{ "title": "Çocuklarda Baş Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/cocuklarda-bas-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:17:51", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Baş Ağrısı, Çoğunlukla yetişkin yaş grubunda karşılaştığımıza çıkan baş ağrısı, çocukların yaşları ilerledikçe daha sıklıkla görülmekte. Çocuklarda daha önemli hastalıkların belirtisi olabilecek baş ağrısı ailece küçümsenmemelidir. Baş ağrısı, toplumumuzda çok sık karşılaşılan bir şikâyettir. Okul öncesi dönemde çocuklarda baş ağrısı %20-24 iken, ergenlik dönemine girilmesiyle %75'e kadar ulaşır. Çocuk nörolojisine başvuruda bulunan ailelerin çocuklarının %8-10'unu baş ağrısı hastalığından kaynaklıdır. Çocukların %12'si baş ağrımasından kaynaklı olarak yılda en az bir gün okula gitmediği uzmanlarca açıklanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda en sık görülen baş ağrısı türü migrenden kaynaklı olduğunu ve çocuklarda %3-10 arasında görüldüğü tespit edilmiştir. 3-5 yaş grubu çocuklar arasında baş ağrısı sıklığı erkekler çocuklarda daha fazla olup 5 yaşından sonra kızlar çocuklarda artmakta olup 9-11 yaşlar arasında çocuk bireyler de daha fazla görülmektedir.

Çocuklarda Baş Ağrısı Neden Oluşur?

Başın ağrıya duyarlı olan fiziksel, iltihaplı veya kimyasal etkilenmeler sonucu çocuklarda baş ağrıları ortaya çıkmaktadır. Beyin ve beyin üzerini örten vücutsal yapıların ağrıyı ağlayarak ağrı reseptörleri bulunmamaktadır ancak başın ağrımasına duyarlı olan yapılar; kafanın içinde kafatasının iç bölgesini kaplayan zarlar, beyin içerisinde yer alan damarlar çocukların baş ağrısının varlığını ileten reseptörlerdir. Çocuklarda baş ağrıları bir kısım enfeksiyon emareleri taşıyan sinüzit, kulak-göz-boyun vee sinüzit varlığı baş ağrısına sebep olan etmenlerdir. Hakeza bir kısım tehlikeli rahatsızlıklar çocuklarda baş ağrısını arttırır örneğin epilepsi gibi hastalıklar sürekli başın ağrıdı hissi uyandırır ayrıca kafa içinde bir kaza sonrası oluşan kanamalar ve kafa travmaları, tümör, hematom ve kist gibi rahatsızlıklar baş ağrılarını tetikler niteliktedir. Küçük çocuklarda ateş, beyin ödemi ve kanserlerin oluşturduğu rahatsızlıklar dinmek bilmeyen baş ağrılarının temelini oluşturur.

Çocuklarda Baş Ağrısını Oluşturan Hastalıklar

Çocukların bedenleri yapı itibariyle daima hastalığa açık korunmasız bir yapıdadır. Birçok küçük beden ufak yaşlarda belirli hastalıklara karşı antikor üretemediğinden bir kısım hastalıkların oluşmasına neden olur. Bu hastalıklar bir kısım ağrıları yanında getirdiğinin habercisidir. Çocuklarda baş ağrısına neden olan ağrı çeşitleri; Migren, Akut Baş Ağrıları, Auralı Migren, Aurasız-Basit Migren, Gerilim Tipi Baş Ağrısı, Kronik Günlük Baş Ağrıları, Kronik İlerleyici Baş Ağrıları, Küme Tip Baş ağrıları çocuklar üzerinde hastalık ve rahatsızlıklardan kaynaklı ağrı türleridir.

Baş Ağrısı Olan Çocuklarda Gözlemlenen Durumlar
Yukarıda sayılan maddeler çocukların baş ağrıları durumunda anormal sayılan rahatsızlıklar sonucunda başta oluşan ağrının temelini oluşturur. Baş ağrısında çocuk huzursuzlanır, ağlar, uyumama ve yemek yememe durumları nöroloji uzmanlarca sürekli gözlemlenen baş hastalığı belirtileridir.

Çocuklarda Baş Ağrısının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklar vücutları gereğince mikroplara dayanaksızdır. Bu nedenle başı ağrıyan çocuğu sürekli ebeveyn gözetim altında tutmalıdır. Gıda takviyesi ve bitkisel takviyeler ile vücut kuvvetlendirilmelidir. Çocuk da oluşan ağrının uzun süreli mi, kısa süreli mi ayrıca ağrı şiddeti gözlemlenerek Uzman doktorlar ile paylaşılmalıdır. Baş ağrılarının altın çıkabilecek tehlikeli hastalıklar yapılacak tahliller ile tespiti sağlanmalıdır. Eğer çocukta yapılan tahliller sonucunda enfeksiyon, kanama ve tümör gibi rahatsızlıklar bulunmaktaysa muayenesi için gerekli işlemler yapılmasını sağlamak Uzman hekimlere başvuruda bulunulmalıdır. Doktorun vermiş olduğu ilaçların kullanımı ebeveyn gözetiminde düzenli yapıldığı taktirde eğer bir sorun bulunmuyorsa bu baş ağrıları ortadan kalkacaktır. Sağlık sorunu ihmale gelmez bu nedenle sebebi ne olursa olsun baş ağrısı gözlemlenen çocukların Uzman bir doktorlara götürülmesi gerekmektedir.
" } ] }