol açabilir. Çok sık boğaz ağrısına maruz kalan ve nedeni lenf dokusunda meydana gelen mikroplar olduğunda bademciklerin alınması gerekebilir. Bademcikler alındığında çocuğun şikâyetlerinde ciddi anlamda azalma olur. Bunun haricinde sinüs ve burun iltihabı yine çocukta boğaz ağrısına sebep olabilir. Çocuklarda görülebilecek en ciddi boğaz iltihabı boğazın giriş kısmında yani epiglot olarak adlandırılan kısımda meydana gelen iltihaplanmadır. Bu bölgede oluşan iltihaplanma nefes yolunu tıkayarak çocuğun nefes alıp vermesini zorlaştırır. Yutkunurken ağrı, salya gibi belirtiler yaşanır.

Çocuklarda Alerji kaynaklı boğaz ağrısı: Saman nezlesi ya da farklı bir alerjisi olan çocuklarda burun akıntısına sıkça rastlanır. Burun akıntısı ile boğaz ağrısı hissedilir. Küf, toz, çiçek tozu, kedi-köpek tüyüne karşı alerjik reaksiyon sergileyen çocuklarda boğaz ağrısına sıkça rastlanır.

Çocuklarda İritasyon kaynaklı boğaz ağrısı: Özellikle kışın evlerdeki ısıyı arttırmak için kullanılan ısıtıcılar ortamın kurumasına yol açar. Ortamdaki kuruluk özellikle çocuklarda sabahları boğaz ağrısına sebep olur. Bu gibi durumlarda çocuğun yattığı odanın havalandırılması ve çocuğun bol sıvı tüketmesine dikkate dilmesi gerekir. Burun tıkanıklığı nedeniyle devamlı ağız yolu ile nefes alan çocuklarda da boğaz ağrısına sık rastlanır.
" } ] }