{ "title": "Boğaz Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/bogaz-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:09:02", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı ve tahriş hissiyle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Yemek yerken zorlanmaya yol açan boğaz ağrısı yaş farkı gözetmeksizin her yaş grubunda sık görülür. Viral ya da bakteriyel enfeksiyon sonucu ortaya çıkan boğaz ağrısında en önemli nedenlerin başında grip ve soğuk algınlığına yol açan virüsler gelir. Viral enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi uygulanmaz ve genelde strepococcus pyogenes adlı bakteri sebep olur. Bakteri sebebiyle yaşanan boğaz ağrısında rahatsızlık her geçen gün şiddetleniyorsa enfeksiyonun kötüleştiği anlamına gelir. Vücut normalde enfeksiyonla doğal olarak bir hafta içinde mücadele ederek enfeksiyonu ortadan kaldırabilir. Bu nedenle antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaz. Ağrı bakteri sebebiyle oluşmuşsa bu durumda antibiyotik tarzı ilaçlar doktor reçetesiyle kullanılabilir.

Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ağrısı başlangıç aşamasındayken boğazda tahriş, yanma hissi ve zorlanma gibi belirtiler verir. Yutkunma anında ağrı daha da şiddetlenir. Beraberinde;
Boğaz ağrısının kaynaklandığı sebebe bağlı olarak;
Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Viral enfeksiyon: Soğuk algınlığı ve gribin yol açtığı boğaz ağrısı viral enfeksiyona verilebilecek örnekler arasındadır. Diğer enfeksiyon çeşitlerine;
Bakteriyel enfeksiyon: Viral enfeksiyon gibi bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar;
Çevresel nedenler: Boğaz ağrısı her zaman bakteri ya da viral enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkmayabilir. Bu nedenlerin haricinde çevresel etkenler de boğaz ağrısına sebep olabilir. Bu etkenler;
Gastroözofagenal reflü hastalığı: Rahatsızlık sonucu da boğaz ağrısı yaşanabilir. Gastroözofageal reflü bir tür sindirim sorunudur. Boğaz ağrısıyla birlikte ses kısıklığı, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi belirtiler de görülebilir.

Kas gerilmesi: Boğazda bulunan kaslar bağırma gibi bazı nedenlerden dolayı gerginleşebilir. Uzun süre konuşmak zorunda kalmak, boğaz kaslarının yorulmasına ve zorlanmasına sebep olur. Bu durumda boğaz ağrısı kaçınılmaz olur.

HIV: Boğaz ağrısı ve beraberinde yaşanabilecek farklı belirtiler HIV virüsü sebebiyle de yaşanabilir. HIV virüsü olan kişinin bağışıklık sistemi zayıf olduğunda dolayı birçok rahatsızlığa karşı açık olur. Bu rahatsızlıkların başında da boğaz ağrısı gelir.

Tümör: Gırtlak, dil ve boğazda oluşan kanser ciddi anlamda boğaz ağrısına yol açabilir. Ses kısıklığı, solunum değişiklikleri, yutkunma zorluğu, boyunda yumru şeklinde birikim, kanlı balgam ve tükürük diğer belirtilerdir.

Boğaz Ağrısı İçin Hangi Doktora/Bölüme Başvurulmalıdır?

Boğaz ağrısı için Kulak Burun Boğaz uzmanlığı, aile hekimleri, iç hastalıkları bölümlerine başvuru yapılabilir.

Boğaz Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz ağrısını tedavi edebilmek için öncelikli olarak ağrının neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Bunun için önce Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlgili doktor gerekli araştırmayı yaptıktan sonra ağrının neden kaynaklandığını saptayarak nedene yönelik tedavi başlatır. Bakteriyel enfeksiyon sebebiyle oluşan ağrılarda istirahat ve ev reçeteleri işe yarayabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda özellikle bakterilere bağlı gelişen boğaz ağrısında antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bu durumda reçete edilen antibiyotiğin tam olarak ve düzenli kullanılması gerekir. Beraberinde pastil, ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Boğaz ağrısı sık aralıklarla tekrarlıyorsa bademcik alma operasyonuna ihtiyaç duyulabilir.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Elma sirkesi: Antibakteriyel özelliği bulunan elma sirkesi boğaz ağrısına karşı doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Bir bardak suyun içine 1 yemek kaşığı kadar eklenerek içildiğinde boğazın yumuşamasını ve ağrısının hafiflemesini sağlar. Günde üç defa içildiğinde mikrop ve iltihabı yok edici etki gösterir.

Tarçın: Kaynatılmış ve ılıtılmış bir su bardağı suyun içine bir miktar toz tarçın ve karabiber eklenerek içilebilir. Karışım boğaz ağrısının kısa sürede geçmesini sağlar.

Limon: Balla birlikte karıştırılarak kullanılan limon boğaz ağrısı üzerinde oldukça etkilidir. Ilık suyun içine balla birlikte eklenip içilebilir.

Tuzlu su: Tuzlu su gargara yapılarak kullanıldığında boğazlarda oluşan bakterilerin ve mikropların yok olmasını sağlar.

Bal: Bal gelişen birçok hastalığa karşı şifa dağıtan doğal bir antibiyotiktir. Boğazda oluşan mikropların kırılmasına yardımcı olarak savunma sistemini güçlendirir.

Sarımsak: Sarımsak çiğ olarak ya da çay şeklinde tüketilebileceği gibi hap gibi yutularak da alınabilir. Boğaz ağrısı üzerinde oldukça faydalıdır. Sarımsak boğaz ağrısı haricinde birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Tüketimi alışkanlık haline getirilirse bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek olası hastalıkların önüne geçer.

Adaçayı: Bronşit, öksürük, grip gibi pek çok hastalığa karşı kullanılabilecek alternatif reçetelerden biridir. Boğaz ağrısı üzerinde oldukça başarılıdır. 1 tatlı kaşığı adaçayı bir su bardağı kaynamış suya eklenip 3-4 dakika demlenir. Bal ve tarçınla tatlandırılıp içilebilir.
" } ] }