{ "title": "Çene Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/cene-kemigi-agrisi.jpg", "date": "18.01.2024 23:14:30", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "
Çene Kemiği Ağrısı, çenemizi hareket ettirdiğimizde ağrı oluyor veya ses geliyorsa çenemizde bir sorun olabilir. Bu da çiğneme bozukluğuna, ağzımızı açamamaya, çene ağrısına neden olabilir. Normal bir insan çene eklemini, yiyecekleri çiğnerken, yutkunurken, soluk alıp verirken veya konuşma sırasında yaklaşık olarak 2 bin defa kullanır. Alt çenenin hareketleri, boynumuzun ve çenemizin kaslarının ortak hareketleri ile oluşmaktadır. Eğer bu düzen bozulursa çene ekleminde bozulma meydana gelir ve çene kemik ağrısına neden olur. Çene eklemi hastalıklarında tanı muayene yöntemi ile konulur. Bazı durumlarda fizik tedavi hekiminin yanı sıra diş hekiminin, plastik cerrah ve hatta psikiyatr bile büyük oranda teşhis edebilir. Bunun yanında daha basit ve daha kolay olan yöntem MRI ya da röntgendir.

Çene kemiği ağrıları neden olur?
Çene kemiği hastalığı nasıl tedavi edilir?

Çene kemiği hastalıklarında birçok tedavi yöntemi olmakla birlikte en önemli nokta doktor tarafından doğru bilgilendirmedir. Çene eklemini doğru kullanmayı bilmek tedaviyi kolaylaştırır.

İlk aşama: Hasta kişinin evde yapacağı egzersizler ve günlük yaşamında dikkat edeceği noktalar tedavinin en önemli noktasıdır.

İkinci aşama: Fizik tedavidir. Bu da kasların gevşemesine ve ağzın daha kolay açılmasını sağlar.

Üçüncü aşama: İlaç tedavisidir. Bunlar diş hekiminin önerebileceği ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler olabilir. Bazı durumlarda antidepresanlar bile kullanılabilir. Başka bir tedavi yöntemi de splint takılmasıdır. Bu yöntemde gece alt çeneye takılan splintler eklemlerin açıklığını sağlar aynı zamanda da diş sıkmayı önler.

Çeneyi doğru kullanma teknikleri
" } ] }