{ "title": "Böbrek Ağrısı", "image": "https://www.agrilar.gen.tr/images/bobrek-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:59:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Böbrek ağrısı, böbrek, karnın arka kısmında, belin sağ ve solunda bulunan şekli fasulyeyi andıran organdır. Normalde iki adet olan böbrek olsa da tek böbrekle de sağlıklı bir şekilde yaşanabilir. Böbreğin kanı zararlı maddelerden arındırmak, vücudun asit baz ve tuz dengesini sağlamak gibi daha pek çok görevi vardır. Böbreklerde ağrı başta olmak üzere daha pek çok sağlık sorunu gelişebilir. Böbrek ağrısı, enfeksiyon, böbreklerde oluşmuş taş, üşütme gibi birçok nedene bağlı gelişebilir. Ağrı her iki böbrekte birden gelişebileceği gibi sağ ya da sol böbrekte de gelişebilir.

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek ağrısı belirtileri ağrının kaynağına ya da ciddiyetine göre değişebilir. Genel olarak yaşanabilecek belirtiler;
Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek iltihabı: Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Bazen hafif bazen şiddetli böbrek ağrısına yol açabilir. Mide bulantısı, kusma, ateş ve idrarla ilgili problemler ağrıya eşlik eder. Belirtiler aniden ya da birkaç gün içinde görülebilir.

Böbrek taşı: Böbreklerde ağrıya yol açan bir diğer sağlık sorunudur. Taş böbreklerdeyken nadir olarak ağrıya yol açan taşlar yerinden oynadığında şiddetli ağrıya yol açabilir. Ağrı daha çok gece ve sabahları daha şiddetli olur. Önce hafif başlayan ağrı 15-20 dakika içinde şiddetlenerek sabit bir hal alır. Yaklaşık 4 saat süren ağrı tüm gün boyunca devam edebilir. Öğürme, kusma ve kanlı idrar gibi belirtiler ağrıya eşlik eder.

Tıkanıklık: İdrar yolunun üst tarafında gelişen tıkanıklıklar sebebiyle böbrek ağrısı yaşanabilir. Ameliyat, enfeksiyon ya da doğuştan gelen problemler tıkanıklığa yol açabilir. Özellikle çay, kahve, meyve suyu gibi sıvılar tüketildikten sonra ağrı daha fazla hissedilir.

LPHS hormonu: Sendrom daha çok kadınlarda görülür. Bel ağrısı ve idrarın kanlı olması olarak tanımlanabilir. Hastalık kalıcı ya da devamlı tekrarlama özellikte olabilir. Kullanılan doğum kontrol hapları, hormon dengesizlikleri neden olabilir. Ağrı her iki böbrekte yanma şeklinde hissedilebilir. Hareket anında ağrı daha keskinleşir. İdrarda kan, mide bulantısı, kusma ve yüksek ateş böbrek ağrısına eşlik eden diğer belirtilerdir.

IgA Nefropati: Böbrek iltihabının farklı bir türüdür. Solunum yolunda ya da sindirim sisteminde gelişen enfeksiyonun ardından yaklaşık iki gün sonra belirtiler hissedilebilir. Yaşanan ağrı 3 gün ve daha fazla sürebilir ve zonklama şeklindedir. Ağrıyla birlikte idrar renginde değişiklik görülebilir. İdrar rengi kahverengi ve siyaha yakın bir renkte olur.

Böbrek ağrısı bu nedenler haricinde gebelik, böbrek kanseri, böbrek dokularında ölüm, idrar yolu ve böbrek damarlarında gelişen kan pıhtıları, böbrek küçülmesi, böbrek kanaması, böbreğe darbe alınması, böbrek üşütmesi, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, böbrek kisti, idrar yolu enfeksiyonu, regl sancıları, polistik over sendromu nedeniyle de oluşabilir.

Böbrek Ağrısı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Böbrek ağrısı için Nefroloji ya da Üroloji bölümüne başvurulmalıdır. Nedeni anlamak için idrar, kan tahlilleri, röntgen, tomografi ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri uygulanır.

Böbrek Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek ağrısı için önce ilgili doktora başvurulması gerekir. Doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra nedene yönelik tedavi başlatır. Ağrı iltihap sebebiyle gelişmişse güçlü antibiyotikler reçete edilir. Böbreklerde ilerleyen ya da devam eden hasar yoksa ağrı kesiciler reçete edilir. Ağrı kronik şekilde devam ediyorsa ağrı kesici kullanmak ağrının kısa süreli ortadan kalmasını sağlar. Ağrı için uygun görüldüğü takdirde kortizon içerikli ilaçlar da reçete edilebilir. Yapılan tedavi yöntemleri sonuçsuz kaldığında son çare olarak cerrahi planlanabilir. Cerrahi girişim böbrek yetmezliği, ilerleyen ve kontrol edilemeyen böbrek hasarlarında uygulanır. Böbrek taşı varsa ve hiçbir yöntemle düşürülememişse litotripsi ameliyatı tercih edilebilir. Tıkanıklıklar laparoskopik piyeloplasti yöntemiyle açılabilir.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Maydanoz çayı: Çok eski yıllardan bu yana böbrek ve idrar problemlerinin tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır. Antibakteriyel etkisi sayesinde vücudu toksinlerden arındırır. 1 litre su kaynatılıp içine bir bağ maydanoz eklenir. 20 dakika demlendikten sonra süzülerek gün içine yayılarak içilir.

Mısır püskülü çayı: Böbrek ağrısı için kullanılabilecek bir diğer yöntemdir. 3 su bardağı su kaynatılarak içine 2 yemek kaşığı mısır püskülü atılır. Yaklaşık 15 dakika demlendikten sonra içilir.

Karahindiba çayı: İdrar söktürücü etkisi bulunan bitki böbrekleri zararlı atıklardan arındırır. Enfeksiyonun giderilmesini sağlar. 1 su bardağı su kaynatılıp içine kurutulmuş bitkiden 2 şeker kaşığı atılır. 15 dakika demlenip süzüldükten sonra içilebilir.

Limon suyu: Böbrek taşının düşmesinde ve böbrek ağrısında kullanılabilecek alternatiflerden biridir. Taşların parçalanarak düşmesini sağlar. Limon suyun içine sıkılarak içilebilir.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler

" } ] }